Kinderen met obesitas opereren: nodig of agressief?
Moeten we kinderen vanaf 13 jaar opereren als ze te dik zijn? Sommigen artsen vinden het te agressief, terwijl anderen juist de noodzaak zien van dit soort ingrijpende maatregelen. Kinderarts-endocrinoloog en bijzonder hoogleraar Jeugd, Voeding en Gezondheid Edgar van Mil deelt zijn overweging in deze column.
Translate instructions
If you wish to view the page on your phone or tablet, then the steps below may not work. Please switch to a desktop computer to translate this website. For translating the text, please follow this instruction:
1. Select the text you want to translate.
2. Choose ‘Vertalen’.
3. Select the language you prefer.
4. You can read and/or listen to the translated text (by Google).
In mijn werk als kinderarts-endocrinoloog heb ik te maken met kinderen die lijden aan ernstig overgewicht en de gevolgen daarvan. Het is daarom belangrijk om het onderwerp obesitas bij kinderen serieus te nemen en op zoek te gaan naar duurzame oplossingen. De nieuwe richtlijn van de American Academy of Pediatrics om kinderen vanaf 13 jaar te opereren als ze te dik zijn, heeft in Nederland veel stof doen opwaaien.
Want waarom zou men zo agressief handelen en kinderen opereren? Het antwoord is simpel: Amerikanen nemen obesitas bij kinderen heel serieus. Zij weten maar al te goed dat die grote groep kinderen met obesitas miljarden aan gezondheidszorg gaat kosten. Overgewicht op jonge leeftijd betekent namelijk een grote kans op chronische ziekten, zoals diabetes, hart- en vaatziekten en problemen aan het bewegingsapparaat. Hier in Nederland weten we dat het niet alleen de kosten later zijn, maar vooral ook het leed van de kinderen op dit moment. Kinderen leiden inderdaad onder het overgewicht, omdat ze niet goed meekomen met sport en spel, gepest worden en een laag zelfbeeld hebben.
In het expertise centrum gezonde leefstijl kinderen van het Jeroen Bosch Ziekenhuis zien we kinderen met ernstig overgewicht uit het hele land. Samen met de kinderen en ouders proberen we de factoren die het overgewicht veroorzaken en in stand houden, te doorgronden. Hieruit volgt een behandel- en begeleidingsadvies dat we samen opstellen. En als we één ding geleerd hebben, is het dat overgewicht een zeer complex en lastig te behandelen aandoening is. Ouders hebben vaak hulp nodig vanuit diverse invalshoeken om de noodzakelijke gedragsverandering vast te houden en succesvol te zijn. Anders dan in de Verenigde Staten, is opereren op kinderen vanaf 13 jaar in Nederland zelden nodig.
Wil je meer weten over het expertise centrum gezonde leefstijl? Bekijk dan onze websitepagina.