Langdurig gebroken vliezen
We spreken van langdurig gebroken vliezen als deze 24 uur of langer gebroken zijn, zonder dat u bent bevallen.
Translate instructions
If you wish to view the page on your phone or tablet, then the steps below may not work. Please switch to a desktop computer to translate this website. For translating the text, please follow this instruction:
1. Select the text you want to translate.
2. Choose ‘Vertalen’.
![Translate instructions step 1](/sites/default/files/styles/entity_embed_50_width/public/images/2023-04/20230406-schermafdruk-tekst-vertalen-JBZ-website-stap1.png?itok=-xyw_-3z)
3. Select the language you prefer.
![Translate instructions step 2](/sites/default/files/styles/entity_embed_50_width/public/images/2023-04/20230406-schermafdruk-tekst-vertalen-JBZ-website-stap2.png?itok=0d0KsZIq)
4. You can read and/or listen to the translated text (by Google).
![Translate instructions step 3](/sites/default/files/styles/entity_embed_50_width/public/images/2023-04/20230406-schermafdruk-tekst-vertalen-JBZ-website-stap3.png?itok=fIScesw3)
Lees meer
Waarom moet u in het ziekenhuis bevallen?
Bij gebroken vliezen heeft uw kind meer kans op een infectie. De vliezen houden bacteriën tegen. Omdat de vliezen lang gebroken zijn, neemt de kans op een infectie - vooral na 24 uur - toe. De bacterie Groep-B Streptokok (GBS) is een bacterie die bij ongeveer 20% van de vrouwen in de vagina aanwezig is. Meestal kan deze bacterie geen kwaad voor de zwangere vrouw en haar kind. Maar in sommige gevallen kan een kind (ernstig) ziek worden door een infectie met GBS. Als uw kind ziek wordt van deze bacterie, is dit meestal vrij snel na de geboorte. Om deze reden moet u in het ziekenhuis bevallen. Voor, tijdens en na de bevalling houden we uw conditie en die van uw kind in de gaten.
Het vruchtwater
Het vruchtwater wordt continu aangemaakt. Bij langdurig gebroken vliezen kunt u dus steeds een beetje vruchtwater blijven verliezen. Dit kan geen kwaad voor uw kind. Normaal gesproken is vruchtwater helder of grijswit van kleur, met witte vlokjes erin. Deze vlokjes zijn huidschilfers met een soort talg erop. Ook kan het vruchtwater roze van kleur zijn. Dit kan komen doordat er wat bloed bij is gekomen, dit is ook normaal. Vruchtwater dat een andere kleur heeft, kan afwijkend zijn. Bijvoorbeeld als het groen of bruin wordt. Dit komt omdat uw kind in het vruchtwater heeft gepoept. Ook een helderrode kleur is afwijkend. Als dit zo is, belt u naar de kraamsuites.
Onderzoeken
Als u langdurig gebroken vliezen heeft, verwijst de verloskundige u door naar de verloskamers van het ziekenhuis. Daar controleren we u en uw kind op een eventuele infectie.
Onderzoeken
- Tijdens het eerste bezoek aan de verloskamers kijken we naar de harttonen van uw kind en de weeënactiviteit. We noemen dit een CTG (cardiotocogram).
- We controleren uw temperatuur en hartslag. Als u een infectie heeft, kunt u een verhoogde hartslag en temperatuur hebben.
- We nemen wat vocht op dat u verliest met een wattenstaafje en onderzoeken dit. Via deze ROM-test is er snel zekerheid of u inderdaad vruchtwater verliest.
- Om na te gaan of u de GBS-bacterie heeft, nemen we een kweek uit de ingang van uw vagina. Dit gebeurt met een klein wattenstokje. De uitslag van de kweek is binnen enkele uren bekend.
Als de controles goed zijn, kunt u weer naar huis. U moet wel elke dag voor controle naar het ziekenhuis komen. Van de arts en verpleegkundige krijgt u instructies mee waar u thuis op moet letten. Er wordt voor u een afspraak ingepland voor de volgende dag. Bij die afspraak maken we opnieuw een CTG en controleren we uw temperatuur. Het is belangrijk om elke dag op controle te komen en thuis de instructies op te volgen. Op deze manier kunnen we een infectie snel herkennen.
Waar let u op, als u weer thuis bent?
- Zorg voor een goede hygiëne. Verschoon regelmatig uw verband .
- Controleer thuis 4x per dag uw temperatuur.
- Bij gebroken vliezen mag u niet meer in bad. Douchen mag wel. U mag geen geslachtsgemeenschap hebben of tampons gebruiken.
Neem contact op met het ziekenhuis bij:
- weeën om de vijf minuten als dit een uur lang aanhoudt;
- buikklachten;
- wanneer het vruchtwater niet meer helder van kleur is;
- helderrood bloedverlies;
- wanneer u uw kindje minder voelt bewegen;
- bij een temperatuur hoger dan 37,5°C.
Wanneer u vragen heeft of u zich ongerust maakt, dan kunt u altijd bellen naar het ziekenhuis.
Een CTG is een hartfilmpje van uw ongeboren kindje.
Behandelingen
Zolang de controles van u en uw kind goed zijn, is het verantwoord om te wachten tot de bevalling spontaan begint.
Behandelingen
85-88% van de vrouwen krijgt spontaan weeën binnen 48 uur na het breken van de vliezen. Als de weeën niet spontaan op gang komen, leiden we de bevalling in. Dit gebeurt in het ziekenhuis.
Als uit de kweek blijkt dat u draagster bent van de GBS-bacterie, dan leiden we de bevalling eerder in. Er hoeft geen infectie bij uw kind op te treden, maar het is beter om niet langer af te wachten. Om de kans op een infectie te verkleinen, krijgt u tijdens de bevalling antibiotica via een infuus. Uw arts vertelt u hier meer over.
Wat gebeurt er na de bevalling?
Ook als er bij u na de bevalling geen tekenen van infectie zijn geconstateerd, bestaat er een kleine kans dat uw kind wel een infectie heeft opgelopen. Om die reden zal de kinderarts uw kind 12-24 uur in het ziekenhuis controleren. Als het goed gaat, blijft uw kind bij u op de kamer. De kinderarts komt daar uw kind onderzoeken. Als er een infectie wordt vastgesteld, duurt de opname meestal langer.
Het inleiden van de bevalling betekent dat we de bevalling kunstmatig op gang brengen.
Poliklinieken en afdelingen
Het specialisme Gynaecologie en Verloskunde houdt zich bezig met de medische zorg voor de vrouw in al haar levensfasen.