Endometriose
Bij endometriose groeit weefsel dat lijkt op baarmoederslijmvlies (endometrium) buiten de baarmoederholte.
Translate instructions
If you wish to view the page on your phone or tablet, then the steps below may not work. Please switch to a desktop computer to translate this website. For translating the text, please follow this instruction:
1. Select the text you want to translate.
2. Choose ‘Vertalen’.
![Translate instructions step 1](/sites/default/files/styles/entity_embed_50_width/public/images/2023-04/20230406-schermafdruk-tekst-vertalen-JBZ-website-stap1.png?itok=-xyw_-3z)
3. Select the language you prefer.
![Translate instructions step 2](/sites/default/files/styles/entity_embed_50_width/public/images/2023-04/20230406-schermafdruk-tekst-vertalen-JBZ-website-stap2.png?itok=0d0KsZIq)
4. You can read and/or listen to the translated text (by Google).
![Translate instructions step 3](/sites/default/files/styles/entity_embed_50_width/public/images/2023-04/20230406-schermafdruk-tekst-vertalen-JBZ-website-stap3.png?itok=fIScesw3)
Lees meer
Kortom, endometriose kan bij veel vrouwen het leven enorm beïnvloeden. In het dagelijks leven, op het werk als in de sociale omgang.
Het Jeroen Bosch Ziekenhuis heeft daarom een Endometrioseteam. Wanneer de endometriose uitgebreid is en u veel klachten heeft, bespreekt dit team wat de behandelingsmogelijkheden zijn. In het team zitten specialisten met verschillende expertises, zoals een uroloog, een chirurg, een pijnspecialist en radioloog. In overleg met het team kiest u voor de therapie of aanpak die het beste past bij u. Eventueel behandelen of opereren specialisten u gezamenlijk.
U kunt op de website van de Endometriose Stichting een zelftest invullen.
Onderzoeken
Omdat endometriose veel verschillende symptomen kan hebben, is het vaak moeilijk te herkennen. Daarom doen we enkele onderzoeken.
Onderzoeken
Inwendig vaginaal onderzoek
Dit gebeurt via inwendig onderzoek met de vingers (toucheren), waarbij onder andere naar baarmoeder, eierstokken, baarmoedermond en vagina wordt gevoeld. Ook wordt met een spreider in de vagina gekeken. Tijdens dit onderzoek zoekt de gynaecoloog naar endometrioseplekken die te zien of te voelen zijn. Soms is het nodig ook via de anus een inwendig onderzoek te doen als de darm betrokken is bij de ziekte.
Vaginale echoscopie
Een vaginale echoscopie is een inwendige echo. Hierbij brengt de arts of echoscopiste een staafje (transducer) in uw vagina om de baarmoeder of eierstokken te kunnen beoordelen.
Kijkoperatie
Soms is een kijkoperatie (laparoscopie) nodig om te bepalen of u endometriose heeft.
MRI-onderzoek
Een MRI-onderzoek kan gedaan worden als we een vermoeden hebben dat de endometriose erg uitgebreid is. Er kan dan duidelijk worden of de blaas, urineleiders en darmen betrokken zijn.
Eventuele aanvullende onderzoeken
• Darm- en blaasonderzoek (colonoscopie, cystoscopie)
• Echoscopie van de nieren
• Onderzoek urineleiders
Een vaginale echoscopie is een inwendige echo.
Behandelingen
Endometriose kunnen we behandelen met medicijnen of een operatie.
Behandelingen
Endometriose zal nooit helemaal verdwijnen, maar er zijn wel goede behandelingen om de ziekte onder controle te krijgen. De behandeling verschilt voor vrouwen met kinderwens en vrouwen zonder kinderwens.
Bij vrouwen met kinderwens is pijnstilling belangrijk en daarom proberen we u te begeleiden naar de zwangerschap. Een zwangerschap is voor endometriose gunstig, omdat tijdens de zwangerschap de endometriose wordt onderdrukt door uw eigen hormonen.
Bij vrouwen zonder kinderwens combineren we pijnstilling vaak met het onderdrukken van de menstruele cyclus. Elke maandelijkse bloeding kan de ziekte verergeren.
We luisteren goed naar uw wensen om zo samen tot een behandelplan te komen.
Behandeling met medicijnen
Pijnstillers
Soms is alleen pijnstilling voldoende, maar vaak wordt dit als aanvulling op andere therapie gegeven. We beschikken ook over pijnspecialisten (anesthesioloog) mocht dit nodig zijn.
Hormonen
Meestal starten we hormoontherapie als pijnstilling niet voldoende werkt. De hormoontherapie vermindert de pijnklachten. Het voorkomt dat baarmoederslijmvlies weefsel gaat groeien of bloeden. U heeft verschillende keuzes, zoals de anticonceptiepil, Mirena spiraal of hormoontabletten.
Medicijnen waardoor u tijdelijk in de overgang komt, adviseren we pas als andere medicijnen niet genoeg helpen. Hier leest u meer informatie over de Lucrin (leuproreline) injectie.
In gesprek met uw arts wordt gekozen wat het beste bij u past.
Operatieve behandeling
Soms is een operatie nodig als de therapie met medicijnen onvoldoende werken. De gynaecoloog kan endometriose, cysten en/of verklevingen tijdens een kijkoperatie verwijderen om pijn te verminderen. Als u door de endometriose of endometriose cystes moeilijker zwanger kunt worden, kan een kijkoperatie ook een keuze zijn.
Ondersteuning
Endometriose kan uw leven behoorlijk beïnvloeden door de pijn bij de menstruatie, de chronische buikpijn, problemen bij ontlasten, plassen of door pijn bij de seks.
Soms leiden deze klachten tot situaties waarin u niet kunt werken, uw sociale leven niet kunt leiden zoals u zou willen, of u ervaart problemen in uw relatie. Ook hierin kunnen we u ondersteunen. We bieden hulp met onze verpleegkundigen, fysiotherapeut, psycholoog en seksuologe. U kunt hen altijd bellen of e-mailen.
U staat bij ons centraal, wij leveren de zorg om u heen. We streven naar een optimale kwaliteit van leven met endometriose. Een leven waarin u de keuzes maakt over uw endometriose en niet de endometriose over u. Wij geven hierin de mogelijkheden, u bepaalt welke oplossing het beste bij u past.
Ondersteuning bij kinderwens
Ons ziekenhuis heeft een Centrum Voortplantingsgeneeskunde. Hier zijn alle onderzoeken en behandelingen mogelijk. Voor IVF en ICSI behandelingen werken wij samen met het Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis (ETZ) in Tilburg. We werken onder andere met een digitale polikliniek, een platform waarop veel informatie te vinden is, waar u ons vragen kunt stellen en waarin u contact kunt zoeken met lotgenoten.
We willen ervoor zorgen dat de tijd tot zwangerschap zo kort mogelijk is. Dit kan zonder behandeling, waarbij we de pijn begeleiden en een aantal onderzoeken doen. Wanneer er afwijkingen zijn kan dit met een behandeling, zoals inseminatie (IUI) of IVF/ICSI-behandeling.
Wanneer u veel last heeft van endometriose, een vergrote baarmoeder door een vleesboom, of (meer of) hevige menstruatie, dan kunnen we u behandelen met Lucrin (leuproreline).
Poliklinieken en afdelingen
Het specialisme Gynaecologie en Verloskunde houdt zich bezig met de medische zorg voor de vrouw in al haar levensfasen.
In het Centrum Voortplantingsgeneeskunde behandelen we paren met vruchtbaarheidsproblemen.