Arbeidsvoorwaarden
Als medewerker van het JBZ zijn de nodige primaire en secundaire arbeidsvoorwaarden voor je van toepassing.
Translate instructions
If you wish to view the page on your phone or tablet, then the steps below may not work. Please switch to a desktop computer to translate this website. For translating the text, please follow this instruction:
1. Select the text you want to translate.
2. Choose ‘Vertalen’.
3. Select the language you prefer.
4. You can read and/or listen to the translated text (by Google).
Proeftijd
Bij een arbeidsovereenkomst van langer dan zes maanden en korter dan twee jaar is er een wettelijke proeftijd van één maand. Bij een arbeidsovereenkomst langer dan twee jaar of voor onbepaalde tijd is de proeftijd twee maanden.
Zowel werknemer als werkgever kunnen binnen deze proeftijd het dienstverband op ieder moment beëindigen, zonder opgaaf van redenen. Wanneer de proeftijd is afgelopen, wordt het dienstverband automatisch voortgezet voor de afgesproken periode. Aan het einde van de proeftijd vindt een evaluatie plaats.
Opzegtermijn
Bij het beëindigen van een arbeidsovereenkomst geldt voor zowel de werkgever als de werknemer een opzegtermijn. Binnen het Jeroen Bosch Ziekenhuis wordt bij een arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd een opzegtermijn van twee maanden voor zowel de medewerker als de werkgever aangehouden. Arbeidsovereenkomsten voor bepaalde tijd eindigen van rechtswege. Tussentijds kan er worden opgezegd en wordt een opzegtermijn van een maand aangehouden.
In het geval van een 0-uren contract geldt een opzegtermijn van 4 dagen.
Salaris
Alle functies in het Jeroen Bosch Ziekenhuis zijn volgens een functiewaarderingssysteem vastgesteld in functiegroepen (FWG). Op basis van kennis en ervaring van een kandidaat wordt binnen de functiegroep een salaris toegekend.
Wanneer het salaris is vastgesteld, vindt jaarlijks een periodieke verhoging plaats tot het maximum van de schaal bereikt is. Voor meer informatie over het salaris, bekijk op de website van de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen de CAO Ziekenhuizen.
Vakantietoeslag
De vakantietoeslag volgens de CAO Ziekenhuizen bedraagt 8,33% van het bruto-salaris. Er wordt gerekend met de zogenaamde opbouwsystematiek. De grondslag voor de toeslag wordt berekend over het bruto-maandsalaris dat is verdiend in de maanden juni t/m mei. Als je niet het volledige jaar in dienst bent geweest, wordt naar rato gerekend.
Eindejaarsuitkering
In de maand december wordt aan medewerkers de zogenaamde eindejaarsuitkering uitbetaald. Deze eindejaarsuitkering bedraagt 8,33% van het bruto-jaarsalaris. Als je niet het volledige jaar in dienst bent geweest, wordt naar rato gerekend.
Vakantie en verlof
Bij een fulltime dienstverband heb je recht op 144 verlofuren op jaarbasis. Bij een parttime dienstverband wordt dit naar rato aangepast. Het opnemen van verlofuren gaat altijd in overleg met je leidinggevende. Bij bijzondere gebeurtenissen wordt volgens CAO bijzonder verlof toegekend.
PLB
Volgens de CAO heb je recht op 57 PLB-uren op jaarbasis bij een fulltime dienstverband. Bij een parttime dienstverband wordt dit naar rato aangepast. Dit zijn Persoonlijke Levensfase Budget-uren. PLB-uren kunnen ingezet worden in de fase dat je ze nodig hebt. Deze uren mag je dan ook sparen. Bestedingsdoelen kunnen zijn: tijdelijk minder werken, verlenging bevallingsverlof, langere vakantie, eerder bereiken pensioendatum.
Het is mogelijk om de waarde van het PLB-saldo van je vorige werkgever (vallend onder de CAO Ziekenhuizen) mee te nemen. Dit kan alleen indien het tenminste 50 PLB-uren zijn. Je kunt je vorige werkgever contact op laten nemen met Personeel & Organisatie via personeelenorganisatie@jbz.nl of (073) 553 39 39.
Tegemoetkoming reiskosten
De bijdrage van de werkgever bedraagt conform CAO met ingang van 1 juli 2023 €0,16 per kilometer, ongeacht de wijze van vervoer, voor zowel de heen- als terugreis. De maximale vergoeding is gebaseerd op een enkele reisafstand van 35 kilometer.
De reisafstand wordt berekend middels een door het JBZ bepaalde routeplanner (Navteq). Het JBZ verstrekt een reiskostenvergoeding voor de dagen dat je tussen je huisadres naar de ziekenhuislocatie reist. (De vergoeding woon-werkverkeer wordt 1 maand later uitbetaald, bijvoorbeeld de gereisde kilometers naar het JBZ in september worden op de loonstrook van oktober uitbetaald).
Bij verhuizing of meer/minder uren per week werken, waardoor de werkdagen/reisafstand meer of minder worden, worden de reiskosten met ingang van de wijzigingsdatum automatisch aangepast. Een goed bijhouden van de gewerkte dagen in planJBZ is cruciaal voor de betaling van de correcte vergoeding.
Het JBZ stimuleert medewerkers om met het openbaar vervoer of de fiets te komen.
Reis je met de trein (2e klas) of met de bus? Dan vergoedt het JBZ 85% van de maandelijkse kosten van de voordeligste keuze (losse reizen, een maand- of jaarabonnement). Het gaat hier om reizen per trein (2e klas) óf bus, dus niet beide. Gebruik van de OV-vergoeding moet apart worden aangegeven tijdens het arbeidsvoorwaarden gesprek of na indiensttreding in P&O plein. Je ontvangt dan geen CAO-vergoeding.
Daarnaast is het mogelijk - indien je een dienstverband hebt met een vast aantal uren en geen gebruik maakt van de OV-vergoeding - te profiteren van fiscale mogelijkheden in de kilometervergoedingen. Je kunt ervoor kiezen om een aanvullende onbelaste reiskostenvergoeding voor het woon-werkverkeer te krijgen, door het inzetten van een geld- of tijdbron. Op deze manier word je kilometervergoeding bruto ingehouden, maar krijg je hetzelfde bedrag netto uitgekeerd. Je voordeel is dan dat over dat bedrag geen loonheffing wordt ingehouden. Meer informatie krijg je tijdens het arbeidsvoorwaardengesprek of kun je na je indiensttreding terugvinden op ons intranet.
Kom je de gehele woon-werkafstand met de fiets naar het JBZ dan kan je deelnemen aan Trappers. Je spaart iedere kilometer die je fietst een trapper waarmee je bij regelmatig fietsen al snel leuke cadeaus kunt kiezen. De reiskostenvergoeding woon-werkverkeer conform CAO ontvang je gewoon naast Trappers.
Verlofregelingen Wet Arbeid en Zorg
Je kunt als werknemer verlof opnemen dat in de wet is geregeld zoals vakantie en ouderschapsverlof. In de Wet Arbeid en Zorg zijn de volgende verlofregelingen geregeld:
- Zwangerschapsverlof en bevallingsverlof
- Geboorteverlof
- Ouderschapverlof
- Adoptieverlof of pleegzorgverlof
- Zorgverlof
- Calamiteitenverlof en kort verzuimverlof
In de cao Ziekenhuizen kunnen afspraken staan die de wettelijke verlofregeling aanvullen of daarvan afwijken. Ook ander bijzonder verlof zoals voor een huwelijk of jubileum zijn in de cao vastgelegd.