Functionele maagklachten
Functionele maagklachten zijn maagklachten waarbij de bewegingen van de maag zijn verstoord of de maag gevoelig is.
Translate instructions
If you wish to view the page on your phone or tablet, then the steps below may not work. Please switch to a desktop computer to translate this website. For translating the text, please follow this instruction:
1. Select the text you want to translate.
2. Choose ‘Vertalen’.
3. Select the language you prefer.
4. You can read and/or listen to the translated text (by Google).
Lees meer
Hoe werkt de maag?
De maag is een belangrijk onderdeel van ons spijsverteringsorgaan. In de maag wordt het voedsel gekneed en vermengd met maagsap. De binnenkant van de maag is bekleed met een dikke laag slijmvlies. Zo wordt de maag beschermd tegen het zure maagsap.
In maagsap zitten onder andere zoutzuur en enzymen. De enzymen breken het voedsel alvast af. Het zoutzuur maakt ziekmakende bacteriën in het voedsel dood. De buitenkant van de maag bestaat uit een dikke spierlaag. Deze spieren zorgen ervoor dat voedsel wordt fijngemalen en vermengd met maagsap.
Op de overgang van de slokdarm naar de maag bevindt zich een sluitspiertje. Dit gaat open als er voedsel vanuit de slokdarm de maag in gaat en sluit zich daarna weer. Het sluitspiertje zorgt ervoor dat voedsel vanuit de maag niet terug de slokdarm instroomt.
Het voedsel blijft gemiddeld 3 uur in de maag. Bij vet eten heeft de maag meer tijd nodig. Daarna gaat het voorbewerkte voedsel via de maaguitgang in kleine porties door naar de twaalfvingerige darm.