Zeker 1,4 miljoen Nederlanders hebben prediabetes

Steeds meer mensen in Nederland lopen een groot risico om diabetes type 2 te krijgen. Uit onderzoek van de Universiteit van Maastricht blijkt dat minimaal 1,4 mensen in het voorstadium van de ziekte zitten, ook wel bekend als prediabetes. Deskundigen maken zich ernstig zorgen over deze ontwikkeling. Op dit moment zijn er al ruim een miljoen mensen met dit type suikerziekte.

20240513-EdgarvanMill

Kinderarts-endocrinoloog Edgar van Mil geeft antwoord op de belangrijkste vragen over prediabetes:
 

1. Wat is prediabetes ?
“Prediabetes ontstaat wanneer de bloedsuikerspiegel verhoogd is, maar nog niet op het niveau van diabetes type 2. Verschillende factoren vergroten het risico, zoals ongezonde voeding, gebrek aan beweging, onvoldoende slaap, stress, overgewicht, roken en erfelijkheid.”


2. Waarom is prediabates ernstig?
"Tijdens prediabetes kan het lichaam al schade oplopen aan bijvoorbeeld de kleinste bloedvaten in de nieren en ogen. Mensen met prediabetes hebben ook een verhoogd risico op diabetes type 2, met alle gezondheidsproblemen van dien. Denk hierbij aan een verhoogde kans op hart- en vaatziekten, oogproblemen en nierschade. Uit onderzoek van de Universiteit van Maastricht blijkt dat 14% van de mensen met prediabetes binnen acht jaar diabetes ontwikkelt.”


3. Hoe herken je het?
“Prediabetes veroorzaakt meestal geen symptomen. Je merkt er dus niets van. Dat maakt van deze ziekte een sluipmoordenaar. Mensen kunnen jarenlang met prediabetes rondlopen zonder het te weten. Pas als diabetes type 2 zich ontwikkelt, begin je klachten te krijgen.”


4. Kan prediabetes teruggedraaid worden?
“Ja, door op tijd in te grijpen met gezonde voeding, gewichtsverlies en lichaamsbeweging, kan prediabetes worden teruggedraaid en kunnen bloedsuikerwaarden weer normaal worden.”
 

5. Wat is de situatie bij kinderen?
“Als kinderarts zie ik steeds vaker kinderen en jongeren met overgewicht die al diabetes type 2 hebben of in het voorstadium zitten om de ziekte te krijgen. Naast erfelijke factoren zijn overgewicht en een ongezonde leefstijl de belangrijkste oorzaken. Diabetes type 2 bij kinderen is een ernstige ziekte. Zelfs nog ernstiger dan bij volwassenen, omdat de complicaties zoals schade aan nieren, ogen en zenuwen op jongere leeftijd optreden. Hoe jonger je de diagnose krijgt, hoe groter de kans op complicatie.”


Ontdek je risico op diabetes type 2 met de test van het Diabetes Fonds: https://lnkd.in/e7zBJJz6. Afhankelijk van de uitslag volgt een advies. Bij een hoog risico adviseren zij om contact op te nemen met je huisarts voor een bloedsuikertest.

 

 

 

 

Laatste revisie: 27 mei 2024 - 07:57