Headerafbeelding
Foto mobiele telefoon in hand
Onderzoek

Hartritmestoornissen, thuismonitoring

Mensen met hartritmestoornissen kunnen mogelijk gebruik maken van thuismonitoring. De cardioloog of sportarts bespreekt dit met u.

Met thuismonitoring kunt u zelf uw hartritme meten en een hartfilmpje maken. Dit doet u op momenten dat u hartklachten heeft. Via een app stuurt u de metingen door naar het Monitoringscentrum. Zo kunnen we uw klachten beter beoordelen en een diagnose stellen.

Hoe verloopt thuismonitoring?

Hier vindt u alle belangrijke informatie
Code CAR-163
Laatste revisie: 16 april 2025 - 14:51
Hoe verloopt thuismonitoring?

Hartritmestoornissen, thuismonitoring

Bij thuismonitoring stuurt u metingen over uw gezondheid via een app op uw telefoon naar het Monitoringscentrum. Wijken de metingen sterk af? Dan nemen wij contact met u op. Heeft u zelf vragen? Dan kunt u die via de app stellen. 

U krijgt van ons de Kardia Mobile 6L in bruikleen. Dit is een draagbaar apparaatje waarmee u zelf op elke gewenst moment een hartfilmpje (ECG) kunt maken.

Verder heeft u een smartphone nodig.

  • Op uw smartphone installeert u de Thuismeten app. Dit programma werkt niet op de tablet. Via een e-mail krijgt u informatie waar u de app kunt downloaden en hoe u kunt inloggen. U kunt uw e-mailadres en mobiele telefoonnummer zelf wijzigen in MijnJBZ. 
  • U installeert ook de Kardia app op uw telefoon. Hiermee kunt u het hartfilmpje doorsturen naar het Monitoringscentrum.

Via de Thuismeten app krijgt u alle informatie over thuismonitoring bij hartritmestoornissen. Als u hartklachten ervaart, dan vult u in de Thuismeten app een korte vragenlijst in. 

Hartfilmpje (ECG) maken 

Op momenten dat u klachten heeft die te maken kunnen hebben met uw hartritme, maakt u een hartfilmpje (elektrocardiogram ofwel ECG). Dit doet u met behulp van de Kardia Mobile 6L. Het maken van een hartfilmpje duurt 30 seconden. Via de Kardia app downloadt u een bestand (PDF) van dit hartfilmpje. Dat komt bij u documenten op uw telefoon te staan. Via de Thuismeten app stuurt u dit filmpje naar het Monitoringscentrum.

Hieronder leest u hoe u dat doet.

  1. Zet Bluetooth aan op uw smartphone.
  2. Open de Kardia app.
  3. Kies 'Registreer ECG'.
  4. Pak de Kardia Mobile 6L. Leg één of twee vingers van uw linkerhand op de linker elektrode en één of twee vingers van uw rechterhand op de rechter elektrode.
  5. Plaats de onderkant van de Kardia Mobile 6L op uw linkerenkel, linkerbovenbeen of links onder op uw buik.
  6. Zodra alle elektrodes goed contact maken, start de registratie van 30 seconden.
  7. Na de registratie vraagt de app of het ECG van u is. Kies 'Ja' om uw persoonsgegevens op de pdf te zetten, of 'Nee, het was een gast' als het van iemand anders is.
  8. Kies daarna rechtsboven 'Bewaar'.
  9. Kies 'PDF downloaden'. De app vraagt nu of u een wachtwoord wilt instellen. Dit mag u overslaan.
  10. Ga vervolgens naar de Thuismeten app. Kies voor 'Zelfzorg' in deze app en klik op 'ECG insturen'. Volg de stappen daarin verder op.

Tips voor een goede registratie

  • Plaatsing Kardia Mobile 6L: zorg dat het logo op een "A" lijkt en niet op een "V".
  • Maak de huid licht vochtig met kraanwater als de elektrodes geen goed contact maken.
  • Zorg dat u rustig zit en uw vingers ontspannen op de elektrodes legt. Druk de elektrode aan de onderkant zacht op uw linkerenkel, het linkerbovenbeen of links onder op uw buik.

Beoordelen van uw ECG

Wij beoordelen uw ECG meestal iedere werkdag. ECG’s die na 13.00 uur binnenkomen, bekijken we de volgende werkdag. Registraties in het weekend bekijken we op maandag. Heeft u een spoedvraag, neem dan contact op met de huisartsenpost of 112.

Uitslag

We bellen u alleen als we dat hebben afgesproken; anders sturen we u een bericht. Bij ernstige afwijkingen bellen we altijd.

Kardia Mobile 6L reinigen

De Kardia Mobile 6L is niet waterdicht. Dompel hem nooit onder in water. Reinig met een iets vochtige doek met wat zeep of een verdunde chlooroplossing. Gebruik geen middelen met alcohol of agressieve schoonmaakmiddelen zoals pure chloor, aceton of spiritus.

Voor hulp en ondersteuning, bijvoorbeeld bij het installeren van de app, kunt u contact opnemen met het Monitoringscentrum.

Daarnaast kunt u terecht bij de vrijwilligers van de Vriendendiensten in het voorlichtingscentrum van het Jeroen Bosch Ziekenhuis (aan de Boulevard).

U kunt ook via de 'Thuismeten app' contact opnemen met het Monitoringscentrum. Bijvoorbeeld als u algemene vragen heeft of wanneer u twijfelt over uw situatie. Dit doet u gemakkelijk via de knop 'Contact met zorgverlener' die u kunt vinden onder het kopje 'Zelfzorg'.

Let op: in spoedeisende situaties belt u NIET met het Monitoringscentrum maar naar uw eigen huisarts, de huisartsenpost (buiten kantooruren), of 112!