Goedaardige borstafwijking
Een knobbeltje in de borst is een vervelende ontdekking. Gelukkig gaat het in de meeste gevallen om een goedaardige afwijking. Veel voorkomende goedaardige afwijkingen van de borst zijn een fibroadenoom, een cyste, tepeluitvloed, een papilloom, een borstontsteking of mastopathie.
Translate instructions
If you wish to view the page on your phone or tablet, then the steps below may not work. Please switch to a desktop computer to translate this website. For translating the text, please follow this instruction:
1. Select the text you want to translate.
2. Choose ‘Vertalen’.
![Translate instructions step 1](/sites/default/files/styles/entity_embed_50_width/public/images/2023-04/20230406-schermafdruk-tekst-vertalen-JBZ-website-stap1.png?itok=-xyw_-3z)
3. Select the language you prefer.
![Translate instructions step 2](/sites/default/files/styles/entity_embed_50_width/public/images/2023-04/20230406-schermafdruk-tekst-vertalen-JBZ-website-stap2.png?itok=0d0KsZIq)
4. You can read and/or listen to the translated text (by Google).
![Translate instructions step 3](/sites/default/files/styles/entity_embed_50_width/public/images/2023-04/20230406-schermafdruk-tekst-vertalen-JBZ-website-stap3.png?itok=fIScesw3)
Lees meer
Fibroadenoom
Dit is een knobbel die ontstaat door plaatselijke groei van steun- en klierweefsel. Het voelt aan als een rond, zacht, stevig en meestal pijnloos knobbeltje. Fibroadenomen voelen vaak rubberachtig aan en kunnen gemakkelijk in de borst heen en weer worden bewogen. Fibroadenomen komen meestal bij jonge vrouwen voor. Vlak voor de menstruatie wordt een fibroadenoom soms gevoelig of pijnlijk en tijdens een zwangerschap kan het groter worden. Een fibroadenoom geeft in principe geen vergrote kans op borstkanker. Wanneer een fibroadenoom zeer snel groeit of tot vervelende klachten leidt, kan overwogen worden om het knobbeltje operatief of via Mirabelprocedure te verwijderen.
Cyste
Cysten zijn met vocht gevulde holtes die als een knobbel aanvoelen. Ze kunnen bijvoorbeeld ontstaan door een verstopping van een uitvoergangetje van de melkklieren. Als er door een cyste spanning op het omliggende weefsel komt te staan, kan dit pijnklachten geven. Soms is het dan noodzakelijk om de cyste door middel van een punctie leeg te zuigen. De pijnklachten verdwijnen dan; een operatie is niet nodig. Cysten kunnen vlak voor een menstruatie groter en pijnlijker worden. Een cyste geeft geen vergrote kans op borstkanker.
Tepeluitvloed
Wanneer er vocht uit de tepel komt noemen we dit tepeluitvloed of tepelafscheiding. Dit komt veel voor. Tepeluitvloed kan op elke leeftijd optreden, maar vooral in perioden van hormonale veranderingen zoals in de puberteit, aan het begin van de overgang of rond de menstruatie. Tepeluitvloed is meestal onschuldig en maar heel soms het gevolg van een kwaadaardige aandoening. In het geval van bloederig tepelvocht wordt er een mammografie en echo gedaan en proberen we het tepelvocht op te vangen voor nader onderzoek.
Lipoom (vetknobbel)
Er kunnen in de borst verdikkingen in het vetweefsel voorkomen. Deze voelen in het algemeen vrij zacht aan.
Papilloom
Papillomen zijn kleine knobbeltjes die voorkomen in de melkgangen, meestal net onder de tepelhof. Heldere vloed uit de tepel wijst vaak op papillomen. Meestal is dit onschuldig. Papillomen komen het meeste voor bij vrouwen tussen de 30 en 50 jaar. Soms is een operatie wenselijk, om borstkanker uit te sluiten.
Ontsteking van de borst (mastitis)
Bij een borstontsteking zijn er één of meer melkgangen verstopt geraakt. Borstontsteking komt meestal voor bij vrouwen die borstvoeding geven. Maar ook vrouwen die geen kind hebben gekregen kunnen het krijgen. Een borstontsteking komt beduidend vaker voor bij vrouwen die roken. Echter, een borstontsteking kan soms ook te maken hebben met borstkanker. Daarom wordt ongeveer 6 weken na borstontsteking, aanvullend onderzoek gedaan. Een borstontsteking wordt behandeld met antibiotica, vrijwel nooit met een operatie. Stoppen met roken wordt sterk geadviseerd.
Onderzoeken
Op de beelden van de mammografie kunnen we kleine veranderingen in het weefsel zien. Soms ook als ze nog niet voelbaar zijn.
Met een echo van de borsten onderzoekt de radioloog of laborant uw borsten met geluidsgolven (echo).
Bij dit onderzoek wordt een biopt (stukje weefsel) uit de afwijking van de borst genomen, om de aard van deze afwijking te bepalen.
Bij een naaldbiopsie van de borst haalt de radioloog met een speciale naald een aantal kleine stukjes weefsel uit de afwijking in uw borst.
Bij dit onderzoek wordt een biopt (stukje weefsel) uit de afwijking van de borst genomen, om de aard van deze afwijking te bepalen.
Bij een MRI-onderzoek van de borsten brengt de radioloog uw borsten in beeld.
Op de afdeling Nucleaire Geneeskunde worden onderzoeken uitgevoerd met behulp van radioactieve stoffen.
Bij een localisatie markeren we de precieze plaats van de afwijking in uw borst.
Behandelingen
Een fibroadenoom (goedaardige afwijking in de borst) kunnen we verwijderen met behulp van een holle naald en vacuümpomp.
LET OP! U moet zich voor deze behandeling voorbereiden. Lees daarom deze informatie minstens EEN DAG vóór de behandeling goed door! Het is belangrijk dat u deze instructies goed opvolgt. De behandeling kan anders misschien niet doorgaan.
Poliklinieken en afdelingen
Wanneer u een afwijking in uw borst opmerkt, kunt u terecht bij het Borstcentrum van het Jeroen Bosch Ziekenhuis.