Röntgenonderzoek van de borsten (mammografie) en zeer dicht borstklierweefsel

Op een mammografie is te zien hoe dicht uw borstklierweefsel is. Dit heet densiteit. Vrouwen met dicht borstklierweefsel hebben meer klierweefsel en minder vet in de borsten. Heeft u zeer dicht borstklierweefsel? Dan zijn sommige afwijkingen in de borst minder goed te zien met een mammografie.

Wat is de densiteit van mijn borsten?

De radioloog gebruikt in het verslag een letter (A-D) om de dichtheid te beschrijven. U kunt dit verslag teruglezen in MijnJBZ. A = bestaat bijna volledig uit vet, B = matig dicht borstklierweefsel, C = dicht borstklierweefsel, D = zeer dicht borstklierweefsel. Slechts 10% van de patiënten heeft een hoge densiteit (type D). 

Welk onderzoeken krijg ik in het JBZ bij zeer dicht borstklierweefsel?

Het Borstcentrum in het Jeroen Bosch Ziekenhuis ziet dat beoordeling van zeer dense borsten met alleen mammografie niet voldoende is. Sinds eind 2023 combineren we de standaard mammografie altijd met een tomosynthese. Dit is een driedimensionale opname van de binnenkant van de borst. Hierop kunnen we meer zien. Als de borsten door zeer dicht borstklierweefsel ondanks deze techniek nog niet voldoende te beoordelen zijn, maken we aanvullend een echo van de borst. Daarnaast kan de radioloog besluiten dat een MRI-onderzoek nodig is.

In oktober 2024 zijn we gestart met een contrast mammografie (CEM). Dit is een mammografie waarbij u vooraf een contrastmiddel ingespoten krijgt. Dit contrastmiddel zorgt ervoor dat een eventuele tumor duidelijk zichtbaar wordt. Na een inwerkperiode willen we dit gaan aanbieden aan patiënten met zeer dicht borstklierweefsel. Het resultaat lijkt vergelijkbaar met dat van een MRI. Dit is overigens een techniek die momenteel in de DENSE-2 studie wordt onderzocht. Voor deze studie wordt een aantal vrouwen, in de leeftijd van 50 tot 75 jaar met zeer dicht borstklierweefsel, uitgenodigd voor een verkort MRI-onderzoek in het JBZ. 

Ik heb zeer dicht borstklierweefsel, krijg ik standaard een MRI?

Met een mammografie kunnen we ook bij zeer dicht borstklierweefsel tumoren ontdekken. Maar met mammografie én MRI ontdekken we bij deze kleine groep vrouwen vaker een tumor dan alleen met een mammogram. Dit is onderzocht in de DENSE-1 studie

Ziekenhuizen en diagnostische centra hebben niet genoeg personeel en apparatuur om alle vrouwen met zeer dicht borstklierweefsel een MRI aan te bieden. Dat is onderzocht door het RIVM. Ook in het Jeroen Bosch Ziekenhuis herkennen we dit. Er zijn zoveel aanvragen voor MRI-onderzoek, ook voor andere aandoeningen, dat we een deel daarvan al buiten kantoortijden moeten uitvoeren. Daarnaast heeft MRI-onderzoek ook nadelen. We kunnen er veel mee zien: ook dingen die niet gevaarlijk blijken te zijn maar waar wel vervolgonderzoek naar wordt gedaan. Dit leidt tot veel spanning en risico op complicaties voor de patiënt. De wachttijd voor de patiënten met borstkanker loopt hierdoor ook extra op.

Vragen? 

Met vragen over Borstkankerscreeningsonderzoek verwijzen wij u naar het RIVM.

 

Code RAD-600
Laatste revisie: 7 november 2024 - 14:24