Behandeling

Poliklinische kinderrevalidatie: zo zelfstandig mogelijk leren functioneren

‘Poliklinisch revalideren’ betekent dat uw kind tijdelijk 1 of meer keren per week bij ons langs komt om te revalideren, alleen of in een groep. Uw kind wordt dus niet opgenomen.

Als uw kind motorische beperkingen heeft door ziekte, een ongeval of een (aangeboren) aandoening, kan dat veel gevolgen hebben. Mogelijk heeft uw kind meer moeite met lopen, zitten, eten, schrijven, leren of contact maken. Soms blijft ook de ontwikkeling op andere gebieden achter. Met goede begeleiding leren wij uw kind om (weer) zo zelfstandig mogelijk te functioneren.

Alle revalidatiebehandelingen voor kinderen zijn meestal bij kinderexpertisecentrum Atlent.

Lees meer

Uw kind staat centraal

U bent met uw zoon of dochter van harte welkom bij Atlent. Wij hebben alle kennis en ervaring in huis om uw kind en u professioneel te ondersteunen op al deze gebieden:

  • We leren uw kind zo zelfstandig mogelijk te functioneren. Dit doen we samen met u.
  • We geven begeleiding en advies over toekomst, opvoeding en school als u daar behoefte aan heeft.
  • We weten alles over praktische hulpmiddelen en aanpassingen die de situatie thuis en op school makkelijker kunnen maken.

Elk kind is anders. De hulpvraag van uw kind, samen met die van u, is ons vertrekpunt. We richten ons dus op de gebieden die u samen met uw kind bij ons onder de aandacht brengt. Daarbij betrekken we u als ouders of verzorgers zoveel mogelijk bij de zorg voor uw kind. Dat is vertrouwd voor uw kind en u kunt daardoor deze zorg thuis op een soortgelijke manier aanpakken.

Hoe verloopt de behandeling?

Hier vindt u alle belangrijke informatie over de behandeling.

Praktische tips

MijnJBZ voor kinderen

Kinderen onder de 12 jaar en hun ouders kunnen niet inloggen in het dossier van het kind in MijnJBZ. Wilt u informatie in het dossier inzien? Dan kunt u mogelijk een machtiging voor uw kind aanvragen. Kijk voor de actuele informatie op www.mijnjbz.nl/machtiging.

Bekijk de zorgverzekering van uw kind

Controleer zelf vóór een afspraak in het JBZ of de zorg voor uw kind wordt vergoed:

  • Bekijk hier met welke zorgverzekeraars het JBZ een contract heeft.
  • Het hangt ook af van uw polis of uw zorgverzekeraar alle zorg volledig vergoedt. 
  • Voor kinderen tot 18 jaar hoeft geen eigen risico betaald te worden. Let op! Bijvoorbeeld bij bepaalde medicijnen, betaalt u wel een wettelijke eigen bijdrage. Dit is iets anders dan het eigen risico. 

     

Code REV-115
Laatste revisie: 28 augustus 2024 - 12:54
Hoe verloopt de behandeling?

Poliklinische kinderrevalidatie: zo zelfstandig mogelijk leren functioneren

Om gebruik te maken van onze begeleiding heeft u een verwijzing nodig van een huisarts of medisch specialist, bijvoorbeeld de kinderarts. Wij streven ernaar om u binnen 2 weken te laten weten wanneer uw kind terecht kan voor een gesprek met onze revalidatiearts.

Hoe meer wij weten over de medische situatie van uw kind, hoe beter we hem of haar kunnen begeleiden. Wilt u daarom de informatie die u heeft van andere specialisten of therapeuten vooraf aan ons opsturen of meenemen bij uw eerste gesprek?

Ons postadres is:

Tolbrug revalidatie

Postbus 90153

5200 ME 's-Hertogenbosch

Schrijft u op de envelop de naam van uw revalidatiearts.

(Inscannen en) mailen kan natuurlijk ook, naar poli-AT@tolbrug.nl, ter attentie van de afdeling Kinderrevalidatie.

Uiteraard zullen wij deze gegevens vertrouwelijk behandelen.

De revalidatiearts heeft een gesprek met uw kind en u. Ook doet de arts een lichamelijk onderzoek bij uw kind.

Het bezoek aan de revalidatiearts duurt 30 minuten.

Aan de hand van deze informatie maakt de revalidatiearts een plan van aanpak, samen met uw kind en u. Dit kan een eenmalig advies zijn of een voorstel voor een vervolg, zoals:

  • Verder onderzoek en/of behandeling bij Tolbrug. De revalidatiearts kan hiervoor verschillende behandelaars inschakelen. 
  • Behandeling op een andere locatie, bijvoorbeeld door een fysiotherapeut bij u in de buurt.
  • Regelmatige controles om de ontwikkeling van uw zoon of dochter in de gaten te houden.

Hoe het vervolg er ook uitziet: de revalidatiearts blijft altijd eindverantwoordelijk voor de behandeling en begeleiding van uw kind. Zo blijft bij één deskundige alle kennis aanwezig voor de allerbeste begeleiding van uw zoon of dochter.

Hoe lang de de behandeling van uw kind duurt hangt af van uw situatie. Deze stellen we vast in de loop van het revalidatieproces, in overleg met uw kind, u, en het behandelteam.

Therapieafspraken

Als uw kind kan starten met het behandelprogramma, ontvangt u elke week een therapieprogramma per e-mail of per post. U kunt uw gegevens doorgeven bij de balie van Atlent.

In het therapieprogramma leest u welke therapieafspraken uw kind in de daaropvolgende week heeft en op welke dagen, tijden en locatie.

Therapieën kunnen plaatsvinden tussen 8.00 uur en 17.30 uur. Voor kinderen die naar school (niet naar de Mytylschool) gaan, zullen wij zoveel mogelijk de therapieën plannen buiten schooltijd.

Groepstherapie

Uw kind kan een voorschrift krijgen voor groepstherapie, bijvoorbeeld voor de fitnessgroep. Deze therapieën worden op vaste dagen en tijdstippen gepland. Helaas kunnen we dit niet aanpassen aan de beschikbaarheid van uw kind en uzelf.

Als uw kind ook persoonlijke therapieën krijgt, plannen we deze zoveel mogelijk om de groepstherapie heen.

De afspraken worden gepland door de afdeling Centrale Planning. De medewerker belt u om een afspraak te maken. De afdeling Centrale Planning is dagelijks bereikbaar tussen 8.00 en 10.00 uur, via telefoonnummer: (073) 553 56 00.

Afspraak afzeggen

Voor de planning van de therapie is het belangrijk dat u het op tijd doorgeeft als uw kind niet beschikbaar is voor therapie.

U kunt een afspraak afzeggen door minimaal 1 werkdag van tevoren te bellen naar de afdeling Centrale Planning tussen 8.00 en 12.00 uur 's ochtends.

In het belang van onze revalidanten investeert Tolbrug graag in onderwijs en onderzoek op het gebied van revalidatie. We werken samen met hogescholen en universiteiten om artsen en therapeuten op te leiden. Soms kijken zij mee, soms doen zij behandelingen, onder begeleiding van een kinderrevalidatiearts of therapeut. Heeft uw kind of u hier bezwaar tegen, laat u ons dat dan gerust weten, zodat we daarmee rekening kunnen houden.

Mogelijk vragen we uw kind en u om mee te werken aan wetenschappelijk onderzoek. Doet u dat liever niet, dan heeft dat natuurlijk geen enkele nadelige gevolgen voor de behandeling van uw kind.

Als ouder kunt u geconfronteerd worden met een aantal praktische vragen rondom de beperking of ziekte van uw kind.

Door de bijzonderheden van uw kind krijgt u misschien te maken met specifieke problemen bij de opvoeding. Onze maatschappelijk werker kan u hierbij adviseren. Zij heeft kennis over:

  • opvoedingsvragen;
  • lichamelijke verzorging;
  • het leren van vaardigheden om de ontwikkeling van uw kind te stimuleren;
  • het aanvragen van ondersteuning thuis.

Als u hierover vragen heeft, kunt u dit aangeven bij uw revalidatiearts.

Heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen? Neemt u gerust contact met ons op. Op de locatie Atlent zijn we te bereiken via (073) 200 55 01 op werkdagen van 8.00 tot 17.00 uur. 

Voor algemene vragen kunt u ook contact opnemen met de hoofdlocatie. Het telefoonnummer is(073) 553 56 00.