Onderzoek

Speeksel verzamelen voor onderzoek

U verzamelt het speeksel in een speciaal buisje. U hoort van uw arts waar u rekening mee moet houden, zoals het tijdstip van verzamelen, dieet of medicatie. De arts laat in het laboratorium uw speeksel onderzoeken.

Hoe verloopt uw onderzoek?

Hier vindt u alle belangrijke informatie over uw onderzoek

Praktische tips

Wat neemt u mee?

Neem naar uw afspraak uw geldig identiteitsbewijs mee. Hier vindt u meer informatie over wat u moet meenemen.

Afspraak op onze locatie in 's-Hertogenbosch, Boxtel, Drunen of Rosmalen? Meld u eerst digitaal aan. Lees hier hoe dit werkt.

MijnJBZ

Via MijnJBZ kunt u zelf een deel van uw persoonlijke en medische gegevens inzien die in het JBZ over u bekend zijn. Zie ook: Wat kan ik in MijnJBZ zien? 

Gegevens delen

Wilt u dat zorgverleners buiten het Jeroen Bosch Ziekenhuis uw medische gegevens kunnen inzien? Dan moet u het JBZ toestemming geven om uw gegevens beschikbaar te stellen.

Bekijk uw zorgverzekering

Controleer zelf vóór een afspraak in het JBZ of uw zorg wordt vergoed:

  • Bekijk hier met welke zorgverzekeraars het JBZ een contract heeft.
  • Het hangt ook af van uw polis of uw zorgverzekeraar alle zorg volledig vergoedt.
  • Onze zorg valt voor volwassenen onder het wettelijk eigen risico. Dit betekent dat u ieder jaar eerst een bedrag zelf moet betalen, voordat uw zorgverzekeraar kosten gaat vergoeden. 
Code LAB-016
Laatste revisie: 10 januari 2024 - 11:16
Hoe verloopt uw onderzoek?

Speeksel verzamelen voor onderzoek

De arts geeft aan op welk tijdstip u uw speeksel moet verzamelen. Uw arts geeft het ook aan als er rekening gehouden moet worden met uw dieet of medicatie-inname. U volgt de instructies van uw arts op.

Heeft uw arts geen bepaald tijdstip aangegeven? Dan raden we aan om eerst contact op te nemen met uw arts. 

Het speeksel verzamelt u in de zogenaamde ‘Salivette’. Dit zijn buisjes met daarin een wattenrolletje om het speeksel op te vangen. Wacht 30 minuten nadat u iets gegeten, gedronken of gerookt hebt met het verzamelen van speeksel. Ook na tandenpoetsen of inname van medicijnen wacht u 30 minuten.

Het speeksel mag geen bloed bevatten. Heeft u wondjes of bloedend tandvlees? Meld dit dan bij inleveren van het verzamelde speeksel. 

Schrijf uw naam, geboortedatum en de datum en het tijdstip waarop u het speeksel verzamelt op de Salivette en op het aanvraagformulier.

Hoe verzamelt u het speeksel?

  • Spoel uw mond goed met water en wacht 10 minuten met het verzamelen van uw speeksel
  • Was uw handen met water en zeep. Spoel zeepresten goed weg.
  • Droog uw handen goed af.
  • Haal het dopje van de Salivette en haal met uw handen het wattenrolletje eruit.
  • Leg het wattenrolletje onder de tong of kauw er een beetje op. U houdt het speeksel in de mond zodat dit opgenomen kan worden door het wattenrolletje. Houd het rolletje in de mond totdat u het gevoel heeft dat u het verzamelde speeksel niet meer in de mond kunt houden. Normaal gesproken is het voldoende om dit 1 minuut vol te houden. Let op dat het rolletje goed verzadigd is met speeksel, anders mag het verzamelen wat langer duren. 
  • Was uw handen opnieuw met water en zeep en droog deze goed af. Spoel zeepresten goed weg.
  • Haal het wattenrolletje uit uw mond en stop het wattenrolletje terug in de Salivette
  • Doe het dopje er weer op.
  • Bewaar de Salivette in de koelkast en breng deze binnen 24 uur naar het ziekenhuis. Moet u op meerdere tijdstippen speeksel verzamelen? Dan kunt u bovenstaande methode herhalen.

Het inleveren van de buisjes

Controleer of uw naam en de juiste datum en tijdstip (dag en tijd waarop het speeksel is verzameld) op de Salivette(n) én op het aanvraagformulier staan.

Lever de Salivette(n) samen met het aanvraagformulier in bij één van de poliklinieken Bloedafname of één van de prikposten van het Jeroen Bosch Ziekenhuis.

De locaties vindt u op www.jbz.nl/prikposten.

Wanneer krijgt u de uitslag? 

De uitslag van het onderzoek verzenden we naar uw behandelend arts. Deze bespreekt de uitslag met u tijdens uw volgende bezoek.

Privacy Klinische Chemie en Hematologie

Uw persoons- en uitslaggegevens worden geregistreerd in het laboratorium informatie systeem. Hierop is een privacyreglement van toepassing dat voldoet aan wettelijke eisen. Laboratoriumgegevens geven we alleen door aan de aanvragend arts. Soms wisselen huisarts en specialisten in uw belang uw laboratoriumuitslagen uit. Als u niet wilt dat dit gebeurt kunt u dit kenbaar maken aan het laboratorium. 

Uw speeksel kan ook voor andere doelen worden gebruikt. Dit noemen we ‘nader gebruik lichaamsmateriaal’. Het ziekenhuis onderzoekt bloed en ander lichaamsmateriaal om de kwaliteit te testen, voor medisch wetenschappelijk onderzoek en scholing. Het is dan niet meer bekend van wie het lichaamsmateriaal afkomstig is. Als u bezwaar heeft tegen het nader gebruik van lichaamsmateriaal, dan kunt u dit aangeven aan de medewerkers van het laboratorium.

Kwaliteitskeurmerk Klinische Chemie en Hematologie

Het laboratorium Klinische Chemie en Hematologie van het Jeroen Bosch Ziekenhuis is geaccrediteerd volgens de NEN-EN-ISO15189:2012. Dit is een internationale norm voor medische laboratoria die aangeeft dat de laboratoriumdiagnostiek van goede kwaliteit is, professioneel wordt uitgevoerd en aantoonbaar gericht is op continue verbetering.

Bij vragen kunt u contact opnemen met het Laboratorium voor Klinische Chemie en Hematologie. 

U kunt ons bellen tussen 08.00 en 16.30 uur via telefoonnummer: (073) 553 27 64.