Minder complicaties en heropnames door prehabilitatietraining (Fit4surgery)
Het Zorginstituut heeft recent besloten dat Fit4Surgery (bij ons prehabilitatietraining genoemd) voor darmkankeroperaties niet in het basispakket van de zorgverzekering wordt opgenomen. In de media werd gemeld dat het programma daarmee bij een aantal ziekenhuizen in gevaar komt. Dat geldt niet voor het Jeroen Bosch Ziekenhuis (JBZ). Veel van onze patiënten hebben er baat bij en dus blijven wij het samen met diëtisten en fysiotherapiepraktijken aanbieden aan patiënten met darmkanker en alvleesklier- of blaaskanker. Het is zelfs zo dat we het programma uitbreiden naar andere operaties.
Translate instructions
If you wish to view the page on your phone or tablet, then the steps below may not work. Please switch to a desktop computer to translate this website. For translating the text, please follow this instruction:
1. Select the text you want to translate.
2. Choose ‘Vertalen’.
3. Select the language you prefer.
4. You can read and/or listen to the translated text (by Google).
Chirurg Emiel Verdaasdonk: “Wij hebben in een wetenschappelijke studie gekeken naar hoe het met onze eigen patiënten is gegaan nadat zij het trainingsprogramma hebben doorlopen. We zagen 34% minder complicaties en minder heropnames. Ook in andere Brabantse ziekenhuizen zagen ze een sterke afname in het aantal complicaties. Dat soort resultaten kun je niet negeren.”
Het Zorginstituut heeft naar een beperkt aantal studies gekeken en daarin geen overtuigend bewijs gevonden. Ze hebben daarbij wellicht de juiste procedure gevolgd, maar niet de juiste beslissing genomen voor de patiënt.
Patiënten met een kwetsbare gezondheid die een grote operatie moeten ondergaan, hebben regelmatig complicaties, liggen daardoor langer in het ziekenhuis en moeten vaker opnieuw opgenomen worden. Om dit zoveel mogelijk te voorkomen, zijn wij in het JBZ in 2019 begonnen met dit voedings- en trainingsprogramma van vier weken (prehabilitatietraining). In eerste instantie voor patiënten met darmkanker en sinds 2021 ook patiënten met blaaskanker. Het doel: fitter in is fitter uit de operatie. Sinds begin 2024 hebben we prehabilitatie voor alle buikoperaties georganiseerd bij een groot netwerk van achttien fysiotherapiepraktijken met diëtisten.
Patiënten vragen vaak wat zij zelf kunnen doen om de behandeling tot een succes te maken. Er komt steeds meer bewijs dat prehabilitatie leidt tot een afname van complicaties, tot een sneller herstel en vermindering van kosten. Patiënten worden op deze manier op een actieve manier betrokken bij de eigen behandeling. Ze bepalen daardoor samen met de dokter het succes. Dat betekent winst voor patiënten, dokters en het ziekenhuis.