Stuitligging
Soms ligt een kindje aan het einde van de zwangerschap niet met het hoofdje naar beneden, maar met de billetjes of voetjes. Dit noemen we een ‘stuitligging’.
Translate instructions
If you wish to view the page on your phone or tablet, then the steps below may not work. Please switch to a desktop computer to translate this website. For translating the text, please follow this instruction:
1. Select the text you want to translate.
2. Choose ‘Vertalen’.
![Translate instructions step 1](/sites/default/files/styles/entity_embed_50_width/public/images/2023-04/20230406-schermafdruk-tekst-vertalen-JBZ-website-stap1.png?itok=-xyw_-3z)
3. Select the language you prefer.
![Translate instructions step 2](/sites/default/files/styles/entity_embed_50_width/public/images/2023-04/20230406-schermafdruk-tekst-vertalen-JBZ-website-stap2.png?itok=0d0KsZIq)
4. You can read and/or listen to the translated text (by Google).
![Translate instructions step 3](/sites/default/files/styles/entity_embed_50_width/public/images/2023-04/20230406-schermafdruk-tekst-vertalen-JBZ-website-stap3.png?itok=fIScesw3)
Onderzoeken
Als uw verloskundige of gynaecoloog vermoedt dat uw kindje in stuitligging ligt, wordt er een liggingsecho gemaakt.
Onderzoeken
Deze echo wordt gepland vóór de 35ste week van de zwangerschap. Op de echo kan de echoscopiste zien hoe uw kindje ligt. Als uw kindje in stuit ligt, kijken we naar de plaats van de placenta, de hoeveelheid vruchtwater en de groei van uw kindje. Ook kijkt de echoscopiste of er een oorzaak voor de stuitligging is. Meestal is dit niet het geval.
Behandelingen
Als uw kindje bij 35 -36 weken in stuit ligt, kunt u besluiten om af te wachten of uw kindje wellicht nog spontaan zelf draait. Deze kans is echter klein. Ook wordt deze kans kleiner, omdat uw kindje groeit en er dus steeds minder ruimte overblijft om te draaien.
Behandelingen
U kunt er dan voor kiezen om uw kind te laten draaien. Dit noemen we een uitwendige versie. Het Jeroen Bosch Ziekenhuis heeft hiervoor een speciaal Versiespreekuur. Een afspraak hiervoor krijgt u tussen de 35 en 36 weken. Tijdens dit spreekuur proberen een gynaecoloog en een verloskundige uw kindje in hoofdligging te draaien. Met de uitwendige versie proberen we de kans op een spontane vaginale bevalling te vergroten.
Mocht het niet lukken om uw kindje te draaien, of mocht u geen uitwendige versie willen? Dan kunt u kiezen voor een vaginale stuitbevalling of een keizersnede. Dit is een keuze die u samen met uw gynaecoloog maakt.
Wanneer uw kind in stuitligging ligt, heeft u de mogelijkheid te kiezen voor een vaginale stuitbevalling of te bevallen via een keizersnede.
Poliklinieken en afdelingen
Het specialisme Gynaecologie en Verloskunde houdt zich bezig met de medische zorg voor de vrouw in al haar levensfasen.