De expertgroep klinische farmacologie heeft de ambitie om voorschrijffouten in het JBZ terug te dringen. Dat vraagt adequate kennis en vaardigheden van voorschrijvers. Dat houdt in dat voorschrijvers inzicht moeten krijgen in de eigen kennis m.b.t. tot veilig en rationeel voorschrijven.
Een self-assessment m.b.t. veilig voorschrijven wordt aan nieuwe arts-assistenten en specialisten in het JBZ aangeboden met studieadvies nadien. De toets is gebaseerd op het HARM-Wrestling rapport en sluit naadloos aan op de farmacotherapie-eindtoets die op diverse geneeskunde faculteiten wordt ingevoerd.
Degenen die niet aan de gewenste norm voldoen krijgen een zelfstudie-advies. Op basis van dit advies kan onderwijs worden gevolgd in de vorm van een presentatie in het introductieprogramma, een literatuurlijst en een reader farmacotherapie. Hierin wordt nauw samengewerkt met de Jeroen Bosch Academie, het Radboud UMC en de NVKF&B.
Sinds 2019 wordt het self-assessment veilig voorschrijven en bijpassende onderwijs modulair worden aangeboden aan alle voorschrijvers in het JBZ. Er wordt verder onderzoek verricht naar de validiteit van de toets en de resultaten van de toets op voorschrijffouten. Het self-assessment gebeurt op de website van de Voorschrijftoets.