Behandeling van kanker thuis
Samen met verschillende thuiszorgorganisaties, zorgt het JBZ ervoor dat thuisbehandeling van kanker mogelijk is. Dit door chemo- en immunotherapie niet alleen in het ziekenhuis toe te dienen, maar ook thuis.
Translate instructions
If you wish to view the page on your phone or tablet, then the steps below may not work. Please switch to a desktop computer to translate this website. For translating the text, please follow this instruction:
1. Select the text you want to translate.
2. Choose ‘Vertalen’.
3. Select the language you prefer.
4. You can read and/or listen to the translated text (by Google).
Het begon allemaal met de wens om mensen met kanker in de Bossche regio thuis te behandelen in plaats van in het Jeroen Bosch Ziekenhuis. Onderzoek wijst namelijk uit dat mensen zich in hun eigen omgeving prettiger en minder ziek voelen. De zorgprofessionals van het JBZ startten samen met Vivent eind 2019 met één behandeling. Inmiddels werken meerdere thuiszorgorganisaties samen met het JBZ om chemo- en immunotherapie thuis aan te bieden.
Pilot: ‘EPA opgeleid opleiden voor oncologische thuistoedieningen’
Met de mooie ontwikkeling van deze vorm van zorg aan huis, is het belangrijk dat er voldoende gekwalificeerde verpleegkundigen zijn die deze oncologische zorg mogen bieden. Om hiervoor te zorgen, is er binnen het JBZ de pilot ‘EPA gericht opleiden voor oncologische thuistoedieningen’ opgestart. Hierbij worden verpleegkundigen met de juiste werkervaring, maar zonder een volledige opleiding als oncologieverpleegkundige, in korte tijd opgeleid voor het geven van oncologische thuistoediening. Na het volgen van de EPA-module specifiek voor deze zorg, mogen deze verpleegkundigen chemo- en immunotherapie toedienen bij patiënten thuis.
Binnen het JBZ is brede steun voor deze pilot. Het is een project dat het tekort aan gespecialiseerde verpleegkundigen zou kunnen terugdringen binnen de oncologische thuiszorg. De eerste verpleegkundigen zijn inmiddels opgeleid.
Met deze pilot, speciaal gericht op EPA gericht opleiding voor oncologische thuistoediening, lopen we landelijk voorop.
Het verhaal van Nannie
Nannie van Hengel kreeg een aantal jaar geleden last van haar rug. “In het ziekenhuis werd ontdekt dat ik een tumor had op mijn nier van vijf tot zes centimeter. En die was uitgezaaid. Ik was boos en heel verdrietig toen ik het hoorde. Mijn oncoloog vroeg of ik mijn kuur thuis wilde krijgen. Of ik daarvoor open stond. Mijn eerste reactie was, ‘ja natuurlijk!’. Gewoon, omdat als je thuis de kuur hebt, je niet helemaal naar het ziekenhuis hoeft. Het is fijn om in je eigen omgeving te zitten en je eigen mensen om je heen te hebben. Ik heb er ook helemaal totaal geen spijt van. Je hebt echt hele goede en vakkundige verpleegkundigen om je heen die alleen aandacht hebben voor jou.”