Headerafbeelding
Zwangere vrouw loopt over de Boulevard
Afdeling

Prenatale screening en diagnostiek

In elke zwangerschap bestaat er een kleine kans dat het kind een afwijking heeft. Met prenatale diagnostiek kunnen we afwijkingen opsporen bij het ongeboren kind. Om een diagnose te stellen moet er eerst onderzoek gedaan worden. Dit kan bijvoorbeeld een uitgebreide echo of aanvullend bloedonderzoek zijn, maar ook een vlokkentest of vruchtwaterpunctie.

Het verschil tussen prenatale screening en prenatale diagnostiek is dat er bij prenatale screening alleen een risico-inschatting gemaakt wordt. Bij prenatale diagnostiek wordt echt een diagnose gesteld.

Prenatale screening en diagnostiek

Alle belangrijke informatie op een rij

Praktische tips

Bekijk uw zorgverzekering

Controleer zelf vóór een afspraak in het JBZ of uw zorg wordt vergoed:

  • Bekijk hier met welke zorgverzekeraars het JBZ een contract heeft.
  • Het hangt ook af van uw polis of uw zorgverzekeraar alle zorg volledig vergoedt.
  • Onze zorg valt voor volwassenen onder het wettelijk eigen risico. Dit betekent dat u ieder jaar eerst een bedrag zelf moet betalen, voordat uw zorgverzekeraar kosten gaat vergoeden. 

Wat neemt u mee?

Komt u voor bloedprikken? Neem dan mee een geldig identiteitsbewijs, het aanvraagformulier of barcode die u heeft ontvangen.  

Komt u voor röntgenfoto's of een echografie? Neem dan mee een geldig identiteitsbewijs, en uw Actueel Medicatie Overzicht (AMO).

Afspraak op onze locatie in ’s-Hertogenbosch, Boxtel, Drunen of Rosmalen? Meld u eerst digitaal aan. Lees hier hoe dit werkt.

MijnJBZ

Via MijnJBZ kunt u zelf een deel van uw persoonlijke en medische gegevens inzien die in het JBZ over u bekend zijn. Zie ook: Wat kan ik in MijnJBZ zien? 

Betrokken afdelingen

Meer informatie

Code AFD-019
Laatste revisie: 2 januari 2025 - 16:17
Prenatale screening en diagnostiek

Prenatale screening en diagnostiek

Welke onderzoeken mag iedere zwangere laten doen?

Bij je eerste bezoek vertelt jouw verloskundige of gynaecoloog over het bloedonderzoek dat je kunt laten doen. Je bloed wordt onderzocht op:

  • Bloedgroepen en antistoffen
  • De infectieziekten syfilis, hepatitis B en hiv

Ook kun je kiezen om andere onderzoeken te laten doen tijdens je zwangerschap, om zo ernstige afwijkingen bij je ongeboren kindje op te sporen. Deze prenatale screening bestaat uit:

Wanneer komt u in aanmerking voor prenatale diagnostiek?

U komt in aanmerking voor prenatale diagnostiek als u zwanger bent én: 

  • er een verhoogd risico is dat u een kindje krijgt met een aangeboren afwijking, op basis van uw eigen voorgeschiedenis of omdat er in uw familie een aangeboren afwijking voorkomt;

of:

  • er aanwijzingen zijn voor het bestaan van aangeboren afwijkingen bij uw kindje, op basis van eerder onderzoek in uw zwangerschap.

Vormen van prenatale diagnostiek

Er zijn verschillende vormen van prenatale diagnostiek. Voorbeelden zijn een vlokkentest en vruchtwaterpunctie. Hiermee kunnen we onderzoeken of er sprake is van een chromosoomafwijking. Deze onderzoeken worden in het RadboudUMC in Nijmegen gedaan.

We kunnen ook een geavanceerd echoscopisch onderzoek (GUO) uitvoeren. Hiermee kunnen we bijvoorbeeld een hartafwijking of open ruggetje ontdekken. Dit onderzoek wordt in het Jeroen Bosch Ziekenhuis gedaan. 

Netwerk Prenatale Diagnostiek Nijmegen

Het Jeroen Bosch Ziekenhuis maakt deel uit van het Netwerk Prenatale Diagnostiek Nijmegen (NPDN). Dit betekent dat we met een aantal ziekenhuizen samenwerken op het gebied van prenatale screening, diagnostiek en therapie.