Expositie 'Dwaalsporen' Fred Geven

Sinds 4 oktober 2024 is deze expositie te zien in de expositieruimte op de boulevard van het Jeroen Bosch Ziekenhuis. De expositie toont kunstwerken van beeldend kunstenaar Fred Geven uit ’s-Hertogenbosch. 

kunst overzicht expositie dwaalsporen fred geven

Er zijn schilderijen en driedimensionale werken te zien. De expositie is te zien tot vrijdag 3 januari 2025. Op vrijdag 1 november om 19.00 uur vindt de opening plaats en Paetrick Netten (voorzitter kunstcommissie) doet dan het woord. Geïnteresseerden zijn van harte welkom. Aanmelden kan via kunstcommissie@jbz.nl.

Fred Geven werkt met hout en verf. Zijn atelier in de Willem Twee Fabriek in ’s-Hertogenbosch is een verzamelplaats voor takken, stammen, planken, houten schalen en schijven. Het hout komt uit het bos, van hoveniers, uit containers en kringloopwinkels. Deze stukken vormen het uitgangspunt voor een nieuw kunstwerk. Er is meestal geen vooropgezet plan, het hout geeft de richting aan. Een liggende stam met een holte wordt een landschap met een meer, twee plankjes vormen een opengeslagen boek, een tekening in het hout roept een heidelandschap op, twee stukken haardhout worden bergen. Soms blijft het hout ruw, dan weer wordt het geschaafd of afgezaagd, er wordt gegutst en geassembleerd. Intussen doen de herinneringen en natuurervaringen opgedaan vanaf Fred’s prille jeugd hun werk. Om een werk extra kleur en betekenis te geven wordt olieverf aangebracht. Er ontstaan beelden en schilderijen en alles wat zich daartussen beweegt.

kunst kunstwerk ziel expo fred geven
In de eerste vitrine is het kunstwerk 'ziel' te zien, 16.5 x 37.3 x 13 cm, 2017, hout, glas, visdraad, Fred Geven

Met deze expositie wil de kunstcommissie de toeschouwer kennis laten maken met het werk en de wereld van Fred Geven. De expositiewanden zijn onderverdeeld in poëtische hoofdstukken als ‘aarden’, ‘wandering’, ‘ziel’ en ‘bestemming’. In de vitrines krijgt de toeschouwer een indruk van Fred’s werkwijze en atelier (‘WERELD’). 

In de kunstwerken van Fred Geven speelt de natuur een belangrijke rol. Vanaf zijn jongste jaren is Fred het liefst buiten en verbaast hij zich over de rijkdom en schoonheid van al wat leeft. Zijn zwerftochten door Brabant, België, Frankrijk en Ierland hebben grote indruk gemaakt en de herinneringen eraan vormen een onuitputtelijke bron voor zijn schilderijen en beelden. Lange tijd was het zijn doel om zijn be- en verwondering vast te leggen en zo te delen met anderen.

kunst kunstwerk poeltje fred geven
De expositiewand met de poëtische titel 'poeltje', diverse kunstwerken van diverse materialen (hout, multiplex, olieverf, acrylverf), Fred Geven

In 2021 werd Fred getroffen door een hartinfarct en hartstilstand. Dankzij snel en goed handelen van zijn vrouw, ambulance- en ziekenhuispersoneel JBZ mocht hij blijven. Deze gebeurtenis veranderde veel. Niets was vanaf toen meer vanzelfsprekend. Veel bleek onbelangrijk. Tijdens zijn hartstilstand zag Fred een allesomvattend wit licht. “Het was fel, maar verblindde niet. Het was enorm geruststellend. Sindsdien voel ik heimwee naar dit licht en lukt het mij niet meer zo goed om te aarden. Ik voel mij meer toeschouwer dan deelnemer”. “Nog altijd dwaal ik veel door de natuur. Door het maken van nieuw werk ontstaat er weer verbinding tussen hemel en aarde”. 

kunst kunstwerken ziel fred geven
Kunstwerken met de titels 'tere ziel' (2023), 'nocturne' (2017) en 'ziel'(2015), olieverf op hout, Fred Geven

kunst overzicht1 aarden expo dwaalsporen fred geven
De expositiewand met de poëtische titel 'aarden', diverse kunstwerken van Fred Geven (foto: Lies Geven)

Objet trouvé

De kunstwerken van Fred Geven hebben vaak de sfeer van een ‘objet trouvé’. Dat is een gevonden voorwerp gebruikt in kunstwerken. Wat een ‘objet trouvé’ zo bijzonder maakt, is de manier waarop het in het bezit van iemand komt. Het heeft een element van verrassing en onverwachtheid. Het kan worden gevonden op verschillende plaatsen, zoals op straat, op een rommelmarkt of zelfs in de natuur zoals bij Fred Geven. Het proces van het vinden van een ‘objet trouvé’ is een spannende zoektocht, waarbij de vinder vaak beloond wordt met iets bijzonders dat anderen over het hoofd hebben gezien. Een ogenschijnlijk gewoon onderwerp kan plotseling een betekenisvolle ontdekking worden, een stukje geschiedenis dat een verhaal vertelt.  

kunst kunstwerk atlantic fred geven
Kunstwerk met de titel 'Atlantic', 15.1 x 13.5 x 5 cm, hout, multiplex, olieverf, 2023, Fred Geven

Fred Geven

Fred Geven (Eindhoven, 1961) studeerde in 1984 af aan de Koninklijke Academie voor Kunst en Vormgeving te ’s-Hertogenbosch. De eerste jaren werkte hij als illustrator voor vele opdrachtgevers. Hij maakte tekeningen en logo’s, vaak op het gebied van natuur, milieu en biologische landbouw. Gaandeweg maakte het tekenen in opdracht plaats voor zijn vrije werk. Sinds 15 jaar richt hij zich volledig op zijn vrije werk. Fred Geven exposeert met regelmaat. Ook is een aantal keren per jaar zijn atelier te bezoeken tijdens open atelierdagen. 
www.fredgeven.nl

kunst portret kunstenaar fred geven
Fred Geven in zijn atelier in de Willem Twee Fabriek in 's-Hertogenbosch

Feestelijke opening expositie

De officiële opening van deze expositie is op vrijdag 1 november 2024 om 19.00 uur in de expositieruimte aan het einde van de boulevard. U bent van harte welkom. Aanmelden kan via kunstcommissie@jbz.nl

kunst poster opening fred geven

Meer kunst in het Jeroen Bosch Ziekenhuis

Laatste revisie: 11 oktober 2024 - 15:34