Onderzoek

Florbetapir PET onderzoek van de hersenen in studieverband (LNG-093)

Dit onderzoek geeft informatie over de aanwezigheid van amyloidplaques in de hersenen. Dit is een ophoping van een specifiek eiwit dat onder andere voorkomt bij de ziekte van Alzheimer. Dit PET onderzoek wordt uitgevoerd binnen de Trailblazer studie, waarin de effectiviteit en veiligheid van een nieuw geneesmiddel getest wordt. Dit geneesmiddel kan gebruikt gaan worden bij vroege Alzheimer klachten. Het onderzoek wordt uitgevoerd met behulp van een radioactieve vloeistof en een PET-scanner.

Let op!

  • Lees deze informatie minstens 1 DAG vóór het onderzoek goed door. Zo weet u wat u te wachten staat.
  • We vragen u om 10 minuten voor de afspraaktijd aanwezig te zijn in verband met de bruikbaarheid van de radioactieve stof.

Hoe verloopt het onderzoek?

Praktische tips

Wat neemt u mee?

Bij iedere afspraak in het ziekenhuis neemt u mee:

  • een geldig identiteitsbewijs
  • uw Actueel Medicatie Overzicht (AMO).

Hier vindt u meer informatie over wat u moet meenemen.

Afspraak op onze locatie in 's-Hertogenbosch, Boxtel, Drunen of Rosmalen? Meld u eerst digitaal aan. Lees hier hoe dit werkt.

Code LNG-093
Laatste revisie: 24 januari 2024 - 12:34
Hoe verloopt het onderzoek?

Florbetapir PET onderzoek van de hersenen in studieverband (LNG-093)

invulveld afspraak bij nucleaire geneeskunde

Eten, drinken en toilet

Op de dag van het onderzoek mag u gewoon eten en drinken.

Medicijnen

U kunt uw medicijnen innemen zoals u gewend bent.

Kleding

Trek op de dag van het onderzoek comfortabele kleding aan met zo weinig mogelijk ritsen, knopen, bretels, en dergelijke. Een spijkerbroek is geen probleem. Laat uw sieraden thuis. Metalen in het lichaam (pacemakers, gewrichtsprothesen, enzovoort) zijn geen probleem bij dit onderzoek.

Verschoning

Bent u incontinent of heeft u een stoma en/of katheter? Neem dan voldoende verschoningsmateriaal mee.

Bent u zwanger of zou u dit kunnen zijn? Of geeft u borstvoeding?

Geef dit dan door aan uw specialist, deze zal dit met u bespreken. Na het toedienen van de radioactieve stof moet de borstvoeding afgekolfd worden en 12 uur apart gehouden worden.  Na deze 12 uur kunt u deze afgekolfde voeding veilig geven. Laat iemand anders gedurende de 12 uur uw baby voeding geven uit een flesje. Daarna mag u zelf weer borstvoeding geven. Heeft u nog vragen, dan kunt u deze ook stellen aan de laborant tijdens het onderzoek. 

Waar meldt u zich?

U meldt zich met de QR-code op uw dagticket bij het gele aanmeldpunt op de afdeling Nucleaire Geneeskunde. Volg de instructies op het scherm en ga naar het toilet. Neem hierna plaats in de wachtruimte.

De laborant haalt u op uit de wachtruimte en brengt u naar een voorbereidingskamer waar u in een comfortabele stoel komt zitten. Hier krijgt u extra informatie over het onderzoek, wordt uw gewicht gewogen en krijgt u een injectie met een radioactieve vloeistof.

Deze vloeistof moet 50 minuten inwerken. U moet in deze tijd zo ontspannen mogelijk blijven liggen, echter is het wel toegestaan om te lezen of te puzzelen. Het is niet mogelijk om een familielid of begeleider mee te nemen tijdens het onderzoek. Tijdens het inwerken van de radioactieve vloeistof mag u muziek luisteren die via uw telefoon of ander eigen apparaat afgespeeld kan worden.

Vlak voor de scan vragen we u goed uit te plassen. Alle kleding zonder metalen onderdelen kunt u aanhouden. Ook schoenen mogen vaak aanblijven. Metalen hulpmiddelen als bril, gehoorapparaten en gebitsprotheses moet u af/uit doen. 

Tijdens het maken van de scan ligt u op een smal bed. U ligt op de rug met het hoofd in een speciale houder. Eventueel worden er wat kussentjes en bandjes gebruikt om het hoofd goed stil te kunnen laten liggen tijdens de scan. Er wordt eerst een CT-scan van 1 minuut gemaakt. Daarna wordt in dezelfde houding een PET-scan van het hoofd gemaakt die 20 minuten duurt. Tijdens beide scans schuift u enkele keren door het apparaat heen en weer. Het is belangrijk dat u gedurende het hele onderzoek zo stil mogelijk blijft liggen.

De laborant houdt u tijdens het onderzoek in de gaten via camera’s. Via een intercom kan de laborant met u communiceren. Het apparaat maakt tijdens het scannen weinig geluid. In verband met metalen onderdelen, is het luisteren van muziek tijdens de scan niet mogelijk.

Hoe lang duurt het onderzoek?

Deel 1 (voorbereiding):  15 minuten

Wachttijd:  50  minuten

Deel 2 (onderzoek): 25 minuten

Waar moet ik rekening mee houden na het onderzoek?

Na afloop mag u alles eten en drinken wat u wenst. Het advies is om vandaag extra te drinken en na het toiletbezoek extra goed uw handen te wassen. 

Van wie krijg ik de uitslag?

Van uw behandeld specialist in het Brain Research Center.

Ik lees dat ik een infuus of injectie krijg, maar ik ben moeilijk te prikken. Wat nu?

Als u uit eerdere ervaringen weet dat u moeilijk te prikken bent, neemt u dan vóór het onderzoek contact op met de afdeling Nucleaire Geneeskunde. 

Ik kan niet naar de afspraak komen, wat moet ik doen?

Geef dit zo snel mogelijk door aan het Brain Research Center. Zij geven uw afmelding door aan de afdeling Nucleaire Geneeskunde.

 

Wanneer mag ik bloed laten prikken?

Moet u bloed laten prikken? Doe dit dan vóór het onderzoek of de dag na het onderzoek.

Ik heb nog vragen, waar kan ik die stellen?

Vragen over de studie kunt u stellen aan medewerkers van het Brain Research Center. 

Wilt u meer weten over het onderzoek zelf dan kunt u telefonisch contact opnemen met de afdeling Nucleaire Geneeskunde, telefoonnummer (073) 553 26 90. De afdeling is bereikbaar van maandag t/m vrijdag van 8.00 tot 17.00 uur. 

Bekijk ook de algemene informatie over onderzoeken op de afdeling Nucleaire Geneeskunde. Hier vindt u ook een video over de afdeling.