Expositie 'Gedachte Goederen' Jacomijn den Engelsen
Sinds 10 januari 2025 is deze expositie te zien in de expositieruimte op de boulevard van het Jeroen Bosch Ziekenhuis. De expositie toont een bijzondere collectie houtsneden van Jacomijn den Engelsen uit Breda.
Translate instructions
If you wish to view the page on your phone or tablet, then the steps below may not work. Please switch to a desktop computer to translate this website. For translating the text, please follow this instruction:
1. Select the text you want to translate.
2. Choose ‘Vertalen’.
3. Select the language you prefer.
4. You can read and/or listen to the translated text (by Google).
De expositie is te zien tot vrijdag 28 maart 2025. Op vrijdag 7 februari om 19.00 uur vindt de opening plaats en Paetrick Netten (voorzitter kunstcommissie) doet dan het woord. Geïnteresseerden zijn van harte welkom. Aanmelden kan via kunstcommissie@jbz.nl.
Jacomijn den Engelsen onderzoekt in haar werk de symboliek en emotionele waarde van alledaagse voorwerpen zoals stoelen, boeken, sleutels, tassen, serviesgoed, kleding, een klok. Deze objecten dragen verhalen in zich die verbonden zijn met menselijke ervaringen van afscheid, herinneringen en de overgangsfasen in het leven. De afgelopen jaren was een periode voor Jacomijn van verhuizen, opruimen en afscheid nemen; van dierbaren. Maar ook van huizen, van spullen en van boeken. Er zijn ontzettend veel dingen door haar handen gegaan waarover ze moest beslissen ‘houden of weg?’ In dit proces kwamen vaak gedachten bij haar op over de veranderende waarde die je kunt hechten aan dingen.
Titel kunstwerk 'handtas', 46 x 40 cm, 2018, linosnede en materiaaldruk, Jacomijn den Engelsen
Jacomijn den Engelsen is geïnteresseerd in de verzameling van spullen; de stapels boeken waar afscheid van genomen wordt, vijf bijlen in een hakblok, opgestapelde kleding van haar overleden moeder, de met tassen volgehangen fiets van een dakloze en de uitpuilende kast van een hoarder (iemand met een verzamelstoornis). “Ik zie objecten niet alleen als gebruiksvoorwerpen, maar als dragers van een persoonlijke geschiedenis en betekenis”. Zo zijn in de tassen aan de fiets van de dakloze sleutels te zien. Ronald, van wie de fiets was, bewaarde de vele sleutels die hij op straat vond. Soms is de aanleiding om een werk te maken de beteugeling van een angst; de angst om dakloos te worden of om te eindigen als een hoarder in een tsunami van spullen.
Dit kunstwerk hangt vooraan in de expositieruimte. De titel van dit kunstwerk is 'Homeless with keys', 145 x 190 cm, 2017/2018, houtsnede en materiaaldruk, Jacomijn den Engelsen
In de serie portretten die hier te zien zijn speelt het vangen van een emotie, een bepaalde blik een belangrijke rol. Iemands stemming, een bepaalde state of mind, dromend van iets, wordt soms nog belangrijker dan de gelijkenis.
Titel van het kunstwerk 'M.M.10 (luistert)', 58 x 65 cm, 2019, houtsnede, Jacomijn den Engelsen
Ook de menselijke expressie van handen zet Jacomijn vaak aan tot maken. Handen, in al hun vormen en houdingen, drukken kracht en koestering, arbeid en kwetsbaarheid uit. Handen maken gebaren, en in gebaren drukt een mens zich uit, soms expressiever en oprechter dan in taal. ‘De houtsneden van Jacomijn den Engelsen werpen een nieuw licht op de dingen die ons omringen, en de rafelige schoonheid van het mens-zijn.’ (Cornelie Samsom)
Kunstwerk 'Just wait and see', 120 x 161 cm, 2013, houtsnede op doek, Jacomijn den Engelsen
Kunstwerk 'Forget me not', 46 x 35 cm, 2004, Japanse houtsnede, Jacomijn den Engelsen
Werkwijze Jacomijn den Engelsen
Jacomijn den Engelsen werkt al tientallen jaren met houtsnede, een grafische druktechniek. Zij heeft hierin een grote mate van vakmanschap ontwikkeld en heeft een eigen, herkenbaar handschrift. “Ik houd erg van hout als materiaal. Ik houd van de natuurlijke structuren, de houtnerf, de geur en zelfs van de weerstand die het biedt bij het gutsen. Bij elke eerste afdruk ben in verrast door wat het hout mij te bieden heeft aan eigen structuur”. De houtplaten worden bewerkt met houtgutsen. Weggesneden lijnen en stukken blijven wit bij het inrollen van de plaat met drukinkt. Jacomijn snijdt eerst een soort raster waarvan ze de lijnen vervolgens hier en daar breder uit gutst om zo een suggestie van licht en schaduw te creëren. Vaak zaagt ze haar drukvormen uit en zo kan ze deze als een soort stempel drukken op de grote etspers in haar atelier. Haar voorwerpen worden realistisch afgebeeld en op ware grootte om zo dicht mogelijk bij het object te blijven. Daarbij wordt soms ook gebruik gemaakt van de materialen die de objecten vertegenwoordigen: zoals echte zakdoekjes, sokken, onderbroeken en tassen en zelfs het hout van het voorwerp zelf. Het beste voorbeeld hiervan is een kratje wat uit elkaar gehaald werd om met het hout van het kratje een kratje te drukken. Door het nabouwen van objecten zoals stoelen, tafels en bijlen, uit losse stukken hout met de houtnerf in de goede richting, wil Jacomijn den Engelsen de essentie van het object vastleggen.
De techniek van het houtgutsen door Jacomijn den Engelsen
Jacomijn den Engelsen
Jacomijn den Engelsen (Breda, 1958) studeerde in 1980 af aan Academie Sint Joost in Breda en vervolgde haar studie nog twee jaar aan het HISK in Antwerpen. Zij heeft zich altijd toegelegd op de grafische kunsten en met name op de houtsnede. Jacomijn combineert haar beeldende werk met free-lance docentschappen, zoals bij AKV Sint Joost en zij geeft houtsnede-cursussen bij Grafisch Atelier in ‘s-Hertogenbosch. Zij exposeert haar werken regelmatig in binnen- en buitenland, waaronder in Leipzig, Osaka en Lahti Finland. Haar werk is opgenomen in verschillende collecties zoals Rijksmuseum (Amsterdam), Noordbrabants Museum (s’-Hertogenbosch), Prentenkabinet van Universiteit Leiden, Amphia ziekenhuis (Breda) en haar werk is, door de aankopen van het Ministerie van Buitenlandse Zaken, te zien bij verschillende ambassades op de wereld.
www.jacomijndenengelsen.nl
Jacomijn den Engelsen aan het werk bij de etspers in haar atelier
Opening expositie
De officiële opening van deze expositie is op vrijdag 7 februari 2025 om 19.00 uur in de expositieruimte aan het einde van de boulevard.
U bent van harte welkom. Aanmelden kan via kunstcommissie@jbz.nl