Coeliakie
Iemand met coeliakie kan niet tegen gluten.
Translate instructions
If you wish to view the page on your phone or tablet, then the steps below may not work. Please switch to a desktop computer to translate this website. For translating the text, please follow this instruction:
1. Select the text you want to translate.
2. Choose ‘Vertalen’.
3. Select the language you prefer.
4. You can read and/or listen to the translated text (by Google).
Onderzoeken
Als we denken dat uw klachten veroorzaakt worden door coeliakie, dan kan de arts verschillende onderzoeken laten doen.
Onderzoeken
We doen een bloedonderzoek om vast te stellen of u antistoffen tegen gluten in uw bloed heeft. Als dat het geval is, doen we verder onderzoek met een gastroscopie. Het blijkt dat een groot deel van de mensen met antistoffen tegen gluten ook coeliakie heeft.
Soms zijn er bij een bloedonderzoek geen antistoffen zichtbaar. Dan is het zo goed als zeker dat u geen coeliakie heeft. In enkele gevallen kan de arts besluiten om toch verder onderzoek te doen.
Bij bloedonderzoek nemen we 1 of meer buisjes bloed af met een hol naaldje. Dit bloed wordt in het laboratorium onderzocht.
Bij een gastroscopie bekijkt de arts het slijmvlies van uw slokdarm, maag en twaalfvingerige darm.
Behandelingen
De behandeling van coeliakie bestaat uit het levenslang volgen van een glutenvrij dieet.
Behandelingen
Er bestaan geen medicijnen voor coeliakie en de aandoening is niet te genezen. Door het volgen van een dieet, verdwijnen de klachten meestal langzaam. Na enkele weken tot maanden voelt u zich een stuk beter. Ondanks dat de klachten vrij snel minder worden, duurt het herstel van uw dunne darm veel langer. Dit kan zes maanden tot een jaar duren. Bij sommige volwassen patiënten herstelt het darmslijmvlies nooit helemaal.
Poliklinieken en afdelingen
Het specialisme Maag-, Darm- en Leverziekten (MDL) richt zich op de diagnostiek en behandeling van ziekten van het spijsverteringskanaal.