JBZ lanceert ‘In behandeling: Kanker’, een podcast voor patiënten
“In de spreekkamer wil je een persoonlijk gesprek voeren en de persoon tegenover je leren kennen. Als zorgverlener wil je niet alleen informatie zenden, maar juist een band opbouwen en geruststellen”, zo vertelt verpleegkundig specialist hematologie Carolien Burghout. Daarom lanceert het Jeroen Bosch Ziekenhuis als eerste in Nederland een podcast over kankerbehandelingen genaamd: In behandeling: Kanker. Deze podcast is voor patiënten en hun naasten en draait om de mens achter de ziekte.
Translate instructions
If you wish to view the page on your phone or tablet, then the steps below may not work. Please switch to a desktop computer to translate this website. For translating the text, please follow this instruction:
1. Select the text you want to translate.
2. Choose ‘Vertalen’.
3. Select the language you prefer.
4. You can read and/or listen to the translated text (by Google).
Lieke van Vianen: oncologieverpleegkundige, Carolien Burghout: verpleegkundig specialist hematologie, Jolien Tol: internist-oncoloog en Esther van de Griendt: medisch secretaresse.
25 patiënten van het Oncologisch Centrum hebben aangegeven wat zij in de podcast besproken willen hebben. Hieruit is duidelijk geworden dat drie onderwerpen zeker terug moeten komen: informatie, geruststelling en herkenning. Het doel van de podcast is om te laten zien dat voorlichting over een behandeling niet alleen gaat om informatie zenden, maar juist om een persoonlijk gesprek waarin de mens centraal staat. De podcastserie bestaat uit drie afleveringen van ongeveer 30 minuten. Elke aflevering gaat over een ander onderwerp: chemo-, doelgerichte- en immuuntherapie. In elke aflevering spreken een verpleegkundig specialist, een arts en een patiënt als ervaringsdeskundige met elkaar. Daarnaast wordt de luisteraar meegenomen tijdens een rondleiding over het Oncologisch Centrum.
De mens centraal
De podcast biedt toegankelijke informatie over de verschillende behandelingen van kanker, maar draait vooral om de mens. Mensen kunnen zelf kiezen wanneer ze een aflevering luisteren, waar ze luisteren en met wie. Carolien Burghout: “Informatiefolders bevatten veel medische informatie. Dat is vaak passend voor patiënten die dit allemaal willen weten, maar die informatie gaat minder over de menselijke kant. In onze podcast staat de mens centraal en behandelen we vragen als: ‘Hoe bespreek ik mijn ziekte met mijn naasten?’
Ervaringsdeskundige
De heer Hans Denteneer deelt als ervaringsdeskundige zijn verhaal in de podcast. “Ik vertel mijn ervaringen echt zoals ik ben. Voor mijn behandelingen in het JBZ had ik zoveel verhalen gehoord over kankerzorg en ziekenhuizen, maar ik ben enorm goed ontvangen door het JBZ. Ik voel me bij jullie veilig, begrepen en de betrokkenheid van zorgverleners is bewonderingswaardig. Ik ben tegen de 70 jaar en ga niet op het internet zoeken naar informatie over kanker, daar heb ik geen behoefte aan. Als ik alleen al één iemand heb kunnen helpen met de podcast, dan heb ik mijn doel bereikt.”
Familiegevoel
Carolien Burghout: “De meerwaarde van de podcast is dat patiënten beter weten wat ze te wachten staat tijdens een kankerbehandeling. Het hebben van kanker brengt veel angst en onzekerheid teweeg. We hopen dat de spanning die een eerste behandeling met zich meebrengt, wat draaglijker wordt door het beluisteren van deze podcast. Patiënten moeten zich thuis kunnen voelen en echt gezien worden als mens. Zorg bieden draai ook om de mens en niet alleen om de ziekte. Ook bij voorlichting.”