Headerafbeelding
locatie Atlent
Afdeling

Loopspreekuur voor kinderen en jongeren

Het loopspreekuur voor kinderen en jongeren is een gezamenlijk spreekuur van de fysiotherapeut en kinderrevalidatiearts.

Een gespecialiseerd fysiotherapeut ziet uw kind en overlegt met de revalidatiearts. Zij vormen samen een team, gespecialiseerd in loopproblemen bij kinderen en jongeren. Door deze samenwerking kunnen we de klachten van uw kind sneller en beter beoordelen en behandelen.

Hier vindt u alle belangrijke informatie

Code REV-133
Laatste revisie: 4 september 2024 - 09:51
Hier vindt u alle belangrijke informatie

Loopspreekuur voor kinderen en jongeren

Het gezamenlijk spreekuur is bedoeld voor kinderen en jongeren van 18 maanden tot 18 jaar die problemen hebben met het lopen.

  • Bijvoorbeeld kinderen en jongeren die steeds op de tenen lopen (tenengang). Dit kan aangeboren zijn of later zijn ontstaan.
  • Maar ook kinderen en jongeren die moeilijk kunnen lopen door verhoogde spierspanning, spierkrachtverlies, overbeweeglijkheid en/of pijn.

U heeft een verwijzing nodig van de huisarts of specialist.

Samen met de oproep voor het spreekuur, krijgt u een vragenlijst toegestuurd. Wilt u deze lijst invullen en meebrengen naar het spreekuur?

De fysiotherapeut vraagt u en uw kind wat de klachten zijn en neemt samen met u en uw kind de vragenlijst door.

Daarna onderzoekt de fysiotherapeut uw kind: de manier van bewegen en lopen, de spierkracht, de spierspanning en de beweeglijkheid van de gewrichten.

Na het onderzoek bespreekt de fysiotherapeut de conclusies met de revalidatiearts en met u. Samen met u maken zij een behandelplan.

Het spreekuurbezoek en eventuele vervolgbezoeken duren ongeveer 45 minuten.

Soms is er eerst nog verder onderzoek nodig voordat het team een behandeladvies kan geven. Dit kan bijvoorbeeld een videoanalyse zijn om in slowmotion (vertraagd afspelen) de manier van lopen van uw kind te kunnen bekijken. Het kan ook gaan om een röntgenonderzoek van de gewrichten. Als de onderzoeken klaar zijn krijgt u een nieuwe afspraak voor controle bij het team.

Tijdens het behandeladvies bespreekt het team met u de verdere mogelijkheden. In overleg met u bepalen we de vervolgstappen. Dit kan zijn:

  • Kinderfysiotherapie of ergotherapie bij u in de buurt.
  • Spalken, aangepaste schoenen of hulpmiddelen.
  • Gipsbehandeling.
  • Begeleiding in het revalidatiecentrum.
  • Verwijzing naar orthopedisch chirurg.

De revalidatiearts stuurt een brief met de conclusies naar uw huisarts of de specialist die uw kind heeft doorgestuurd. U ontvangt hiervan een kopie.

Als u vragen heeft, neemt u dan contact op met de secretaresse van de kinderrevalidatieartsen.