Fysiologische pacing: stimuleren van het hart op een natuurlijke manier

Afgelopen week verwelkomden we dr. J. Lüker van het universitair medisch centrum in Keulen op onze hartkatheterisatiekamer. We hebben hem laten zien hoe we in het Jeroen Bosch Ziekenhuis de hartfunctie op een natuurlijke manier stimuleren met behulp van fysiologische pacing.

240808-pacemaker1

Waarom doen we dit?
Cardioloog Robert Joustra legt uit: “Een pacemaker helpt het hart in het juiste ritme kloppen en wordt gebruikt bij een te lage hartslag. Hoewel pacemakers levensreddend zijn, bestaat er een risico van 10-20 procent op hartfalen omdat de pacemaker het hart op een onnatuurlijke manier activeert." Dankzij onze innovatieve behandeling, die we sinds 2022 toepassen, blijft het hart op een natuurlijke manier samenknijpen en verkleinen we dit risico aanzienlijk.” 

Hoe werkt het?
Het systeem dat het hart aanzet tot regelmatig kloppen, werkt met elektrische prikkels en bestaat uit de sinusknoop, AV-knoop, bundel van His, en de linker en rechter bundel. Met de nieuwe techniek maken we gebruik van deze natuurlijke stroombanen in het hart. “Het lijkt op een normale pacemakerimplantatie, maar in plaats van in de rechter hartkamer, plaatsen we de elektrodedraad op of in de buurt van de linker bundel, zodat het hart op een natuurlijke manier elektrisch wordt geactiveerd,” aldus Joustra. 

We zijn trots dat we als een van de weinige ziekenhuizen in Nederland deze innovatieve techniek toepassen bij een groot deel van onze pacemakerpatiënten en dat we andere centra in Europa kunnen helpen met de implementatie. 

 

20240808_pacemaker2

 

Laatste revisie: 13 augustus 2024 - 12:18