Headerafbeelding
Moeder met meisje op de boulevard
Afdeling

Voortplantingsgeneeskunde

In het Centrum Voortplantingsgeneeskunde behandelen we paren met vruchtbaarheidsproblemen.

Paren bij wie het niet lukt om binnen een jaar zwanger te worden kunnen bij ons terecht. Paren kunnen eerder verwezen worden als de vrouw geen of een onregelmatige cyclus heeft, of ouder is dan 38 jaar. Bij het Centrum Voortplantingsgeneeskunde kunnen we verschillende onderzoeken uitvoeren. 

Waarvoor kunt u bij ons terecht?

Aandoeningen
Bekijk aandoeningen
Onderzoeken
Bekijk onderzoeken
Behandelingen
Bekijk behandelingen

Over dit spreekuur

Alle belangrijke informatie op een rij

Praktische tips

Leefstijl bij kinderwens

Een gezonde leefstijl is belangrijk als u graag zwanger wilt worden. U kunt het beste gezond eten, voldoende bewegen en bepaalde risico’s vermijden. We hebben de belangrijkste adviezen voor u op een rijtje gezet.  

Digitale kinderwenspoli

Speciaal voor patiënten van het Centrum Voortplantingsgeneeskunde hebben wij de digitale kinderwenspoli. Hier kunt u vragen stellen aan ons team, maar ook heel gemakkelijk informatie vinden over ziektebeelden, onderzoeken en behandelingen. Er is ook een forum waar u met andere patiënten in contact kunt komen. 

Uw afspraak in het ziekenhuis

Hoe bereidt u zich voor op uw afspraak in het ziekenhuis? Lees voor uw eerste afspraak op onze website alles over het voorbereiden van een afspraak in het ziekenhuis.

Belangrijke informatie over de kosten

Mag u de kosten van een afspraak bij het Centrum Voortplantingsgeneeskunde declareren bij uw zorgverzekeraar?

Freya-pluim

Het Centrum Voortplantingsgeneeskunde heeft in 2023 alweer de Freya-pluim toegekend gekregen van patientenvereniging Freya. De Freya Pluim wordt alleen gegeven aan klinieken waar de zorg voor paren met een kinderwens van goede kwaliteit is.

Website Freya
Freya Pluim

Onze zorgverleners

Maak hier kennis met het behandelteam.
Profielfoto zorgverlener Noor Assman-Schuilwerve
Drs. E. Assmann-Schuilwerve
Klinisch psycholoog, Psychotherapeut
Profielfoto zorgverlener Jan-Peter de Bruin
Dr. J.P. de Bruin
Gynaecoloog
Noor Coppens
N. Coppens
Verpleegkundige Voortplantingsgeneeskunde
Bekijk ons team

Meer informatie

Code GYN-150
Laatste revisie: 19 december 2024 - 14:33
Over dit spreekuur

Voortplantingsgeneeskunde

Als u bent doorverwezen naar het Centrum Voortplantingsgeneeskunde, heeft u waarschijnlijk al langere tijd geprobeerd zwanger te worden.

U wilt graag weten waarom dit niet lukt. We willen u hier zo snel mogelijk duidelijkheid over geven. 

We streven ernaar om zo min mogelijk belastende of overbodige onderzoeken te laten plaatsvinden. Ook proberen we het aantal polikliniekbezoeken zoveel mogelijk voor u te beperken.

Digitale kinderwenspoli

Bij het maken van een afspraak vragen wij u om uw e-mailadres. Op deze manier nodigen wij u uit om lid te worden van de digitale kinderwenspoli. Via de digitale kinderwenspoli krijgt u vragenlijsten toegestuurd. Deze vragenlijsten moet u eerst invullen. Dan maken we voor u de eerste afspraak bij het Centrum Voortplantingsgeneeskunde. De vragenlijst bespreken we tijdens de eerste afspraak.

Verder kunt u via de digitale kinderwenspoli vragen stellen aan ons team, maar ook heel gemakkelijk informatie vinden over ziektebeelden, onderzoeken en behandelingen. De digitale kinderwenspoli heeft ook een forum waar u met andere patiënten anoniem ideeën en meningen kunt uitwisselen.

Slikt u al foliumzuur?

De Gezondheidsraad adviseert vrouwen die zwanger willen worden om foliumzuur (tabletten, 0,4 mg) te slikken. Foliumzuur verkleint de kans op een open ruggetje. Wij adviseren u om dit totdat u 10 weken zwanger bent te gebruiken. U kunt dit bij de drogist of apotheek halen.

Bij het eerste bezoek verwachten wij dat u beiden aanwezig bent. Een onvervulde kinderwens is een gemeenschappelijk ‘probleem’. Het maakt niet uit wat de oorzaak is. Daarom hebben we de persoonlijke gegevens van uw beiden nodig voor het uitvoeren van het vruchtbaarheidsonderzoek. Tijdens dit gesprek krijgt u uitleg welke stappen er nodig zijn om uit te zoeken of er een aanwijsbare oorzaak is van de onvervulde kinderwens. We zijn ons er van bewust dat het onderzoek veel van u vraagt. We proberen zoveel mogelijk rekening te houden met intimiteit en privacy. Het eerste gesprek duurt ongeveer 30 minuten.

Tijdens het eerste gesprek nemen we de vragenlijst met u door. Sommige zaken krijgen meer aandacht.  

Eigen aanspreekpunt

U krijgt een eigen arts toegewezen als aanspreekpunt. De arts die u tijdens het eerste gesprek ziet is uw hoofdbehandelaar en ook uw aanspreekpunt.

Vaginaal onderzoek

De vrouw krijgt altijd een vaginale echo. Een vaginale echo geeft een scherp beeld van de baarmoeder en eierstokken. U ziet de beelden op de monitor, dus u kunt zelf meekijken. Soms volgen we op deze manier de groei van een eiblaasje (follikel). Ook kunnen we de groei van het baarmoederslijmvlies bekijken.

Zaadonderzoek

Om er achter te komen of de oorzaak bij de man ligt, is een zaadonderzoek nodig. Dit heet ‘semenanalyse’. Hierover kunt u meer lezen op de pagina ‘Zaadonderzoek’. Bij een afwijkende uitslag kan verder onderzoek nodig zijn. Bijvoorbeeld een onderzoek naar de balzak (scrotumonderzoek) door een arts of een verwijzing naar een uroloog.

Welke extra onderzoeken zijn er mogelijk?

Soms blijkt uit de vorige onderzoeken dat we nog extra informatie nodig hebben. Extra onderzoek is dan nodig. Deze onderzoeken zijn dus niet standaard.

Verschillende onderzoeken zijn mogelijk. We noemen hieronder de meest voorkomende:

  • Extra echo’s: soms zijn extra echo’s nodig om te kijken naar de groei van een eiblaasje (follikel) bij vrouwen met cyclus stoornissen.
  • Bloedonderzoek naar hormoonspiegels: Verschillende hormonen spelen op verschillende tijden in uw cyclus een rol. Bij de vrouw wordt er op een of twee momenten in de cyclus bloed geprikt. Altijd een week na de eisprong, maar soms ook nog aan het begin van uw menstruatie. Dit extra onderzoek geldt alleen voor vrouwen met cyclus stoornissen.
  • Extra zaadonderzoek: Wanneer het zaadonderzoek afwijkend is, wordt er een extra zaadonderzoek verricht in het Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis (ETZ) in Tilburg. Dit noemen we een SOT. Bij een afwijkende uitslag kan ook verder onderzoek nodig zijn, bijvoorbeeld door de uroloog.
  • Baarmoederfoto (HSG) : Hierbij kunnen we de vorm van de baarmoeder beoordelen. Ook is te zien of de eileiders toegankelijk zijn.

Wanneer alle onderzoeken zijn afgerond krijgt u een evaluatiegesprek. Bij dit gesprek bespreken we de resultaten. Dit gesprek duurt ongeveer 15 minuten.

Het kan zijn dat we een reden hebben gevonden waarom u niet zwanger wordt. We starten dan een behandeling. Het kan ook zo zijn dat er geen afwijking is gevonden. In dit geval maken we een inschatting van uw kans op een spontane zwangerschap. Dit hangt af van uw leeftijd, de duur van uw kinderwens en andere voorspellende factoren. Als de kans op een spontane zwangerschap groter is dan met een behandeling, dan adviseren wij u om een half jaar af te wachten. Bent u binnen het half jaar niet zwanger? Dan komt u bij ons terug. We kunnen dan direct starten met een behandeling.

Ondersteuning

Wanneer u begint met onderzoeken en/of vruchtbaarheidsbehandelingen kan dit op veel gebieden gevolgen hebben voor u en uw partner. Het uitblijven van de zwangerschap of de behandeling kan veel stress geven. U krijgt veel informatie en u heeft waarschijnlijk veel vragen. Als team willen wij u hierin graag ondersteunen. Hoe wij dit voor u kunnen doen, leest u bij Ondersteunende zorg tijdens vruchtbaarheidsonderzoeken en -behandelingen

Wij realiseren ons dat er tijdens de controles meestal weinig tijd is om gevoelens te bespreken. Heeft u behoefte aan een gesprek, dan hopen wij dat u dit aangeeft. We maken dan extra tijd vrij of maken voor u een aparte afspraak.

Wilt u meedoen aan wetenschappelijk onderzoek?

Deelname aan wetenschappelijk onderzoek leidt tot waardevolle en onmisbare informatie die meehelpt om de zorg en uw kansen te verbeteren.

Van veel bestaande behandelingen is niet goed bekend of ze werkelijk helpen. Ook is vaak niet bekend hoe behandelingen die veel worden toegepast zich ten opzichte van elkaar verhouden; hoe goed werkt de ene behandeling ten opzichte van de andere behandeling? Welke behandeling geeft de minste complicaties?

Om hier antwoorden op te krijgen is wetenschappelijk onderzoek nodig. Het Jeroen Bosch Ziekenhuis neemt deel aan een aantal (landelijke) studies. Wanneer u voor één of meerdere studies in aanmerking komt, vragen we u of u hieraan wilt meewerken.

U beslist altijd zelf of u meedoet aan een onderzoek. Meedoen is vrijwillig. Als u niet wilt meedoen, krijgt u gewoon de behandeling die u anders ook zou krijgen.

Als u vragen heeft, aarzel niet om deze aan uw arts te stellen.   

Het Centrum Voortplantingsgeneeskunde doet mee aan diverse wetenschappelijke onderzoeken. Hierbij werkt het Centrum Voortplantingsgeneeskunde samen met Zorgevaluatie Nederland.

Als u vragen heeft, kunt u deze stellen aan de verpleegkundige via de digitale Kinderwenspoli.