Plotseling optredende verwardheid (delier)
Een delier is een plotseling (acuut) optredende verwardheid. Een delier kan mild verlopen maar kan ook duidelijk aanwezig zijn.
Translate instructions
If you wish to view the page on your phone or tablet, then the steps below may not work. Please switch to a desktop computer to translate this website. For translating the text, please follow this instruction:
1. Select the text you want to translate.
2. Choose ‘Vertalen’.
![Translate instructions step 1](/sites/default/files/styles/entity_embed_50_width/public/images/2023-04/20230406-schermafdruk-tekst-vertalen-JBZ-website-stap1.png?itok=-xyw_-3z)
3. Select the language you prefer.
![Translate instructions step 2](/sites/default/files/styles/entity_embed_50_width/public/images/2023-04/20230406-schermafdruk-tekst-vertalen-JBZ-website-stap2.png?itok=0d0KsZIq)
4. You can read and/or listen to the translated text (by Google).
![Translate instructions step 3](/sites/default/files/styles/entity_embed_50_width/public/images/2023-04/20230406-schermafdruk-tekst-vertalen-JBZ-website-stap3.png?itok=fIScesw3)
Lees meer
Na het delier
Als u een delier hebt doorgemaakt, wordt er vaak een controleafspraak gemaakt op de polikliniek Geriatrie, bij het medebehandelingsspreekuur. Deze controle is belangrijk om samen met u te kijken naar de mogelijkheden om een delier te voorkomen. Als u een delier hebt gehad, heeft u namelijk meer kans om opnieuw een delier te ontwikkelen tijdens nieuwe perioden van ziek zijn of stress. Dit blijkt uit onderzoek.
Heeft u een (milde) geheugenstoornis? Dan kunt u als u dat wilt voor verder onderzoek en eventueel behandeling worden doorverwezen naar het Centrum voor Geheugenproblematiek.
Bekijk ook het filmpje over een delier:
Onderzoeken
Bij het stellen van de diagnose delier gaan we uit van uw klachten en verschijnselen.
Onderzoeken
Artsen en verpleegkundigen maken gebruik van meetinstrumenten om vast te stellen of u inderdaad een delier heeft, en hoe het delier zich ontwikkelt. Bij een meetinstrument moet u denken aan een uitgebreide lijst met kenmerken van een delier. De zorgverlener vult in of er bij u sprake is van deze kenmerken, en zo ja, in welke mate.
Behandelingen
De zorgverleners proberen de lichamelijke oorzaak zo snel mogelijk te behandelen. Daarnaast wordt vaak de geriater om advies gevraagd.
Behandelingen
Het behandelteam heeft veel ervaring in het behandelen van patiënten met een delier. Het behandelteam bestaat uit een geriater, een arts-assistent (basisarts eventueel in opleiding tot arts) en verpleegkundigen. Naast het behandelen van de lichamelijke oorzaak, is het vaak ook zinvol om de verschijnselen van het delier te verminderen met medicijnen. Meestal kiezen we ook voor een bepaalde benadering van iemand met een delier. Deze staat beschreven in het zorgplan van de patiënt. De verpleegkundige kan u daar meer over vertellen.
Door het delier kan de patiënt vaak minder goed meehelpen met de behandeling. Soms doet hij door de onrust of de verwardheid zelfs dingen die gevaarlijk zijn, zoals sondes er uit trekken, het katheter verwijderen, uit bed komen enzovoort. Het is voor de patiënt dan meestal heel prettig als u wat vaker of wat langer op bezoek komt. Om onrust en angst bij de patiënt te verminderen, is het ook mogelijk om overdag aanwezig te zijn en ‘s nachts bij hem te blijven slapen (‘rooming in’). U kunt de verpleegkundige vragen naar de mogelijkheden.
We proberen samen te voorkomen dat er vrijheidsbeperkende maatregelen genomen moeten worden. Dit zijn maatregelen die de bewegingsvrijheid van de patiënt beperken, door bijvoorbeeld veiligheidshekken aan het bed, een stoel met een tafelblad of een bewegingssensor te gebruiken. Wij begrijpen dat dit voor u niet prettig is om te zien en we willen er met u alles aan doen om dit te voorkomen.
De behandelend specialist en de verpleegkundige nemen passende maatregelen om te proberen een delier te voorkomen.
Wanneer een familielid, vriend(in) of kennis verward is, kunt u daar van schrikken.
Na een delier kan er bij ontslag uit het ziekenhuis een controleafspraak zijn gemaakt bij het Medebehandelingsspreekuur Geriatrie.
Poliklinieken en afdelingen
Het specialisme Geriatrie houdt zich bezig met onderzoek en behandeling van kwetsbare oudere mensen, met meerdere aandoeningen tegelijkertijd.
Het Geheugencentrum is bedoeld voor mensen met geheugenproblemen of andere klachten die te maken hebben met het denken, emoties en gedrag.