Niet aangeboren hersenletsel (NAH)
Niet-aangeboren hersenletsel is schade aan de hersenen die iemand tijdens zijn leven oploopt.
Translate instructions
If you wish to view the page on your phone or tablet, then the steps below may not work. Please switch to a desktop computer to translate this website. For translating the text, please follow this instruction:
1. Select the text you want to translate.
2. Choose ‘Vertalen’.
3. Select the language you prefer.
4. You can read and/or listen to the translated text (by Google).
Lees meer
NAH samenwerkingsverband Noordoost Brabant
Diverse organisaties in de regio Noordoost Brabant werken al een aantal jaren samen om de zorg voor mensen met Niet Aangeboren Hersenletsel (NAH) te verbeteren. Ook het Jeroen Bosch Ziekenhuis en Tolbrug specialistische revalidatie zijn hierbij aangesloten.
Onderzoeken
De diagnose NAH wordt gesteld door een combinatie van factoren. Er moet sprake zijn van aantoonbaar hersenletsel of een hersenziekte (geweest) zijn.
Onderzoeken
Daarnaast moeten er aantoonbare klachten en beperkingen zijn als gevolg van dit hersenletsel. Het kan zijn dat die beperkingen pas veel later aangetoond worden. Voor verder onderzoek naar NAH maakt de arts vaak gebruik van een MRI-scan van de hersenen en van een neuropsychologisch onderzoek.
Met behulp van het MRI-onderzoek kunnen pezen, spieren, hersenweefsel, kraakbeen, tussenwervelschijven, organen of bloedvaten zichtbaar worden gemaakt.
Behandelingen
Wanneer de diagnose NAH wordt gesteld, zal afhankelijk van de klacht en beperking een revalidatietraject gestart worden.
Behandelingen
Dit kan bestaan uit fysiotherapie, ergotherapie of logopedie. De behandeling is vaak niet alleen bedoeld om lichamelijke klachten te verminderen. Meestal wordt daarom een psycholoog of psychiater betrokken in uw behandeling. Behandeling met medicijnen komt niet vaak voor. NAH heeft vaak ook gevolgen voor het vermogen om t e leren en te begrijpen en op geestelijk gebied. Bij cognitieve revalidatie leert u om te gaan met de beperkingen als gevolg van NAH en op een andere manier ermee te leven.
‘Poliklinisch revalideren’ betekent dat u tijdelijk een of meer keren per week naar Tolbrug komt om te revalideren, alleen of in een groep. U wordt dus niet opgenomen.
‘Klinisch revalideren’ betekent dat u tijdelijk dag en nacht bij revalidatiegeneeskunde (Tolbrug) verblijft voor uw behandeling en begeleiding.
‘Poliklinisch revalideren’ betekent dat uw kind tijdelijk 1 of meer keren per week bij ons langs komt om te revalideren, alleen of in een groep. Uw kind wordt dus niet opgenomen.
Veel mensen met Niet-Aangeboren Hersenletsel (NAH) ervaren moeilijkheden bij het verwerken van prikkels.
Poliklinieken en afdelingen
Het specialisme Neurologie richt zich op ziekten van het zenuwstelsel (hersenen, ruggenmerg en zenuwen) en de spieren.
Tolbrug is het regionale expertisecentrum voor revalidatie in noordoost Brabant. U kunt zowel poliklinisch als klinisch revalideren.
Bij Atlent kunt u met uw kind terecht voor poliklinische kinder- en jongerenrevalidatie.
U kunt ergotherapie krijgen als u door een aandoening, ongeluk of operatie moeite heeft om uw dagelijkse activiteiten uit te voeren.