Vroeggeboorte
Als uw kindje voor de 37ste zwangerschapsweek wordt geboren, dan noemen we dat een vroeggeboorte. Dit komt bij ongeveer één op de tien zwangerschappen voor.
Translate instructions
If you wish to view the page on your phone or tablet, then the steps below may not work. Please switch to a desktop computer to translate this website. For translating the text, please follow this instruction:
1. Select the text you want to translate.
2. Choose ‘Vertalen’.
![Translate instructions step 1](/sites/default/files/styles/entity_embed_50_width/public/images/2023-04/20230406-schermafdruk-tekst-vertalen-JBZ-website-stap1.png?itok=-xyw_-3z)
3. Select the language you prefer.
![Translate instructions step 2](/sites/default/files/styles/entity_embed_50_width/public/images/2023-04/20230406-schermafdruk-tekst-vertalen-JBZ-website-stap2.png?itok=0d0KsZIq)
4. You can read and/or listen to the translated text (by Google).
![Translate instructions step 3](/sites/default/files/styles/entity_embed_50_width/public/images/2023-04/20230406-schermafdruk-tekst-vertalen-JBZ-website-stap3.png?itok=fIScesw3)
Lees meer
Als uw kindje te vroeg wordt geboren heeft het extra medische verzorging nodig, omdat het nog niet helemaal is volgroeit. We proberen daarom de bevalling uit te stellen als u te vroeg tijdens de zwangerschap weeën krijgt.
Onderzoeken
Als u voor de 37ste zwangerschapsweek weeën krijgt, bepalen we met een inwendige echo of er al ontsluiting is.
Onderzoeken
De gynaecoloog kan op de echo zien hoe uw kindje precies ligt. Met een CTG wordt de weeënactiviteit geregistreerd en weten we hoe uw kindje hierop reageert. De verpleegkundige controleert uw bloeddruk en temperatuur.
Als uw vliezen al gebroken zijn, is er kans op infecties. Daarom doet de gynaecoloog in dit geval meestal ook geen inwendig onderzoek meer. U krijgt wel een inwendige echo om de lengte van de baarmoedermond te meten. Met bijvoorbeeld een bloed- of urineonderzoek controleren we of u geen infecties heeft.
Een CTG is een hartfilmpje van uw ongeboren kindje.
Bij bloedonderzoek nemen we 1 of meer buisjes bloed af met een hol naaldje. Dit bloed wordt in het laboratorium onderzocht.
Urineonderzoek kan nodig zijn wanneer de huisarts of specialist denkt dat er sprake is van een ziekte.
Behandelingen
Als uw kindje te vroeg geboren dreigt te worden, wordt u opgenomen in het ziekenhuis.
Behandelingen
Neem direct contact op met uw verloskundige of gynaecoloog als u voor de 37ste week van uw zwangerschap denkt dat u weeën heeft of dat de vliezen zijn gebroken. Ga liggen tot u hoort wat u verder moet doen.
Beginnen de weeën voor de 34ste week van de zwangerschap? Dan proberen we de weeënactiviteit te remmen met medicijnen. Ook krijgt u medicijnen (corticosteroiden) voorgeschreven om ervoor te zorgen dat de longen en andere organen van het kindje rijpen. Deze medicijnen hebben na 48 uur het maximale effect bereikt. Dan kunnen we stoppen met het remmen van de weeën.
Als de bevalling niet meer tegen te houden is en uw kindje te vroeg geboren wordt, dan is de kinderarts aanwezig bij de bevalling om uw kindje zo goed mogelijk op te vangen. Als uw kindje voor de 30e à 32e week geboren dreigt te worden, wordt u indien mogelijk overgeplaatst naar een centrum met een neonatale intensive care (NICU). Dit is een intensive care speciaal voor te vroeg geboren baby’s.
Het Jeroen Bosch Ziekenhuis werkt in dit verband samen met het Maxima Medisch Centrum in Veldhoven. Het kan ook zijn dat u naar het RadboudUMC in Nijmegen, het UMC Utrecht of een ander ziekenhuis gaat.
Poliklinieken en afdelingen
Het specialisme Gynaecologie en Verloskunde houdt zich bezig met de medische zorg voor de vrouw in al haar levensfasen.