Samen voor betere zorg met ons nieuwe patiëntbewakingssysteem!

In het Jeroen Bosch Ziekenhuis hebben we een nieuw patiëntbewakingssysteem geïntroduceerd dat veel voordelen biedt voor zowel patiënten als zorgprofessionals. Een belangrijke verbetering is dat de vitale functies van patiënten nu continu worden bewaakt, zelfs tijdens verplaatsingen binnen of tussen afdelingen, en dat alle gegevens automatisch worden overgedragen aan de ontvangende afdeling. Dit verhoogt niet alleen de patiëntveiligheid, maar maakt ook het werk van zorgprofessionals een stuk efficiënter.

20240820_patientbewaking

Mobiel systeem reist mee met de patiënt
Het nieuwe systeem bewaakt vitale functies zoals de hartactiviteit (ecg), zuurstofsaturatie en bloeddruk continu. Dit mobiele apparaat reist met de patiënt mee en kan op elke afdeling worden gekoppeld aan een vaste monitor. Volgens Tonny Donderwinkel, coördinerend medewerker Anesthesie, is het transport voor patiënten nu nog veiliger geworden. “Voorheen werden stabiele patiënten met minimale bewaking binnen het operatiecentrum verplaatst, meestal alleen met een saturatiemeter aan de vinger. Verder vertrouwden we op onze klinische blik. Een patiënt moest stabiel zijn voordat hij werd verplaatst, en op de bestemming moest je direct weer de vitale functies meten. Het nieuwe systeem maakt het mogelijk om ook tijdens transport snel in te spelen op veranderingen in de gezondheidstoestand. Als de situatie nu verandert, zie je het meteen en kun je direct ingrijpen.”

“Voor het transport van een patiënt naar een andere afdeling moesten we voorheen een aparte monitor halen en aansluiten”, vertelt Tonny. “Met het nieuwe systeem is dit niet langer nodig, omdat het overal werkt met dezelfde meetsensoren en kabels, waardoor het wisselen van plakkers overbodig is. We kunnen nu dezelfde mobiele systemen, ook wel ‘broodjes’ genoemd, op verschillende afdelingen gebruiken. Dit bespaart tijd en verhoogt de efficiëntie.” Het nieuwe systeem biedt dus niet alleen meer comfort voor patiënten, maar zorgt ook voor een efficiëntere werkwijze voor onze zorgprofessionals.


Tijd voor vernieuwing
Het vorige patiëntbewakingssysteem was technisch en functioneel verouderd. Wilco van Sonsbeek, technisch projectleider MICT, legt uit: “We werkten met apparaten van twee verschillende leveranciers, wat de situatie onnodig complex maakte. Het was tijd voor vernieuwing en voor een uniform systeem met dezelfde mobiele apparatuur op alle afdelingen. Na een grondige marktanalyse en zorgvuldige afstemming met de betrokken zorgafdelingen, hebben we gekozen voor apparatuur van één leverancier, voorzien van de nieuwste software. Met deze nieuwe technologieën verhogen we de patiëntveiligheid, verbeteren we het comfort en verhogen we de efficiëntie.”

Succesvolle implementatie
Het platform is nu enkele maanden succesvol in gebruik. Dankzij de goede afstemming en samenwerking met de zorgafdelingen kon de patiëntbewaking tijdens de overgang naar het nieuwe systeem zonder problemen doorgaan.

Voor de succesvolle implementatie van dit systeem hebben collega’s van Medische Technologie, Informatie Technologie, Functioneel Beheer, Inkoop, verpleegkundigen en medisch specialisten intensief samengewerkt met PhilipsDankzij hun harde inzet hebben we nu een modern systeem dat zorgt voor een veilige, comfortabele en efficiënte omgeving voor iedereen in het JBZ. Daar zijn we trots op!

Patientbewakingssysteem

Laatste revisie: 20 augustus 2024 - 17:09