Inpakrobot op CSA zorgt voor verhoging werkplezier
Pijn in polsen, ellebogen, schouders en rug, elke medewerker van een Centrale Sterilisatie Afdeling (CSA) kan blijvende klachten overhouden aan het inpakken van operatienetten met medisch instrumentarium. Dat heeft als gevolg dat het verzuim binnen een CSA kan oplopen en dat is een probleem want personeel is schaars. Daarom wordt sinds kort in het Jeroen Bosch Ziekenhuis een robot ingezet die een groot deel van het inpakken overneemt. De robot, R-APPIT genaamd, pakt volgens het kwaliteitsprotocol, zuinig én zonder een centje pijn in. Hij fluit er nog net niet bij. De inzet van deze robot is een wereldwijde primeur. Er is dan ook veel interesse van andere ziekenhuizen en opleidingsinstituten binnen en buiten Europa.
Translate instructions
If you wish to view the page on your phone or tablet, then the steps below may not work. Please switch to a desktop computer to translate this website. For translating the text, please follow this instruction:
1. Select the text you want to translate.
2. Choose ‘Vertalen’.
3. Select the language you prefer.
4. You can read and/or listen to the translated text (by Google).
Veel chirurgische instrumenten, die nodig zijn tijdens bijvoorbeeld een operatie, worden aangeboden in instrumentennetten. Van kleine basissets tot het grote instrumentarium van de Da Vinci operatierobot. Iedere operatie vereist andere apparatuur en heeft een eigen type instrumentennet. Op de CSA wordt het instrumentarium gereinigd, gedesinfecteerd, gecontroleerd, ingepakt en gesteriliseerd. Het instrumentarium is na het doorlopen van dit proces klaar voor de volgende patiënt die geopereerd moet worden.
De medewerkers van de CSA van het Jeroen Bosch Ziekenhuis pakken zo’n 500 operatienetten per dag in. De robot kan 75 tot wel 90% van dit inpakwerk overnemen. Dat geeft CSA-medewerkers de ruimte om van meerwaarde te zijn op andere plekken. Bijvoorbeeld bij het reinigen en desinfecteren, bij de controle van instrumentarium en bij werkzaamheden op de OK en bij de scopie-afdeling. Door vermindering van het eentonige inpakwerk en de minder grote piekbelasting ervaren medewerkers meer werkplezier en een verhoging van het gezondheidswelzijn. Ze doen daardoor werk dat beter bij hen past.
Kwalitatief beter en 20-25% besparing op verpakkingsmateriaal
Het inpakken gebeurt volgens speciale vouwprotocollen. Het verpakken van medisch instrumentarium is tot op de dag van vandaag wereldwijd een handmatig proces en dus foutgevoelig. De robot pakt het altijd op dezelfde manier in en is ook nog eens zorgvuldiger. Daardoor is de kwaliteit van het inpakken bij ieder operatienet gegarandeerd.
De robot is bovendien een duurzame oplossing. De operatienetten worden ingepakt in verpakkingsmateriaal van een soort plastic. De robot snijdt de vellen op maat van de rol af en gebruikt daardoor minder materiaal. Hierdoor zijn er in plaats van zes verschillende maten verpakkingsvellen nog maar twee maten verpakkingsrollen nodig. Al met al levert het een besparing aan verpakkingsmateriaal op van maar liefst 20 tot 25%.
Wereldwijde primeur
Het Radboudumc diende als demolocatie van de eerste tweelaags inpakrobot. Dit ziekenhuis neemt over een aantal jaar een inpakrobot in gebruik als de nieuwbouw van de CSA klaar is. De R-APPIT die nu inpakt in het Jeroen Bosch Ziekenhuis is de eerste eenlaags robot die gebouwd is en het eerste model dat nu daadwerkelijk in de praktijk wordt ingezet. Dit gebeurt nog nergens ter wereld.
De R-APPIT is ontwikkeld door R-Solution Medical een Nederlandse start-up gevestigd in Barneveld. Om de robot goed te laten aansluiten bij de dagelijkse inpakpraktijk is nauw samengewerkt met de medewerkers van de CSA van het Jeroen Bosch Ziekenhuis.