Aandoening

Functionele maagklachten

Functionele maagklachten zijn maagklachten waarbij de bewegingen van de maag zijn verstoord of de maag gevoelig is.

Functionele maagklachten (ook wel functionele dyspepsie genoemd) komen veel voor en zijn medisch gezien niet ernstig. Maar voor veel patiënten zijn de klachten erg vervelend en soms pijnlijk. De website van Thuisarts.nl geeft goede uitleg over de werking van de maag en de oorzaak van maagklachten.

Veel voorkomende klachten bij functionele maagklachten zijn een pijnlijk of branderig gevoel in de maagstreek, snel een vol gevoel, boeren en misselijkheid.

Lees meer

Hoe werkt de maag?

De maag is een belangrijk onderdeel van ons spijsverteringsorgaan. In de maag wordt het voedsel gekneed en vermengd met maagsap. De binnenkant van de maag is bekleed met een dikke laag slijmvlies. Zo wordt de maag beschermd tegen het zure maagsap.

In maagsap zitten onder andere zoutzuur en enzymen. De enzymen breken het voedsel alvast af. Het zoutzuur maakt ziekmakende bacteriën in het voedsel dood. De buitenkant van de maag bestaat uit een dikke spierlaag. Deze spieren zorgen ervoor dat voedsel wordt fijngemalen en vermengd met maagsap.

Op de overgang van de slokdarm naar de maag bevindt zich een sluitspiertje. Dit gaat open als er voedsel vanuit de slokdarm de maag in gaat en sluit zich daarna weer. Het sluitspiertje zorgt ervoor dat voedsel vanuit de maag niet terug de slokdarm instroomt.

Het voedsel blijft gemiddeld 3 uur in de maag. Bij vet eten heeft de maag meer tijd nodig. Daarna gaat het voorbewerkte voedsel via de maaguitgang in kleine porties door naar de twaalfvingerige darm.

Code INT-751
Laatste revisie: 27 augustus 2024 - 15:22