De kosten van uw onderzoek
Wilt u weten wat u daadwerkelijk betaalt voor een bepaald onderzoek? Kijk dan op de website van uw zorgverzekeraar.
Translate instructions
If you wish to view the page on your phone or tablet, then the steps below may not work. Please switch to a desktop computer to translate this website. For translating the text, please follow this instruction:
1. Select the text you want to translate.
2. Choose ‘Vertalen’.
3. Select the language you prefer.
4. You can read and/or listen to the translated text (by Google).
Een aantal zorgverzekeraars publiceren op hun website een deel van de ziekenhuistarieven. Het gaat dan bijvoorbeeld om de prijs van bloedonderzoeken, echo's, MRI-scans, CT-scans en röntgenfoto's. Voorbeelden van zorgverzekeraars die een deel van de ziekenhuistarieven publiceren zijn:
Staat uw zorgverzekeraar er niet bij? Kijk dan op de website van uw eigen zorgverzekeraar of neem contact op met uw eigen zorgverzekeraar. U kunt ook kijken op de websites van bovengenoemde zorgverzekeraars; de prijzen van de verschillende zorgverleners zijn meestal vergelijkbaar. Of bekijk op onze website de meest actuele tarieven van de verschillende onderzoeken in de prijslijsten DBC zorgproducten. Wij publiceren de standaardtarieven van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa). Het kan zijn dat het tarief voor uw onderzoek lager of hoger is dan hier vermeld. Meestal is het daadwerkelijke tarief dat u betaalt lager dan hier vermeld. Welk tarief u betaalt, is afhankelijk van uw zorgverzekeraar.
Ordertarief
Houdt u er rekening mee dat wij voor laboratoriumonderzoeken niet alleen een tarief voor het onderzoek zelf in rekening brengen, maar ook een ordertarief. Dit geldt niet voor patiënten met een chronische ziekte die regelmatig voor controle naar het ziekenhuis moeten komen, zoals diabetes mellitus II, COPD en CVRM. Zij betalen voor deze controle onderzoeken geen ordertarief.
Voorkom dubbel diagnostiek
Wanneer u diagnostisch onderzoek door het Jeroen Bosch Ziekenhuis laat doen, kan dit dubbel onderzoek later voorkomen. Als u door uw huisarts wordt doorverwezen naar een medisch specialist, zitten uw onderzoeksgegevens namelijk al in het informatiesysteem van het ziekenhuis. Omgekeerd kan ook de huisarts de onderzoeken zien die een medisch specialist bij u heeft laten uitvoeren, dus ook dan wordt onderzoek niet onnodig opnieuw uitgevoerd.
Chronische ziekten
De zorg voor chronische ziekten, zoals diabetes mellitus II, COPD en CVRM is geregeld door middel van ketenzorg. Dit houdt in dat huisartsen, ziekenhuizen en zorgverzekeraars deze zorg in een keten hebben geregeld en dat hier aparte financiële afspraken over zijn gemaakt. Een groot deel van de kosten voor diagnostische onderzoeken voor chronische ziekten, zoals diabetes mellitus II, COPD en CVRM, valt onder de afspraken die uw huisarts heeft gemaakt met de zorgverzekeraars en valt daarmee buiten het eigen risico. Of de kosten voor 100% buiten uw eigen risico vallen, is na te gaan bij uw huisarts en/of zorgverzekeraar.
Meer informatie
Wilt u meer informatie over de tarieven van diagnostische onderzoeken? Of heeft u een vraag over een factuur die u heeft ontvangen van het Jeroen Bosch Ziekenhuis? Bekijk onze veel gestelde vragen. Of neem dan contact op met de afdeling Facturatie.