Een paar glazen appelsap of chocolademelk bij de lunch en een colaatje bij het gamen vinden jongeren heel gewoon. Ondertussen is wel één op de zes jongeren te zwaar en hebben hun tanden zwaar te lijden. Het nieuwe kabinet wil dat kinderen gezonder worden en gooit de belasting op frisdrank omhoog. Maar gaat dat wel helpen? En kunnen pubers eigenlijk wel tien dagen zonder frisdrank?
Uit cijfers van het CBS blijkt dat honderdduizenden kinderen in Nederland overgewicht hebben. Onder kinderen tussen de 4 en 18 jaar schommelt het percentage dat overgewicht heeft al sinds de jaren negentig tussen de 10 en 14 procent. Uit diezelfde cijfers blijkt dat zo’n 2,5% van hen obesitas heeft.
Kinderarts Edgar van Mil ziet dagelijks de verwoestende effecten van suiker op het lichaam: ‘Door het drinken van veel frisdrank, blijft je lichaam, als je daar aanleg voor hebt, continu in de spaar- en opslagstand staan. Hierdoor verbrand je geen vet en is het heel lastig om af te vallen.’ Daarnaast zijn er aanwijzingen dat frisdrank verslavend kan zijn. ‘Het euforische gevoel dat frisdrank veroorzaakt, kun je vergelijken met het effect van andere verslavende middelen.’
Kijk de aflevering terug
Edgar van Mil is kinderarts-endocrinoloog in het Jeroen Bosch Ziekenhuis en oprichter van het Centrum Gezonde Leefstijl voor kinderen in het JBZ. Daarnaast is hij bijzonder hoogleraar Jeugd, Voeding en Gezondheid aan de Universiteit Maastricht, Brightlands campus Venlo.
Bron: Pointer, kro-ncrv