Wetenschappelijk onderzoek op de IC

Wetenschappelijk onderzoek op de Intensive Care

Op de Intensive Care doet het onderzoeksteam wetenschappelijk onderzoek. Het onderzoeksteam bestaat uit intensivisten en researchverpleegkundigen. De patiënt en zijn of haar naaste worden hierover altijd geïnformeerd.

Wetenschappelijk onderzoek is nodig om meer kennis op te doen en betere behandelmethoden te ontwikkelen. Er wordt goed gecontroleerd dat dit op een verantwoorde manier gebeurt. Het verwerken van medische gegevens en - als dat nodig is - het bewaren van materiaal gebeurt anoniem/gecodeerd, volgens de regels van de wet.

Het onderzoeksteam van de Intensive Care kan een patiënt en zijn of haar naaste vragen om mee te doen aan wetenschappelijk onderzoek. Dit is altijd vrijwillig. De zorg voor de patiënt wordt niet beïnvloed door het wel of niet meedoen aan onderzoek. De patiënt heeft altijd het recht om te stoppen tijdens het onderzoek.

Op dit moment vindt er onderzoek plaats naar:

  • De lange termijn effecten van IC zorg.
  • Optimale behandeling van longontsteking.
  • Acuut ademhalingsnoodsyndroom (Acuut Respiratoir Distress Syndroom, ARDS).
  • Optimale behandeling van griep.
  • Stimulatie van de ademhalingsspieren om sneller van de beademing af te komen.

Lees hier meer over meedoen aan wetenschappelijk onderzoek in het Jeroen Bosch Ziekenhuis

Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport heeft een folder met algemene informatie voor proefpersonen: Medisch Wetenschappelijk Onderzoek.  

Heeft u vragen en of opmerkingen? Neem dan contact op met het onderzoeksteam van de Intensive Care, telefoonnummer (073) 553 28 57.

Code ICA-048
Laatste revisie: 10 februari 2025 - 16:14