Praatplaat immuuntherapie helpt informatie begrijpen en onthouden
Mensen die immuuntherapie krijgen als behandeling bij kanker, krijgen van de verpleegkundig specialist in het ziekenhuis in korte tijd heel veel informatie. Belangrijke informatie, want deze gaat bijvoorbeeld over mogelijke bijwerkingen van de therapie en wanneer zij contact op moeten nemen met het ziekenhuis. In navolging van de eerder ontwikkelde praatplaat over chemotherapie ontwikkelde de werkgroep Lage gezondheidsvaardigheden van de mProve-ziekenhuizen daarom nu een praatplaat immuuntherapie.
Translate instructions
If you wish to view the page on your phone or tablet, then the steps below may not work. Please switch to a desktop computer to translate this website. For translating the text, please follow this instruction:
1. Select the text you want to translate.
2. Choose ‘Vertalen’.
3. Select the language you prefer.
4. You can read and/or listen to the translated text (by Google).
Ilona Coenen, verpleegkundig specialist longoncologie in het Jeroen Bosch Ziekenhuis, nam samen met haar collega’s het initiatief voor de ontwikkeling van de praatplaat immuuntherapie. Zij merkt in haar dagelijks werk dat het voor veel patiënten lastig is om alle informatie te onthouden en te begrijpen. “En er was landelijk ook niet iets dat we in de spreekkamer kunnen gebruiken om de informatie meer overzichtelijk aan te bieden. Wij werken al een tijd met de door mProve ontwikkelde praatplaat over chemotherapie en dat blijkt in de praktijk echt een mooi hulpmiddel hiervoor. We wilden graag ook zoiets voor immuuntherapie maken.”
Laaggeletterdheid
De praatplaat maakt de voorlichting over immuuntherapie aantrekkelijk en overzichtelijk. De illustraties voor de praatplaat zijn gemaakt door Maartje Kunen. Zij is gespecialiseerd in het maken van illustraties voor laaggeletterden. Maar de praatplaat is voor iedereen een prettig houvast, ook voor mensen die wel goed kunnen lezen. De praatplaat geeft verpleegkundig specialisten oncologie bovendien een houvast bij alle onderwerpen die besproken moeten worden en er kunnen ook notities op gemaakt worden. Patiënten krijgen de praatplaat mee naar huis, zodat zij deze steeds makkelijk kunnen raadplegen.
*mProve is een samenwerkingsverband tussen Albert Schweitzer ziekenhuis, Isala, Jeroen Bosch ziekenhuis, Maxima MC, Noordwest Ziekenhuisgroep, Rijnstate en Zuyderland Medisch Centrum.