Aandoening
Stijve grote teen (hallux rigidus)
Bij het afwikkelen van de voet beweegt de grote teen mee. Als u last heeft van een hallux rigidus wordt de afwikkeling steeds moeilijker omdat het gewricht steeds stijver wordt en minder meebeweegt.
Translate instructions
Tekst
If you wish to view the page on your phone or tablet, then the steps below may not work. Please switch to a desktop computer to translate this website. For translating the text, please follow this instruction:
1. Select the text you want to translate.
2. Choose ‘Vertalen’.
3. Select the language you prefer.
4. You can read and/or listen to the translated text (by Google).
Lees meer
Stijfheid van het grote teen gewricht kan verschillende oorzaken hebben:
- Artrose; dit is eigenlijk overmatige slijtage van het kraakbeen. Tussen de 2 botstukken in het gewricht bevindt zich een laagje kraakbeen. Hierdoor kunnen de botstukken over elkaar heen glijden. Door slijtage is het kraakbeen dunner of helemaal weg. Bij veroudering van kraakbeen is het normaal dat het kraakbeen dunner en minder glad wordt. Doordat het kraakbeen verdwijnt ontstaat er wrijving tussen de botstukken, dit geeft dan weer stijfheid en pijn in het gewricht. De grote teen kan dan minder goed bewegen en afwikkelen. Op een röntgenfoto is artrose in het gewricht vaak goed zichtbaar.
- Het te strak staan van de buigpees van de grote teen. Doordat de pees te hard aan de grote teen trekt wordt de teen stijf tijdens het lopen. Bij het zitten kan de teen wel worden bewogen.
- Een breuk in van het grote teen gewricht in het verleden;
- Een afwijkende stand van het eerste middenvoetsbeentje;
- Jicht, reumatoïde artritis;
- Lange afstand hardlopen;
- Kleine letsels aan de grote teen of het grote teen gewricht.
Code
ORP-102
Laatste revisie: 17 mei 2024 - 13:24