Chronische nierschade (CNS)
Bij chronische nierschade zijn de nieren niet meer voldoende in staat de afvalstoffen uit het lichaam te verwijderen.
Translate instructions
If you wish to view the page on your phone or tablet, then the steps below may not work. Please switch to a desktop computer to translate this website. For translating the text, please follow this instruction:
1. Select the text you want to translate.
2. Choose ‘Vertalen’.
![Translate instructions step 1](/sites/default/files/styles/entity_embed_50_width/public/images/2023-04/20230406-schermafdruk-tekst-vertalen-JBZ-website-stap1.png?itok=-xyw_-3z)
3. Select the language you prefer.
![Translate instructions step 2](/sites/default/files/styles/entity_embed_50_width/public/images/2023-04/20230406-schermafdruk-tekst-vertalen-JBZ-website-stap2.png?itok=0d0KsZIq)
4. You can read and/or listen to the translated text (by Google).
![Translate instructions step 3](/sites/default/files/styles/entity_embed_50_width/public/images/2023-04/20230406-schermafdruk-tekst-vertalen-JBZ-website-stap3.png?itok=fIScesw3)
Ongewone vermoeidheid
Zo'n 70% van mensen met nierschade heeft last van vermoeidheid. Tijdens de themadag ‘Samen sterk – ongewone vermoeidheid’ van de Nierpatiëntenvereniging Nederland deelden (ervarings)deskundigen hun laatste inzichten rond de oorzaken en behandeling van vermoeidheid. En boden zij praktische tips.
Onderzoeken
De arts luistert naar uw klachten en doet een lichamelijk onderzoek.
Onderzoeken
Daarnaast kunnen urine- en bloedonderzoek uitwijzen hoe goed de nieren (nog) werken. Een echo, CT-scan of een MRI-scan brengt eventuele afwijkingen in beeld. Soms wordt een stukje weefsel van de nier onder de microscoop bekeken om de oorzaak van het nierfalen vast te stellen (nierbiopsie).
Bij bloedonderzoek nemen we 1 of meer buisjes bloed af met een hol naaldje. Dit bloed wordt in het laboratorium onderzocht.
Met een echo kan de radioloog of laborant een orgaan, pees of gewricht met geluidsgolven (echo) onderzoeken.
Bij dit onderzoek worden afbeeldingen gemaakt van uw lichaam door middel van een smalle bundel röntgenstralen.
Met behulp van het MRI-onderzoek kunnen pezen, spieren, hersenweefsel, kraakbeen, tussenwervelschijven, organen of bloedvaten zichtbaar worden gemaakt.
Bij een nierbiopsie neemt de arts met een holle naald een stukje weefsel (biopt) uit 1 van uw nieren.
Behandelingen
Acute nierschade is levensbedreigend. U krijgt daarom meteen medicijnen. Soms is het nodig dat u daarnaast gedialyseerd wordt.
Behandelingen
Het is belangrijk dat de oorzaak van acute nierschade zo snel mogelijk wordt opgespoord en verholpen. Soms herstellen de nieren zich weer na acute nierschade. Maar het kan ook voorkomen dat de schade blijvend is of erger wordt. Dan is er sprake van chronische nierschade.
Chronische nierschade is helaas niet te genezen. Daarom is vroege opsporing van nierschade erg belangrijk. Oorzaken van nierziekten behandeld de nefroloog zo goed mogelijk. Daarnaast probeert de nefroloog met een behandeling uw nierfunctie zo lang mogelijk te behouden. Deze behandeling bestaat uit medicijnen, meestal gecombineerd met een zout- en eiwitarm dieet.
Als 90 tot 95 procent van uw nier is uitgevallen, is dialyse of een niertransplantatie nodig. De niertransplantatie wordt niet in het Jeroen Bosch Ziekenhuis uitgevoerd. U gaat hiervoor naar een universitair medisch centrum.
Bij dialyse gebruiken we een apparaat om het bloed te zuiveren en het overtollig vocht uit het lichaam te verwijderen. Dit doen we als uw nieren niet meer (goed) werken.
Acute dialyse is een nierfunctievervangende behandeling, die nodig is als uw nieren plotseling niet of onvoldoende werken.
Bij een niertransplantatie krijgt iemand een nieuwe nier. Met deze nieuwe nier wordt de nierfunctie in principe weer tot 50% hersteld, waardoor de gezondheid sterk verbetert.
De behandeling is erop gericht om de nog bestaande nierfunctie zolang mogelijk te beschermen en te behouden en de klachten die ontstaan te verminderen.
Poliklinieken en afdelingen
Het specialisme Nefrologie houdt zich bezig met aandoeningen van de nieren, zoals cystenieren, chronische nierschade en Glomerulonefritis. De behandeling van deze kan ziekten kan met medicijnen of bijvoorbeeld dialyseren.
Als uw nieren onvoldoende werken, kunt u in het Dialysecentrum terecht voor een dialysebehandeling.
Op de Intensive Care is speciaal opgeleid personeel en speciale medische apparatuur aanwezig om zeer ernstig zieke patiënten te behandelen.