Expositie 'I am You / We are One' van Marianne van Heeswijk

Sinds 7 juli 2024 is deze expositie te zien in de expositieruimte op de boulevard van het Jeroen Bosch Ziekenhuis. De expositie toont kunstwerken van beeldend kunstenaar Marianne van Heeswijk uit ’s-Hertogenbosch. 

kunst kunstwerk Nature is Art Enough Marianne van Heeswijk

Er zijn objecten, wandwerken waaronder (textiel)collages en maskers te zien. In de vitrines ziet u driedimensionale assemblages. De expositie is te zien tot vrijdag 27 september 2024. Op vrijdag 19 juli om 19.00 uur vindt de opening plaats en Paetrick Netten (voorzitter kunstcommissie) doet dan het woord. Geïnteresseerden zijn van harte welkom. Aanmelden kan via kunstcommissie@jbz.nl. 

Bij de entree van deze expositie staat het beeld ‘Protect Me’, als welkom voor de bezoekers. Het wandtapijt ‘I am You’ hangt vooraan in deze expositie. “Als mens zijn we gelijkwaardig en komen we meer overeen dan dat we verschillen”, aldus exposant Marianne van Heeswijk. Ook hangt in het voorste gedeelte van de expositie het wandkleed ‘Keep the Faith’ en daarbij staan de 3 objecten ‘Seat I & II’ en ‘CatDog’. Marianne geeft haar kunstwerken vaak bijzondere titels zoals ‘Respect’, ‘Universe’ en ‘Time to Count your Blessings’. Deze laatste titel is toepasselijk in een ziekenhuisomgeving. Haar fascinatie voor de wonderlijke natuur verbeeldt ze in de serie “Nature is Art Enough’. Er wordt ook recent werk getoond zoals de fantasierijke maskers die achterin de expositie te zien zijn. Inspiratie krijgt ze uit verschillende culturen, het nieuws, verhalen & dromen. Alle kunstwerken zijn bewust gemaakt van tweedehands voorwerpen/ materialen. Indirect reageert ze hiermee op onze 'WWW' (Waanzinnige Weggooi Welvaarts) Maatschappij, zoals zij het noemt. Voor haar staan ze ook voor de ideale multiculturele samenleving. Haar werk gaat over het versmelten van verhalen dwars door generaties en culturen heen waarmee de werkelijkheid herschapen wordt en waarin alles gelijkwaardig aanwezig is. Grenzen vervagen, het een gaat over in het ander en vormt een nieuwe waarheid, een nieuw samenzijn, een nieuwe wereld. 

kunst kunstwerk I am You We are One Marianne van Heeswijk

kunstwerk 'I am You / We are One', mixed media, wandkleed (130 x 187 cm) van Marianne van Heeswijk

De kunstcommissie hoopt dat deze expositie een verademing zal zijn voor de bezoekers, patiënten en medewerkers. 

kunst kunstwerk funfaces Marianne van Heeswijk
Titel kunstwerk ‘Funface I, II en III, 2024, Mixed Media, 3D beeld van Marianne van Heeswijk 

kunst kunstwerk Mona Visa Marianne van Heeswijk
Titel van kunstwerk ‘Mona Visa’, wandtapijt, 2024, 200 x 190 cm 

Werkwijze Marianne van Heeswijk

Marianne van Heeswijk werkt met afgedankte voorwerpen. In haar kunstwerken krijgen deze voorwerpen nieuw leven ingeblazen. Zoals ze zelf zegt: “Ik reanimeer de voormalige iconen van huiselijkheid en geef ze gezamenlijk een nieuwe ziel”. De voorwerpen zijn van keramiek of textiel maar ook prentenboeken en knuffelbeesten worden gebruikt in haar fascinerende assemblages. De oorspronkelijke functie van elk voorwerp dat ze gebruikt vervalt en krijgt in het geassembleerde object een nieuwe rol. De interactie tussen ogenschijnlijk autonome vormen en dessins staat daarbij centraal. Haar werk gaat over het versmelten van verhalen dwars door generaties en culturen heen waarmee de werkelijkheid herschapen wordt en waarin alles gelijkwaardig aanwezig is. Grenzen vervagen, het een gaat over in het ander en vormt een nieuwe waarheid, een nieuw samenzijn, een nieuwe wereld.

kunst kunstwerk overzicht salon Marianne van Heeswijk

Overzicht kunstwerken salon in het begin van de expositie. jkijkjkjk

Assemblages

en assemblage is een geheel dat bestaat uit een aantal verschillende onderdelen. Het woord is afgeleid van het Franse assembler, dat ‘verzamelen’ of samenvoegen’ betekent, het beschrijft tevens de actie van het samenstellen. Bij een assemblage worden verschillende onderdelen bij elkaar gebracht, tot één geheel gevoegd, vergelijkbaar met een collage. Assemblage kan zowel tweedimensionaal als driedimensionaal zijn en heeft betrekking op kunstvoorwerpen. 

kunst kunstwerk brother sister marianne van heeswijk

kunstwerk met de titel ‘Brother & Sister”, 2023, mixed media, Marianne van Heeswijk

Marianne van Heeswijk

Marianne van Heeswijk (Veghel, 1961) is opgeleid aan de academies voor beeldende kunst in Arnhem en Tilburg. Daarna heeft zij 3 jaar als vormgeefster gewerkt in New York City. Bij terugkomst begon zij haar eigen ontwerpstudio Villa van Heeswijk in 1994. Haar atelier is in de Willem Tweefabriek. Zij exposeert met regelmaat door het land, diverse galeries vertegenwoordigen haar werk. Behalve haar vrije werk werkt Marianne ook in opdracht voor bedrijven en particulieren. Zoals o.a. een Totem voor de Afvalstoffendienst Den Bosch (2011), de Clubzaal in de Verkadefabriek (2014), Kunstkameraden (2015) en het ontwerp voor het BoschBeest (2016) Zij is de drijvende kracht achter projecten waarbij het publiek, medewerkers van een bedrijf of de lokale gemeenschap participeren in de productie van een kunstwerk. Voorbeelden hiervan zijn ‘Onze Kathedralenbouwers’, de ‘Dassenbrug’, de ‘Gedachteniszuil’ en ‘Tapijt voor Vrede’. In 2016 legde zij samen met vluchtelingen & vrijwilligers een ‘Tapijt voor Vrede’ op de boulevard van het Jeroen Bosch Ziekenhuis. In 2020 richtte zij met collega Birgitta Hermans de Stichting ‘IK STA VOOR Vrede, Vrijheid & Vriendschap’ op van waaruit zij samen interactieve Community Art projecten initiëren. In 2023 won Marianne de derde prijs in de open section van de internationale ontwerpwedstrijd The World of Wearable Art in New Zealand. 
www.villavanheeswijk.nl

kunst Marianne van Heeswijk in haar salon
Marianne van Heeswijk in haar salon (foto: Jesse van de Valk)

Opening expositie

De officiële opening van deze expositie is op vrijdag 19 juli 2024 om 19.00 uur in de expositieruimte aan het einde van de boulevard. U bent van harte welkom. Aanmelden kan via kunstcommissie@jbz.nl

kunst poster opening expositie Marianne van Heeswijk

 

Laatste revisie: 12 juli 2024 - 10:08