Alle kinderen tot 18 jaar die op de Spoedeisende Hulp komen met een zorgvraag, worden gescreend volgens een landelijk protocol. Door gebruik te maken van dit signaleringsprotocol hoopt het Jeroen Bosch Ziekenhuis vroegtijdig probleemsituaties te herkennen. Hierdoor kan zo nodig samen met ouders sneller gezocht worden naar de juiste hulp.
Het signaleringsformulier
Bij bezoek van een kind tot 18 jaar aan de afdeling Spoedeisende Hulp wordt altijd een zogenaamd ‘signaleringsformulier’ ingevuld. Hiermee krijgen we een indruk van hoe het kind zich voelt en hoe veilig de woon- en leefomgeving van het kind is. Het signaleringsformulier wordt ingevuld door de verpleegkundige of de arts. Dit naar aanleiding van observaties en vragen die aan de ouders en zo mogelijk ook aan het kind gesteld worden. Hierbij wordt gelet op signalen die kunnen wijzen op onveiligheid of bedreiging van de ontwikkeling van het kind, bijvoorbeeld in het gezin, in de leefomgeving of op school.
De verpleegkundige of arts noteert op het formulier of er wel/geen vermoeden bestaat dat er problemen zijn. Alle signaleringsformulieren worden bekeken en beoordeeld door speciaal getrainde deskundigen binnen het Jeroen Bosch Ziekenhuis. Zo nodig wordt opnieuw contact gezocht met ouders, huisarts of met de Jeugdgezondheidszorgvoor meer informatie.
Bij een vermoeden van onveiligheid of bedreiging van de ontwikkeling
Als het vermoeden bestaat dat er problemen zijn, bespreekt de betrokken arts of verpleegkundige dit zo mogelijk direct met ouders. Samen met ouders wordt gezocht naar een oplossing voor de problemen. Soms vindt overleg plaats met de huisarts en/of de jeugdarts van de GGD. Bij ernstige zorgen kan de betrokken arts of verpleegkundige een advies vragen - of een melding doen - bij ‘Veilig Thuis’.
Na een melding doet ‘Veilig Thuis’ verder onderzoek met als doel de veiligheid en ontwikkeling van het kind zo goed mogelijk te kunnen waarborgen. ‘Veilig Thuis’ kijkt samen met ouders hoe ouders en kind het beste geholpen kunnen worden.
Informatie
Alle informatie die voortkomt uit het signaleringsformulier en eventueel verder onderzoek wordt vertrouwelijk behandeld. Heeft u nog vragen hierover? Dan kunt u contact opnemen met de Aandachtsfunctionaris Kindermishandeling van het Jeroen Bosch Ziekenhuis, via het centrale telefoonnummer van het ziekenhuis: (073) 553 20 00.