Expositie 'Ergens' José op ten Berg
Sinds 29 maart is de expositie ‘Ergens’ te zien in de expositieruimte op de boulevard van het Jeroen Bosch Ziekenhuis. De expositie toont kunstwerken van José op ten Berg uit ’s-Hertogenbosch.
Translate instructions
If you wish to view the page on your phone or tablet, then the steps below may not work. Please switch to a desktop computer to translate this website. For translating the text, please follow this instruction:
1. Select the text you want to translate.
2. Choose ‘Vertalen’.
3. Select the language you prefer.
4. You can read and/or listen to the translated text (by Google).
De titel ‘Ergens’ is het antwoord op de veelgestelde vraag waar dit landschap te zien was en verwijst naar een groot schilderij en een serie houtsnedes. Filosoof Sophia op ten Berg heeft een tekst geschreven over de titel ‘Ergens’. Er zijn schilderijen en grafiek uit verschillende series te zien. In de vitrines ziet u de schildermaterialen en de inspiratiebronnen. De expositie is te zien vanaf 29 maart tot en met vrijdag 28 juni 2024. Op vrijdag 21 juni vindt een finissage, een mooie afsluiting, plaats om 19.00 uur. Ineke Kortland, lid van de kunstcommissie, doet dan het woord. Geïnteresseerden zijn van harte welkom. Aanmelden kan via kunstcommissie@jbz.nl
Eén van de mooiste wandelingen die José op ten Berg maakte was in IJsland van Landmannalaugar naar Porsmark, een dal in het binnenland van IJsland, bekend vanwege zijn ryoliet gesteente. Een landschap als schilderij waarin alle kleuren te zien zijn. Een aantal schilderijen uit de serie ‘Landmannalaugar’ hangt in deze expositie. Een expositie van José op ten Berg bezoeken is als een reis, je verwonderen, verbazen en even weg uit de werkelijkheid. Op die manier kan het voor patiënten, bezoekers en medewerkers van het JBZ ook een reis zijn. Om even in je hoofd met iets anders bezig te zijn.
Titel van kunstwerk 'De Balkan', 130 x 98 cm, 2022, Ei-tempera op linnen, José op ten Berg
Ergens
De wereld bestaat uit plaatsen. Wij gaven die plaatsen namen, om ze van elkaar te kunnen onderscheiden. Hoe vaak vragen mensen wel niet, ‘waar is dat?’, zoekend naar een plaatsnaam? We vergeten soms dat de enige gemene deler tussen ‘hier’ en ‘daar’ de mens zelf is.
Een plaats die we gezien hebben, verandert na afloop in een onaanraakbare herinnering. Toch is die herinnering ook een plaats. Als we de herinnering vervolgens omvormen tot een schilderij, is dat schilderij weer een nieuwe plaats. Een geschilderde plaats is lastig te benoemen. De naam van de plaats die we ooit gezien hebben, dekt de lading niet meer. Beter is het te zeggen: ‘dit is daar waar het ijs begint’, of, ‘dit is daar waar de walvissen zwemmen’. Misschien is de beste naam voor zo’n geschilderde plek zelfs wel ‘ergens’.
Dus de volgende keer dat iemand vraagt waar iets is,
Laat ons antwoord dan simpelweg zijn: 'Dat is ergens’
Gedicht van Sophia op ten Berg (filosoof) 2024
Als José op ten Berg terug komt van haar reizen gaat zij schilderen in haar atelier bij Doklens in de Gruyterfabriek te ‘s-Hertogenbosch. Reizen, zowel reële als fictieve, vormen de belangrijkste inspiratiebronnen van haar werk. De aanleiding voor het nieuwste werk wat hier te zien is, was een verblijf op de Lofoten, een wandeling in de Balkan en een wandeling rondom de Mont Blanc.
Eerder heeft zij reizen gemaakt naar IJsland, Antarctica, Spitsbergen en Groenland.
Schilderattributen
José op ten Berg heeft een paar bijzondere kwasten. Een aantal spalters (platte kwasten) heeft zij aan elkaar gemaakt om grote vegen mee te kunnen maken. Verder heeft ze speciale kwasten geërfd. Ze schildert altijd op meerdere doeken tegelijk. De doeken liggen op de grond zodat de verf er niet vanaf loopt en zij er omheen kan lopen om de doeken van meerdere kanten te bekijken.
In de eerste vitrine liggen allerlei schilderattributen, bijzondere kwasten, plamuurmessen en pigmentEi-tempera op linnen
De materialen waar José op ten Berg mee werkt zijn ei-tempera op linnen doek. Ei-tempera is een klassieke schildertechniek. Het wordt gemaakt van pigment (te zien in de eerste vitrine), eidooier, standolie en gedestilleerd water. Het bindmiddel van eidooier met standolie kan direct met droog pigment tot een verf worden aangewreven. Je krijgt dan hele heldere kleuren en de verf droogt mat op.
In een van de vitrines is een inspiratiebord te zien van José op ten BergGrafiek
José maakt ook houtsneden. Bij de serie “Ergens” heeft ze het papier vele malen over elkaar heen gedrukt met verschillende platen hout. Bij de serie Landmannalaugar heeft zij de reductietechniek gebruikt. Hierbij wordt één plaat gebruikt voor een prent in meerdere kleuren. De nerf van het hout is een cadeautje.
Titel 'Ergens', serie van 42 houtsnedes, unica's, 13 x 18 cm, 2023, José op ten Berg José op ten Berg in haar atelierJosé op ten Berg
José op ten Berg woont in ’s-Hertogenbosch. Ze heeft in Breda op Sint Joost gezeten en is daarna is zij nog een half jaar naar de academie in Engeland en in Noorwegen geweest. Vanaf 1989 is zij actief als beeldend kunstenaar. Zij heeft deelgenomen aan diverse tentoonstellingen o.a.: ‘Achter de Façade’ (2024), ‘Graphic Works’ Willem II fabriek, ‘Uit de Gruyterfabriek’ Markt Twee Zaltbommel (2023), ‘Ontmoetingen’ Forma Aktua Groningen, ‘Natuurinspiraties’ galerie Joli Urmond, ‘Begeestering’ galerie Kempro Sterksel, ‘Het woud dat ziet’ Kegexpo Schijndel, ‘Miniprint Lessedra’ World Art Print Annual Sofia Bulgarije, Lambertuskerk Vught(2022), ‘Braba Arte Femina’ Melkfabriek (2021), ‘Landmannalaugar’ Dock5340 (2020) De nieuwe Kunstruimte, ‘Phanta Rhei’ Waalwijk (2019), ‘Voorbij het Venster’ World Art Delft, ‘La politique de L’improvations’ Kruithuis, ‘Overzee’ Dock 5340, ‘Kunstparade’ galerie Untitled Rotterdam, ‘Artikel Revisted’ Tilburg (2018) Yonder LUILUI, ‘Stroomafwaarts’ Kruithuis (2017), ‘Verfklanken’Dock5340, ‘Zomerpresentatie’ Museum Belvédère Heereveen(2016).
www.joseoptenberg.nl