Headerafbeelding
Patiënt meldt zich aan bij aanmeldzuil op polikliniek Anesthesiologie en Pijnbestrijding
Afdeling

PreOperatieve Screening (POS)

De afdeling PreOperatieve Screening (POS) bereidt patiënten voor op een operatie.

Als u een operatie krijgt, is het belangrijk dat u goed en veilig wordt voorbereid.

Daarom wordt u enige tijd vóór de operatie gebeld door een medewerker van de afdeling Preoperatieve Screening (POS). Het telefonisch gesprek duurt ongeveer 10 tot 20 minuten.

De anesthesist kan het nodig vinden dat u naar het ziekenhuis komt voor een afspraak. Dit hangt af van uw gezondheidstoestand en het soort operatie. Deze afspraak is dan altijd op de hoofdlocatie in 's-Hertogenbosch en duurt ongeveer 1 uur.

Voordat u gebeld wordt door de POS, bent u eerder al gebeld door een medewerker van het Centraal Apotheek Punt (CAP).

Let op! De gesprekken met de medewerker van het CAP en de medewerker van de POS zijn belangrijk. Uw operatie kan niet door gaan als deze gesprekken niet hebben plaatsgevonden.

Lees meer

Lees voor een goede voorbereiding de informatie Anesthesie. Als u vragen hierover heeft, kunt u deze stellen aan de POS-medewerker tijdens het gesprek.

Hoe verloopt het gesprek met de medewerker van de POS?

De medewerker van de afdeling POS stelt u een aantal vragen over uw thuissituatie en over uw gezondheid. Sommige vragen zullen u al eerder gesteld zijn of later nog een keer gesteld worden. Dit is soms nodig voor uw veiligheid.

Als u de afspraak in het ziekenhuis heeft, meten wij uw bloeddruk, lengte en gewicht en beluisteren we uw hart en longen. U krijgt informatie over de verschillende vormen van anesthesie en we bespreken welke vorm van anesthesie voor u het meest geschikt is. De medewerker bekijkt of er aanvullend onderzoek nodig is, zoals bijvoorbeeld bloedonderzoek of een E.C.G. (hartfilmpje).

De anesthesioloog geeft de definitieve toestemming voor de operatie. De anesthesioloog kan besluiten dat u eerst nog door een andere specialist (bijvoorbeeld cardioloog, internist of longarts) onderzocht moet worden.

Praktische tips

Bekijk uw zorgverzekering

Controleer zelf vóór een afspraak in het JBZ of uw zorg wordt vergoed:

  • Bekijk hier met welke zorgverzekeraars het JBZ een contract heeft.
  • Het hangt ook af van uw polis of uw zorgverzekeraar alle zorg volledig vergoedt.
  • Onze zorg valt voor volwassenen onder het wettelijk eigen risico. Dit betekent dat u ieder jaar eerst een bedrag zelf moet betalen, voordat uw zorgverzekeraar kosten gaat vergoeden. 

MijnJBZ

Via MijnJBZ kunt u zelf een deel van uw persoonlijke en medische gegevens inzien die in het JBZ over u bekend zijn. Zie ook: Wat kan ik in MijnJBZ zien? 

Gegevens delen

Wilt u dat zorgverleners buiten het Jeroen Bosch Ziekenhuis uw medische gegevens kunnen inzien? Dan moet u het JBZ toestemming geven om uw gegevens beschikbaar te stellen.

Uw rechten en plichten als patiënt

Als patiënt heeft u een aantal wettelijke rechten en ook een aantal wettelijke plichten. Hier vindt u een overzicht.

Betrokken afdelingen

Code AFD-007
Laatste revisie: 27 mei 2024 - 11:55

PreOperatieve Screening (POS)