Medische Microbiologie (voor zorgpartners)
Het Laboratorium Medische Microbiologie heeft als primaire taak de diagnostiek en preventie van infectieziekten. Het microbiologisch laboratorium verricht onderzoek naar ziekteverwekkers als bacteriën, virussen, schimmels, gisten en parasieten.
Translate instructions
If you wish to view the page on your phone or tablet, then the steps below may not work. Please switch to a desktop computer to translate this website. For translating the text, please follow this instruction:
1. Select the text you want to translate.
2. Choose ‘Vertalen’.
3. Select the language you prefer.
4. You can read and/or listen to the translated text (by Google).
De vakgroep medische microbiologie van het JBZ omvat zes artsenmicrobioloog en één medisch moleculair microbioloog die werkzaam zijn op de volgende deelgebieden: bacteriologie, mycobacteriologie, virologie, serologie, parasitologie, mycologie en moleculaire diagnostiek. De expertise is gericht op het gebied van diagnostiek en de behandeling van infectieziekten. Dit betreft zowel dagelijks voorkomende infecties als bijzondere infecties, zoals reis-gerelateerde infecties.
Het Laboratorium Medische Microbiologie onderhoudt nauw contact met onder andere de Dienst Hygiëne en Infectiepreventie, het Laboratorium voor Klinische Chemie en Hematologie, Ziekenhuis Bernhoven, regionale zorginstellingen, huisartsen en de GGD Hart voor Brabant.
Snelle microbiologische diagnostiek is een belangrijke voorwaarde voor een optimale behandeling van infectieziekten. Kennis van antimicrobiële middelen (resistentieproblematiek, farmacodynamiek en - kinetiek, toxiciteit en kosten) is van belang voor het maken van de juiste keuzes.
Geen onnodige kosten
Van alle aanvragen voor microbiologisch onderzoek die worden ontvangen, controleren we of de klinische gegevens en uitslagen van eerdere onderzoeken het mogelijk maken om (een deel van) de diagnostiek achterwege te laten. Bij een patiënt met een immuunstatus voor cytomegalovirus heeft bijvoorbeeld herhaalde bepaling van antistoffen geen toegevoegde waarde. Door de betreffende bepalingen niet te doen, voorkomen we onnodige kosten voor de patiënt.
Spijtserumbank voor aanvullend onderzoek
Het Laboratorium Medische Microbiologie heeft een spijtserumbank. Hierin slaan zij alle bloedmonsters en liquoren die zij testen minimaal één jaar kosteloos op. Dit maakt het voor u als zorgverlener mogelijk om bij nieuwe inzichten verdere diagnostiek uit te laten voeren, zonder dat de patiënt opnieuw geprikt hoeft te worden. Het is bijvoorbeeld mogelijk om met terugwerkende kracht te bepalen of een zwangere al antistoffen had tegen bijvoorbeeld parvo B19 en VZV in de 12e week van de zwangerschap, als u tijdens een later stadium van de zwangerschap vermoedt dat er sprake is van een besmetting. U kunt dit eenvoudig telefonisch aanvragen.
Regionaal antibioticumboekje
De artsen-microbioloog en ziekenhuisapothekers van het JBZ hebben een regionaal antibioticumboekje ontwikkeld voor huisartsen en medisch specialisten waarin nationale richtlijnen op het gebied van antibiotische therapie (SWAB, NHG) zijn vertaald naar een regionaal beleid. Het antibioticumboekje is digitaal beschikbaar op https://jbzbnh.adult.nl.antibiotica.app. Door deze richtlijn te gebruiken, wordt verkeerd antibioticagebruik voorkomen, wat een belangrijk element is in het beperken van resistentieontwikkeling.
Epidemiologie en meldingsplicht
Het Laboratorium Medische Microbiologie beoordeelt tweewekelijks de aantallen resistente bacteriën in de regio. Hierdoor zijn zij in staat eventuele verspreiding van dit soort micro-organismen in een vroeg stadium op te sporen. Voor een aantal besmettelijke aandoeningen worden ook dergelijke overzichten gemaakt. Het Laboratorium Medische Microbiologie meldt zoals verplicht bij wet alle meldingsplichtige infectieziekten rechtstreeks aan de GGD. In geval van verheffingen wordt u op de hoogte gesteld.
Het Antibiotic stewardship team (A-team)
De doelstelling van het Antibiotic stewardship team (A-team) in het JBZ is het bevorderen en bewaken van rationeel antibioticagebruik in het ziekenhuis. Daarmee willen we resistentie ontwikkeling bij bacteriën voorkomen en de zorg voor patiënten optimaliseren.
Daartoe houdt het A-team onder meer toezicht op:
- het correct voorschrijven van antibiotica
- het naleven van diverse (behandel)richtlijnen
- het up-to-date houden van een online regionaal 'antibioticaboekje'
- het gebruik van reserve-antibiotica
- het adequaat toepassen van intraveneus-naar-orale antibiotica switch
- de thuisbehandeling met intraveneuze antibiotica.
In het A-team van het JBZ participeren twee artsen-microbioloog, een ziekenhuisapotheker, een internist-infectioloog en een research verpleegkundige. Er vindt structurele rapportage plaats van onder meer A-team activiteiten, lokaal antibioticagebruik en resistentiecijfers. Het A-team verzorgt een maal per jaar het themaonderwijs voor arts-assistenten op de woensdagmiddag.
Outpatient Parental Antibiotic Therapy (OPAT)
OPAT staat voor Outpatient Parenteral Antibiotic Therapy, oftewel antibiotica infuustherapie in de thuissituatie. Patiënten die langdurig via een infuus antibiotica nodig hebben, kunnen in aanmerking komen om deze therapie thuis voort te zetten in plaats van opgenomen te blijven in het ziekenhuis. Het Laboratorium Medische Microbiologie sluit met deze innovatie aan bij de strategie van het ziekenhuis.
MRSA-spreekuur
Het JBZ heeft steeds vaker te maken met patiënten waarbij het MRSA-protocol moet worden gevolgd. De artsen-microbioloog van het JBZ hebben daarom samen met de afdeling Hygiëne en Infectiepreventie een speciaal MRSA-spreekuur opgezet. Patiënten en zorgverleners kunnen hier terecht voor voorlichting, begeleiding en behandeling.
Moleculaire Diagnostiek
Moleculaire Diagnostiek wordt in de medische microbiologie toegepast bij het aantonen van specifieke verwekkers van infectieziekten zoals het influenza virus, resistentiemechanismen zoals het mecA gen bij MRSA of verwantschap van micro-organismen tijdens een uitbraak. Hierbij wordt gebruik gemaakt van genetisch materiaal dat aanwezig is in de micro-organismen zelf. Met vragen kunt u bellen naar: (073) 553 22 40 of mailen naar moldiag@jbz.nl (bereikbaar: maandag t/m vrijdag 8.00 – 16.45 uur).
Keurmerk voor kwaliteit
Het Laboratorium voor Medische Microbiologie is sinds 2019 geaccrediteerd door de Raad voor Accreditatie volgens de norm NEN-EN-ISO 15189:2012. Deze accreditatie geldt als een officieel keurmerk voor de kwaliteit van de dienstverlening van het laboratorium. Op de website van de Raad voor Accreditatie staat geschreven: “Accrediteren betekent letterlijk: vertrouwen geven. We willen er blindelings op kunnen vertrouwen dat de kwaliteit van producten en diensten in orde is.”
Aanvragers van laboratoriumonderzoek kunnen onze competentieverklaring, accreditatiecertificaat en flexibele scope inzien.
Contact
Telefoonnummer
Maandag t/m vrijdag 8.00 – 17.15 uur
- Opvragen voorlopige uitslagen (niet inzichtelijk in EPD of HIS): (073) 553 28 75 (optie 2)
- Logistieke vragen laboratorium medische microbiologie: (073) 553 28 75 (optie 3)
- Dienstdoende arts-microbioloog voor externe consulten: (073) 553 28 75 (optie 1)
- Intercollegiaal overlegnummer voor JBZ tot 14:00: sein eigen arts microbioloog
- Intercollegiaal overlegnummer voor JBZ na 14:00: 28 65 (intern)
- Intercollegiaal overlegnummer voor Bernhoven: 89 51 (intern)
- Intercollegiaal overlegnummer voor huisartsen: (073) 553 28 65
Buiten kantoortijden en in het weekend
- Jeroen Bosch Ziekenhuis: 20 00 (intern)
- Bernhoven: 40 40 (intern)
- Extern: (073) 553 20 00
Cito onderzoek (bijvoorbeeld cito Gram-preparaat) kan binnen en buiten openingstijden worden uitgevoerd na overleg met de consulterend of dienstdoende arts-microbioloog.
Openingstijden
- Maandag t/m vrijdag 8.00 – 17.15 uur
- Zaterdag en zondag 8.00 – 15.45 uur
Locatie
Routenummer
H.2
Ontvangstbalie/ afgifte van onderzoeksmateriaal: H-gebouw 2e etage, voor medewerkers van het JBZ alleen te bereiken via het liftgebouw aan de kant van de personeelsparkeergarage. Als externe bezoeker belt u vanaf de Boulevard van het ziekenhuis met (073) 553 2875. U wordt dan opgehaald.