Headerafbeelding
Kersenbloesem in de binnentuin
Afdeling

Medische psychologie kind en jeugd

Als je dit leest, is de kans groot dat jouw arts of verpleegkundig specialist van het ziekenhuis ons heeft gevraagd je uit te nodigen voor een eerste kennismakingsgesprek. Of jij of je ouder(s)/verzorger(s) hebben hier om gevraagd. We zullen je hier alvast wat vertellen over onze afdeling. Natuurlijk kun je al je vragen ook nog stellen wanneer we elkaar ontmoeten.

Het is belangrijk om te begrijpen hoe je lijf invloed heeft op wat je denkt en voelt en andersom. Ons team bestaat uit verschillende psychologen en psychologisch medewerkers. Met dit team kunnen we je helpen om je lichamelijke klachten op te lossen of om er zo goed mogelijk mee te leren omgaan.

Lees meer

Redenen om bij ons te komen kunnen zijn:

  • Je hebt last van spanning of angst na een medische behandeling, of juist voordat je een behandeling moet krijgen. 
  • Je hebt een ziekte waarmee je de rest van je leven te maken blijft hebben en waarmee je steeds rekening houdt in je leven.
  • Je hebt last van hoofdpijn, buikpijn, zindelijkheidsproblemen of andere lichamelijke klachten, waarbij het belangrijk is dat jouw arts en een medisch psycholoog jou samen behandelen.

Wat gaat er gebeuren?

Praktische tips

Uw afspraak in het ziekenhuis

Hoe bereidt u zich voor op uw afspraak in het ziekenhuis? Lees voor uw eerste afspraak op onze website alles over het voorbereiden van een afspraak in het ziekenhuis.

Wat neemt u mee voor uw kind?

Neem bij iedere afspraak een geldig identiteitsbewijs van uw kind mee! Lees hier wat u eventueel nog meer moet meenemen.

Afspraak op de polikliniek in ’s-Hertogenbosch, Boxtel, Drunen of Rosmalen? Meld uw kind dan bij aankomst eerst digitaal aan. Lees hier hoe dit werkt.

Opleidingsziekenhuis

In het JBZ leiden we verpleegkundigen, coassis­tenten, artsen en andere zorgverleners op. Dit betekent dat bij uw afspraak soms meerdere zorgverleners aanwezig zijn. En het kan zijn dat u onderzocht of behan­deld wordt door een zorgverlener in opleiding. Deze zorgverlener werkt altijd onder supervisie van een gekwali­ficeerde zorgverlener.

MijnJBZ voor kinderen

Kinderen onder de 12 jaar en hun ouders kunnen niet inloggen in het dossier van het kind in MijnJBZ. Wilt u informatie in het dossier inzien? Dan kunt u mogelijk een machtiging voor uw kind aanvragen. Kijk voor de actuele informatie op www.mijnjbz.nl/machtiging.

Gegevens delen

Wilt u dat zorgverleners buiten het Jeroen Bosch Ziekenhuis uw medische gegevens kunnen inzien? Dan moet u het JBZ toestemming geven om uw gegevens beschikbaar te stellen.

Rechten en plichten voor kinderen

Kinderen en hun ouders hebben in het ziekenhuis rechten en plichten. Hier vindt u een overzicht.

Naar de dokter? 3 goede vragen!

Als u met uw kind naar de arts gaat voor onderzoek of behandeling, heeft u altijd meerdere mogelijkheden waaruit u kunt kiezen. Wat het beste bij uw kind past, hangt van een aantal zaken af. Het is belangrijk om samen met uw arts deze zaken op een rijtje te zetten. Dit kunt u doen door 3 goede vragen te stellen.

Onze zorgverleners

Maak hier kennis met het behandelteam.
Eveline Fuijkschot
Drs. E. Fuijkschot
Gezondheidszorgpsycholoog
Zorgverlener Juliette Greidanus
Drs. J. Greidanus
Klinisch neuropsycholoog
Mireille Jansen Evers
Drs. M.C. Jansen-Evers
Gezondheidszorgpsycholoog
Bekijk ons team

Meer informatie

Code PSY-300
Laatste revisie: 11 juli 2024 - 14:07
Wat gaat er gebeuren?

Medische psychologie kind en jeugd

Soms is het belangrijk om psychologisch onderzoek te doen. Je wordt dan uitgenodigd voor een afspraak waarbij je verschillende soorten opdrachten krijgt. Ook zullen we met je ouder(s)/verzorger(s) praten over hoe jij je tot nu toe hebt ontwikkeld. Met alle informatie bij elkaar, krijgen we samen goed zicht op wat je goed kan en waar je je nog verder in kan ontwikkelen. Dit geeft vaak informatie over hoe je beter grip kan krijgen op je lichamelijke klachten en over hoe je ouder(s)/verzorger(s) je hierbij kunnen helpen.

Naast het doen van onderzoek, kunnen we ook verschillende psychologische behandelingen bieden. We zoeken samen met jou naar de vorm van behandeling die het beste past bij jou en de klachten waarmee je te maken hebt. Je ouder(s)/verzorger(s) zullen hierbij meestal ook betrokken worden.  
Wanneer we denken dat een psycholoog buiten het ziekenhuis deze behandeling beter kan geven, leggen we dit aan jou en je ouder(s)/verzorger(s) uit en helpen we jullie om daar terecht te komen. Voor jonge kinderen (baby/dreumes/peuter/kleuter) hebben we weer andere manieren om te helpen en is de samenwerking met de ouder(s)/verzorger(s) intensiever.

Voor ons eerste gesprek sturen we een aantal vragenlijsten digitaal of per post. Het is fijn wanneer deze voor het gesprek worden ingevuld en teruggestuurd. Dit geeft ons namelijk alvast informatie, waarmee we ons goed kunnen voorbereiden op het eerste gesprek.

Je kunt ons ook op een andere manier tegenkomen; de medisch psychologen zitten namelijk ook in de verschillende multidisciplinaire teams van Kindergeneeskunde. Dit zijn teams waarin verschillende soorten medewerkers met elkaar samenwerken, zoals kinderarts, verpleegkundige, fysiotherapeut, diëtist, medisch pedagogisch zorgverleners en maatschappelijk werkers.

Heb je vragen die niet goed kunnen wachten tot ons eerste gesprek? Overleg dan met je behandelaar of neem contact op met onze afdeling.