Aandoening

Vee-MRSA (LA-MRSA)

Naast de ‘ziekenhuis-MRSA’, is er ook de zogenoemde ‘vee-MRSA’ (ook LA-MRSA genoemd).

De bacterie Staphyloccus aureus dragen veel mensen gewoon bij zich, zonder dat ze daar ziek van worden. De bacterie zit vaak op de huid of in de neus.

Het belangrijkste verschil tussen de gewone S. aureus en MRSA is de behandeling. Infecties veroorzaakt door S. aureus kunnen met de meeste gebruikelijke antibiotica behandeld worden. MRSA is ongevoelig voor deze antibiotica. Er zijn andere antibiotica nodig om infecties met MRSA te behandelen.

Lees meer

MRSA wordt ook wel een ziekenhuisbacterie genoemd, omdat de bacterie vooral in het ziekenhuis gemakkelijk verspreidt. De kans op besmetting is groter dan thuis, omdat veel mensen met een verminderde weerstand zich dicht bij elkaar bevinden. MRSA kan in het ziekenhuis onder andere infectie van operatiewonden veroorzaken.

De kans dat iemand drager is van vee-MRSA is het grootst bij mensen die in nauw contact staan met varkens, vleeskalveren of vleeskuikens, zoals bijvoorbeeld veehouders en veeartsen.

Hoe kunt u besmet worden met (vee-)MRSA?

Besmetting met MRSA vindt vooral plaats via huidcontact, vaak via de handen. Kinderen, zwangeren en ouderen zijn niet extra gevoelig voor een besmetting met de MRSA-bacterie.

Vee-MRSA verspreidt zich veel minder snel onder mensen dan MRSA. Het risico dat een patiënt in het ziekenhuis vee-MRSA oploopt is heel klein. Vee-MRSA veroorzaakt ook veel minder infecties dan de ziekenhuis-MRSA.

Is (vee-)MRSA gevaarlijk?

Stafylokokken kunnen infecties veroorzaken bij mensen met minder weerstand. In de thuissituatie geeft (vee-)MRSA zelden problemen, maar patiënten in ziekenhuizen of verpleeghuizen zijn vaak gevoeliger voor infecties door bijvoorbeeld chronische ziekte, medicijngebruik, een operatie of wonden.

Maatregelen in het ziekenhuis

Ziekenhuizen in Nederland nemen strenge maatregelen om verspreiding van (vee-)MRSA te voorkomen. In het JBZ en Ziekenhuis Bernhoven is 2 jaar lang onderzoek gedaan. Hieruit blijkt dat bij vee-MRSA minder strenge isolatiemaatregelen voldoende zijn om verspreiding te voorkomen. Om die reden blijven het JBZ en ziekenhuis Bernhoven de minder strenge maatregelen hanteren.

Het is mogelijk dat er onverwacht (vee-)MRSA wordt gevonden op een afdeling in het ziekenhuis. Dan worden alle patiënten die op deze afdeling opgenomen zijn (geweest) onderzocht op (vee-)MRSA. Bezoekers wordt gevraagd na het bezoek aan de afdeling de handen te desinfecteren met de handalcohol die in een dispenser op de kamer en in de gangen hangt.

Als bij u de (vee-)MRSA-bacterie wordt gevonden, wordt u tijdens uw opname in contact isolatie verpleegd. We willen hiermee voorkomen dat zorgmedewerkers de (vee-)MRSA overdragen aan andere patiënten.

Als u alleen een afspraak heeft op de polikliniek zijn er geen maatregelen nodig.

Code ALG-077
Laatste revisie: 17 december 2024 - 16:15