Aandoening

Interstitiële longaandoeningen

Interstitiële longaandoeningen is een verzamelnaam voor meer dan 100 verschillende longaandoeningen waarbij het longweefsel is aangetast.

Al deze aandoeningen hebben te maken met het interstitium. Dat is de ruimte tussen de longblaasjes en de bloedvaten. Soms zijn ook de longblaasjes en de bloedvaten zelf en/of de luchtwegen en longvliezen erbij betrokken.

Naar schatting lijden 20.000 mensen in Nederland aan een of andere vorm van een dergelijke interstitiële longaandoening. Bij deze relatief zeldzame groep longziekten ontstaan er ontstekingen en littekenweefsel in het longweefsel. Daardoor wordt er minder goed zuurstof opgenomen in het bloed.

Voorbeelden van interstitiële longziekten

  • Longfibrose.
  • Sarcoïdose.
  • Extrinsieke allergische alveolitis (EAA), door blootstelling aan bijvoorbeeld schimmels of vogels.
  • ILD, in het kader van systeemziekten zoals reumatoïde artritis en sclerodermie.
  • ILD, door medicijngebruik zoals Nitrofurtoïne, Amiodarone, Methotrexaat, enzovoort.
  • CTD-ILD: voor meer informatie kunt u een filmpje bekijken op de website van de Longfibrose patiëntenvereniging. U vindt het filmpje onder het kopje 'Ontstaan en soorten van longfibrose'.
Lees meer

Coronavaccinatie

Meer informatie over coronavaccinaties en longziektes vindt u op deze pagina van het RIVM. Voor de vaccins geldt dat er bij u mogelijk overwogen wordt om een bepaalde tijd te laten zitten (interval) tussen het tijdstip waarop u uw medicijnen krijgt toegediend en de vaccinatie. Dit geldt vooral voor rituximab.

Code LON-092
Laatste revisie: 6 mei 2024 - 11:05