Blaaskanker (blaascarcinoom)
Bij blaaskanker zitten er een of meer kwaadaardige gezwellen in de blaas. Het Jeroen Bosch Ziekenhuis is onder andere gespecialiseerd in de behandeling van blaaskanker. Ons behandelteam heeft op dit gebied veel kennis en ervaring.
Translate instructions
If you wish to view the page on your phone or tablet, then the steps below may not work. Please switch to a desktop computer to translate this website. For translating the text, please follow this instruction:
1. Select the text you want to translate.
2. Choose ‘Vertalen’.
![Translate instructions step 1](/sites/default/files/styles/entity_embed_50_width/public/images/2023-04/20230406-schermafdruk-tekst-vertalen-JBZ-website-stap1.png?itok=-xyw_-3z)
3. Select the language you prefer.
![Translate instructions step 2](/sites/default/files/styles/entity_embed_50_width/public/images/2023-04/20230406-schermafdruk-tekst-vertalen-JBZ-website-stap2.png?itok=0d0KsZIq)
4. You can read and/or listen to the translated text (by Google).
![Translate instructions step 3](/sites/default/files/styles/entity_embed_50_width/public/images/2023-04/20230406-schermafdruk-tekst-vertalen-JBZ-website-stap3.png?itok=fIScesw3)
Lees meer
Expertise en samenwerking
Ons gespecialiseerde behandelteam werkt nauw samen met ziekenhuizen in de regio om patiënten met blaaskanker de best mogelijke zorg te bieden:
- De urologen van het JBZ doen de prostaat- en blaaskanker operaties en de urologen van het Elizabeth TweeSteden Ziekenhuis (ETZ) doen de nierkankeroperaties. Zo doet een uroloog veel dezelfde operaties per jaar, om hier heel bedreven in te blijven. We doen in het JBZ jaarlijks heel veel blaaskankeroperaties. We zitten ver boven het minimum aantal blaaskankeroperaties dat een ziekenhuis per jaar moet doen en bevinden ons daarmee in de top van Nederland. Het JBZ heeft een expertteam blaaskanker met inhoudsdeskundigen om de blaaskankerzorg continu te verbeteren.
- Ons behandelteam bespreekt wekelijks met de collega’s uit het ETZ en het Academisch ziekenhuis in Rotterdam (Erasmus Medisch Centrum) wat voor iedere specifieke patiënt het beste behandelplan is. Door dit gezamenlijke MDO (multidisciplinaire overleg) benutten we de brede deskundigheid die in beide ziekenhuizen aanwezig is.
Het JBZ en ETZ nemen deel aan het grotere samenwerkingsverband ‘Embraze’. Hierin werken 7 ziekenhuizen (waaronder het Erasmus MC in Rotterdam) en 2 instituten radiotherapie in Noord-Brabant en Zeeland samen. Het doel is om de kwaliteit van zorg voor patiënten met kanker steeds te blijven verbeteren en de kans op genezing te vergroten. Als dit voor de patiënt het beste is, kan (een deel van) de behandeling bij een EMBRAZE-partner in het netwerk plaatsvinden. Het protocol voor prostaatkankerzorg is opgesteld binnen het Embraze samenwerkingsverband.
In goede conditie voor de operatie
Patiënten die een blaaskankeroperatie krijgen in het JBZ, kunnen voor de operatie deelnemen aan het ‘prehabilitatie-programma’ om zo fit mogelijk te zijn voor de operatie.
Nazorg
Als de behandeling is afgerond, gaat u nog regelmatig voor controle naar de uroloog of oncologieverpleegkundige. Hoe vaak u op controle komt, is afhankelijk van de behandeling die u heeft gehad en het stadium van uw ziekte.
De uroloog en oncologieverpleegkundige hebben ook aandacht voor uw algeheel welbevinden en de klachten die door de behandeling zelf veroorzaakt worden (bijvoorbeeld urineverlies en erectiestoornissen). Tijdens deze gesprekken kijken we samen met u welke oplossingen daarvoor beschikbaar en passend zijn.
Onderzoeken
We doen verschillende onderzoeken om vast te stellen of u blaaskanker heeft.
Onderzoeken
Om vast te stellen of er sprake is van blaaskanker doen we een blaaskijkonderzoek. Met behulp van een CT-scan kunnen we onderzoeken of de tumor ook buiten de blaas is doorgegroeid.
Als er sprake is van blaaskanker, onderzoeken we met een CT-scan of er ook uitzaaiingen in andere organen zijn.
Een cystoscopie is een onderzoek waarbij de uroloog de binnenkant van uw plasbuis en blaas bekijkt.
Bij dit onderzoek worden afbeeldingen gemaakt van uw lichaam door middel van een smalle bundel röntgenstralen.
Behandelingen
Als er sprake is van blaaskanker, bespreekt de uroloog met u welke behandelingen mogelijk zijn. Hierbij wordt rekening gehouden met de soort blaaskanker die u heeft en de fase waarin de kanker zich bevindt.
Behandelingen
De uroloog geeft u een advies voor de behandeling. Dit advies is echt 'maatwerk’, waarbij wij het belangrijk vinden u eerlijke en duidelijke informatie te geven.
Het kan prettig en verstandig zijn als bijvoorbeeld uw partner of een dierbare bij dit gesprek aanwezig is. Op de polikliniek Urologie kunt u tijdens of na het gesprek kennismaken met de oncologieverpleegkundige.
Behandeling van een CIS
In het geval van een ‘carcinoma in situ’ (CIS), kan als behandeling worden gekozen voor BCG-blaasspoelingen. Dit type tumor kan namelijk het gehele blaasoppervlak beslaan en daarom moet ook de behandeling het gehele oppervlak bestrijken.
Behandeling van Oppervlakkig UCC
Oppervlakkig UCC kan worden behandeld door de tumoren met een kijkoperatie te verwijderen via de plasbuis. Deze operatie heet een TUR-T ( transurethrale resectie van de tumor). Eventueel is een nabehandeling met blaasspoelingen nodig.
Behandeling van spierinvasieve UCC
Als er geen uitzaaiingen zijn en geen doorgroei naar omliggende organen is, dan is bij spierinvasieve blaaskanker het verwijderen van de blaas vaak de beste behandeling. Tijdens de operatie wordt meteen een vervanging voor de blaas aangelegd.
Bij de man worden bij deze operatie ook de prostaat en de zaadblaasjes verwijderd. Bij de vrouw worden behalve de blaas meestal ook de eierstokken en de baarmoeder en een gedeelte van de vaginavoorwand verwijderd. Deze ingrijpende operatie is nodig, omdat spierinvasieve UCC agressief is.
Als deze operatie te belastend is, kunt u ook behandeld worden met bestralingen.
Bij een deel van de patiënten bij wie de blaas is verwijderd, blijkt later dat er zich toch uitzaaiingen hebben ontwikkeld. Tijdens uw controleafspraken na de operatie wordt er regelmatig onderzoek gedaan om eventuele uitzaaiingen op te sporen. Als er uitzaaiingen zijn, gaat de arts met u in gesprek over de vervolgbehandeling. Vaak bestaat deze uit chemotherapie.
Behandeling van uitgezaaid UCC
Als er al voor de geplande operatie uitzaaiingen worden gevonden, heeft het geen zin de blaas te verwijderen. Er kan dan chemotherapie worden geadviseerd om de ziekte af te remmen. Dit wordt ook wel palliatieve zorg genoemd.
Uw vaste aanspreekpunt
De verpleegkundig specialist of oncologieverpleegkundige urologie begeleidt u tijdens iedere stap van het behandelplan. Zij is uw vaste aanspreekpunt. Ze is altijd op de hoogte van uw situatie en de 'spin in het web' voor de verschillende zorgverleners die bij uw behandeling zijn betrokken.
In deze periode van behandeling komt er erg veel op u af. Heeft u vragen of wilt u zaken bespreken dan kunt u hiermee altijd terecht bij de verpleegkundig specialist of oncologieverpleegkundige urologie.
Spoelen van de blaas met BCG (Bacillus Calmette Guerin) na een operatie aan de blaas.
Een aanvullende behandeling met blaasspoelingen na een operatie aan de blaas.
Met behulp van blaasspoelingen kunnen we de kans verkleinen dat blaaspoliepen terugkomen.
Oppervlakkige blaastumoren kunnen we met een kleine operatie verwijderen.
Het verwijderen van de hele urineblaas kan nodig zijn als u blaaskanker heeft. Heel soms is het om een andere reden nodig de blaas te verwijderen.
Radiotherapie is het behandelen van kanker met bestraling.
Als u kanker heeft, kunt u een behandeling krijgen met chemotherapie.
Poliklinieken en afdelingen
Het specialisme Urologie richt zich op afwijkingen aan de urinewegen en geslachtsorganen. De uroloog behandelt aandoeningen aan de nieren, bijnieren, urineleiders, blaas, urinebuis, penis, scrotum en de prostaat.
Het Oncologisch Centrum is de centrale plaats in het Jeroen Bosch Ziekenhuis voor patiënten met kanker of bloedziekten.