Snurken en het Slaapapneusyndroom
Snurken wil zeggen dat bij het ademhalen tijdens de slaap een zagend, ruisend, brommend geluid wordt gemaakt. Bij slaapapneu is er een pauze van de ademhaling tijdens de slaap.
Translate instructions
If you wish to view the page on your phone or tablet, then the steps below may not work. Please switch to a desktop computer to translate this website. For translating the text, please follow this instruction:
1. Select the text you want to translate.
2. Choose ‘Vertalen’.
![Translate instructions step 1](/sites/default/files/styles/entity_embed_50_width/public/images/2023-04/20230406-schermafdruk-tekst-vertalen-JBZ-website-stap1.png?itok=-xyw_-3z)
3. Select the language you prefer.
![Translate instructions step 2](/sites/default/files/styles/entity_embed_50_width/public/images/2023-04/20230406-schermafdruk-tekst-vertalen-JBZ-website-stap2.png?itok=0d0KsZIq)
4. You can read and/or listen to the translated text (by Google).
![Translate instructions step 3](/sites/default/files/styles/entity_embed_50_width/public/images/2023-04/20230406-schermafdruk-tekst-vertalen-JBZ-website-stap3.png?itok=fIScesw3)
Lees meer
Op oudere leeftijd snurken meer mensen en is het snurkgeluid harder. Dit komt omdat het slijmvlies van de keelholte bij het ouder worden dikker wordt. Vetweefsel hoopt zich op in de keel. Hierdoor wordt de doorgang van de luchtweg kleiner. Bovendien worden slijmvliezen op oudere leeftijd slapper, net als de huid. Ze kunnen dan makkelijker gaan trillen.
We spreken van een slaapapneusyndroom wanneer deze ademstilstanden meer dan 5 keer per uur optreden. Het is belangrijk op te merken dat u door zo’n afsluiting niet kunt stikken. De hersenen geven namelijk een alarmsignaal af, waardoor u minder diep gaat slapen of zelfs wakker wordt. Door al deze apneus en alarmsignalen uit de hersenen lukt het u niet om diep genoeg te slapen.
Onderzoeken
Om te onderzoeken of u inderdaad slaapapneu hebt en/of snurkt, krijgt u een slaaponderzoek Polysomnigrafie (PSG) of Polygrafie (PG).
Onderzoeken
De resultaten van dit onderzoek worden besproken in een multidisciplinair overleg, waarbij een longarts, KNO-arts en een neuroloog aanwezig zijn. Het kan zijn dat u als aanvullend onderzoek een slaapendoscopie krijgt.
Bij een polygrafie (PG) onderzoekt de arts hoe uw ademhaling en zuurstofverzadiging verloopt in uw slaap en hoe ernstig dit eventueel is. Ook kijken we naar uw hartslag en beenbewegingen.
Bij een polysomnografie (PSG) onderzoekt de arts hoe uw ademhaling en zuurstofverzadiging verloopt in uw slaap en hoe ernstig dit eventueel is. Ook kijken we naar uw hartslag en beenbewegingen.
Een slaapendoscopie is een onderzoek om te bepalen op welke plaats in de keel de ademhaling wordt belemmerd.
Behandelingen
Er zijn meerdere behandelingsmethoden. U wordt hiervoor doorgestuurd naar de longarts en/of de KNO-arts.
Behandelingen
Als u naar de longarts wordt gestuurd wil dat niet zeggen dat u problemen aan uw longen heeft, maar de longarts behandelt ook ademhalingsstoornissen, zoals apneu. Uw arts bespreekt met u welke behandeling u krijgt. Dit hangt af van de hoeveelheid ademstops per nacht, wat er uit het slaaponderzoek komt en wat u zelf graag wilt.
Positietrainer
Als u vooral ademstops geeft als u op uw rug slaapt, kan de arts een positietrainer (SPT) voorschrijven. Dit is een apparaatje dat ervoor zorgt dat u niet op uw rug draait, door bijvoorbeeld zachtjes te gaan trillen. De posititetrainer traint u om vaker op uw zij te liggen.
Lichamelijke problemen behandelen
U kunt last hebben van lichamelijke problemen die invloed hebben op uw ademhaling tijdens de slaap. Deze problemen kunnen zijn: vergrote amandelen of poliepen, neuspoliepen, scheef neustussenschot, misvormde onderkaak of misvorming van het weke verhemelte. Soms kunnen deze problemen worden opgelost door een operatie. Neusoperaties kunnen worden gedaan om neusverstopping te verhelpen, maar helpen meestal niet voor de behandeling van het slaapapneu.
Wanneer u het Obstructief Slaap Apneu Syndroom (OSAS) heeft, is een CPAP-behandeling 1 van de mogelijkheden.
Als u het slaapapneusyndroom heeft kan de arts u behandelen met een prothese/beugel in de mond, de MRA.
Een UPPP-operatie kan nodig zijn als u snurkt.
Wanneer u snurkt of het slaap-apneusyndroom heeft, zijn er verschillende behandelingen mogelijk.
Poliklinieken en afdelingen
In het Slaap Waak Centrum onderzoeken en behandelen we patiënten met een slaapprobleem of problemen die met de slaap te maken hebben.
Op de afdeling Klinische Neurofysiologie doen we onderzoeken die stoornissen in het functioneren van de hersenen, de zenuwen en de spieren kunnen ontdekken. Hier worden ook onderzoeken gedaan voor het Slaap Waak Centrum.
De keel-, neus- en oorarts (kno-arts) houdt zich bezig met de behandeling van aandoeningen aan keel, neus en oren.
Het specialisme Longgeneeskunde houdt zich bezig met het onderzoeken en behandelen van ziekten van de longen en het ademhalingssysteem.
Het specialisme Neurologie richt zich op ziekten van het zenuwstelsel (hersenen, ruggenmerg en zenuwen) en de spieren.