Headerafbeelding
Bloedprikken bij kind op de afdeling bloedafname
Onderzoek

Allergietest

Er zijn vele soorten allergietesten. In het Jeroen Bosch Ziekenhuis gebruiken wij het bloedonderzoek en de provocatietest.

Ons immuunsysteem maakt antilichamen aan als bescherming tegen stoffen waarvan het denkt dat ze een bedreiging voor ons zijn. Soms gaat dat niet helemaal goed. Pollen van bomen, grassen en planten, huidschilfers van dieren, huisstofmijt, pinda's of insectensteken zijn over het algemeen onschadelijk. Ben je allergisch voor één van deze stoffen, dan zorgen de antilichamen voor een reactie om dit stofje zo snel mogelijk uit je lichaam te krijgen. Met de allergietest komen we erachter voor welk stofje iemand allergisch is.

 

Hoe verloopt het onderzoek?

Hier vindt u alle belangrijke informatie over uw onderzoek

Praktische tips

Wat neemt u mee voor uw kind?

Neem bij iedere afspraak een geldig identiteitsbewijs van uw kind mee! Lees hier wat u eventueel nog meer moet meenemen.

Afspraak op de polikliniek in ’s-Hertogenbosch, Boxtel, Drunen of Rosmalen? Meld uw kind dan bij aankomst eerst digitaal aan. Lees hier hoe dit werkt.

Bekijk de zorgverzekering van uw kind

Controleer zelf vóór een afspraak in het JBZ of de zorg voor uw kind wordt vergoed:

  • Bekijk hier met welke zorgverzekeraars het JBZ een contract heeft.
  • Het hangt ook af van uw polis of uw zorgverzekeraar alle zorg volledig vergoedt. 
  • Voor kinderen tot 18 jaar hoeft geen eigen risico betaald te worden. Let op! Bijvoorbeeld bij bepaalde medicijnen, betaalt u wel een wettelijke eigen bijdrage. Dit is iets anders dan het eigen risico. 

     

MijnJBZ voor kinderen

Kinderen onder de 12 jaar en hun ouders kunnen niet inloggen in het dossier van het kind in MijnJBZ. Wilt u informatie in het dossier inzien? Dan kunt u mogelijk een machtiging voor uw kind aanvragen. Kijk voor de actuele informatie op www.mijnjbz.nl/machtiging.

Gegevens delen

Wilt u dat zorgverleners buiten het Jeroen Bosch Ziekenhuis uw medische gegevens kunnen inzien? Dan moet u het JBZ toestemming geven om uw gegevens beschikbaar te stellen.

Bloedprikken op een andere locatie?

Wilt u ergens anders bloed laten prikken? Het JBZ heeft meerdere prikposten waar u terecht kunt voor bloedprikken en materiaalafgifte. Kijk op www.jbz.nl/prikposten voor een volledig overzicht.

Betrokken afdelingen

Code KIN-129
Laatste revisie: 13 december 2024 - 11:05
Hoe verloopt het onderzoek?

Allergietest

Bloedonderzoek

Hierbij wordt gemeten of er anti-stoffen tegen een bepaald voedingsmiddel zijn, dit heet IgE. Dit IgE kan een reactie met het voedingsmiddel geven wat is opgegeten. Hoe meer IgE in het bloed, hoe meer kans dat het gaat reageren. De hoeveelheid IgE zegt niks over waar in het lichaam klachten kunnen ontstaan. Ook zegt de hoeveelheid weinig over de ernst van de klachten. 

Voordat bloedonderzoek wordt gedaan is er eerst een uitgebreid vraaggesprek. We zetten op een rij welke voeding wel en geen klachten geeft, welke klachten dat waren, wanneer ze precies begonnen en of ze er altijd zijn bij deze voeding of ook op andere momenten. Daarna weten we welke voedingsmiddelen ‘verdacht’ zijn en kan met het bloedonderzoek deze verdenking zekerder worden of uitgesloten worden.

De hoeveelheid IgE wordt ingedeeld in klasse 0 t/m 6

Klasse 0: geen antistoffen in het bloed, geen allergie. Er kan wel een overgevoeligheid zijn.

Klasse 1: zeer weinig antistoffen, zeer kleine kans op allergie

Klasse 2: weinig antistoffen, kleine kans op allergie

Klasse 3: matige hoeveelheid antistoffen, redelijke kans op allergie

Klasse 4: behoorlijk veel antistoffen, behoorlijke kans op allergie

Klasse 5: veel antistoffen, grote kans op allergie

Klasse 6: heel veel antistoffen, allergie vrijwel zeker

Provocatietest

Door voeding in afgemeten (kleine) porties te eten wordt gekeken of er klachten ontstaan en of dat al bij een klein beetje is of pas bij grotere hoeveelheden. Ook testen we welke soort klachten er komen. Dit is een voedselprovocatietest of een melk-provocatietest

Bij een vermoeden dat uw kind allergisch is voor antibiotica, kunnen we hier ook een provocatietest voor uitvoeren. 

De uitslag van de test is meestal na 1 week bekend. De arts belt u hierover op en bespreekt wat de uitslag voor uw kind betekent en hoe de verdere behandeling eruit zal zien.