Headerafbeelding
Operatiecentrum Anesthesiemedewerker 2
Behandeling

Operatie bij aneurysma van de buikslagader (EVAR)

Een aneurysma (verwijding) van de buikslagader kan op 2 manieren operatief behandeld worden; met een klassieke 'open' vaatoperatie of via de slagaders in de liezen. Deze informatie gaat over de operatie via de slagader in de lies. Deze operatie heet ook wel Endovasculaire Aneurysma Repair (EVAR).

De groei van het aneurysma wordt in de gaten gehouden door regelmatig een echografie te doen. Er wordt alleen geopereerd wanneer de kans op een scheur in de wand van de buikslagader groot is. In de regel is dit het geval als het aneurysma een doorsnede heeft van meer dan 5,5 centimeter. Een operatie aan een aneurysma van de buikslagader is een operatie met een kans op grote complicaties en soms zelfs overlijden. Daarom worden de risico’s van een operatie steeds afgewogen tegen de kans op een scheur (ruptuur).

Hoe verloopt de behandeling?

Hier vindt u alle belangrijke informatie over uw behandeling

Praktische tips

Wat neemt u mee bij een (dag)opname?

Als u voor een (dag)opname naar het ziekenhuis komt, neem dan uw geldig identiteitsbewijs mee. En ook de medicijnen die u thuis gebruikt. Lees goed de folder 'Voorbereiding op een (dag)opname'. Hierin staat een lijstje van zaken die u moet meenemen bij een (dag)opname. 

Opleidingsziekenhuis

In het JBZ leiden we verpleegkundigen, coassis­tenten, artsen en andere zorgverleners op. Dit betekent dat bij uw afspraak soms meerdere zorgverleners aanwezig zijn. En het kan zijn dat u onderzocht of behan­deld wordt door een zorgverlener in opleiding. Deze zorgverlener werkt altijd onder supervisie van een gekwali­ficeerde zorgverlener.

MijnJBZ

Via MijnJBZ kunt u zelf een deel van uw persoonlijke en medische gegevens inzien die in het JBZ over u bekend zijn. Zie ook: Wat kan ik in MijnJBZ zien? 

Bekijk uw zorgverzekering

Controleer zelf vóór een afspraak in het JBZ of uw zorg wordt vergoed:

  • Bekijk hier met welke zorgverzekeraars het JBZ een contract heeft.
  • Het hangt ook af van uw polis of uw zorgverzekeraar alle zorg volledig vergoedt.
  • Onze zorg valt voor volwassenen onder het wettelijk eigen risico. Dit betekent dat u ieder jaar eerst een bedrag zelf moet betalen, voordat uw zorgverzekeraar kosten gaat vergoeden. 

Gegevens delen

Wilt u dat zorgverleners buiten het Jeroen Bosch Ziekenhuis uw medische gegevens kunnen inzien? Dan moet u het JBZ toestemming geven om uw gegevens beschikbaar te stellen.

Herhaalrecept? Zo geregeld via MijnJBZ

Het aanvragen van herhaalrecepten kan digitaal. U hoeft dit niet meer telefonisch te doen. U kunt via MijnJBZ uw medicatie bestellen. Elke dag van de week 24 uur per dag. Het bestellen van herhaalmedicatie geldt alleen voor medicijnen die zijn voorgeschreven door een specialist in het JBZ.

Code CHI-057a
Laatste revisie: 12 december 2024 - 13:23
Hoe verloopt de behandeling?

Operatie bij aneurysma van de buikslagader (EVAR)

Informatiefolders voorbereiding opname en operatie

Het is belangrijk dat u zich goed voorbereid op deze operatie. Lees daarom ook de informatie: 'Anesthesie en voorbereiding op een operatie of onderzoek' goed door. 

U wordt voor deze operatie opgenomen. Lees hierover de informatie: Voorbereiding op een (dag)opname in het ziekenhuis.

Uw opname

Voor deze operatie wordt u opgenomen. U blijft ongeveer 1 tot 2 dagen in het ziekenhuis.

Wat gebeurt er tijdens de behandeling?

De operatie vindt plaats in de operatiekamer en u wordt daarbij meestal onder algehele narcose gebracht. Tijdens de operatie worden röntgenstralen gebruikt om de precieze plaats van de vaatprothese te bepalen. Daarnaast zal er ook contrastmiddel in de bloedvaten gebruikt worden.

Bij een EVAR wordt er via de slagaders in beide liezen een vaatprothese (endoprothese) in de buikslagader (aorta) geplaatst. De operatiewond bestaat uit 2 prikgaatjes in de liezen, of sneden in de liezen (4-5 cm in lengte). Via de liesslagaders wordt de vaatprothese - in opgevouwen toestand – ingebracht. De vaatprothese wordt opgeschoven tot aan de buikslagader en daar uitgevouwen. Deze vaatprothese vervangt dan de uitgerekte bloedvatwand.

Niet iedereen komt voor deze behandeling in aanmerking. Het aneurysma mag niet te bochtig zijn en er moet genoeg ruimte in de slagader zijn om de vaatprothese vast te maken. Ook mogen de liesslagaders niet te nauw of gekronkeld zijn.

Voordelen en nadelen

Het voordeel van deze behandeling is dat het een minder belastende operatie is dan de klassieke 'open' operatie via de buik. Daardoor is de opnameduur korter, het verblijf op de Intensive Care meestal niet noodzakelijk en verloopt het herstel sneller. Ook is de kans op complicaties of overlijden kleiner.

Maar deze operatie heeft ook nadelen. Het is mogelijk dat tijdens de procedure de vaatprothese niet goed functioneert en dat er een lekkage is langs de aansluiting van de vaatprothese of via bestaande zijtakken. Er stroomt dan toch bloed in het aneurysma.

Deze lekkage verdwijnt bijna altijd vanzelf, maar een enkele keer is na enige tijd een aanvullende behandeling nodig. Tenslotte blijft er een klein risico bestaan dat het aneurysma toch nog scheurt, ondanks de aanwezigheid van de vaatprothese. Daarom is intensieve poliklinische controle en röntgenonderzoek noodzakelijk.

Wat zijn de risico's?

Bij iedere ingreep is er kans op complicaties. Zo zijn ook bij deze operaties de normale risico’s op complicaties van een operatie aanwezig, zoals wondinfectie en bloeding.

Daarnaast is er bij deze operatie een kans op verandering van de ligging van de prothese waardoor levenslange controle bij de vaatchirurg noodzakelijk is.

Controle

Bij ontslag krijgt u een afspraak mee voor de poliklinische controle.

Leefregels voor thuis

De eerste 2 weken mag u niet sporten en fietsen. Wandelen mag.

Daarnaast moet u er voor zorgen dat de aderverkalking zo min mogelijk toeneemt. Dit doet u door zo gezond mogelijk te leven: niet roken, zorg voor voldoende lichaamsbeweging en voorkom overgewicht.

Als u suikerziekte, hoge bloeddruk of een te hoog cholesterolgehalte heeft, dan is behandeling hiervan noodzakelijk.

Wat doet u bij problemen thuis ?

Krijgt u vóór uw controleafspraak meer pijn of blijft u pijn houden? Of zijn er andere problemen die te maken hebben met de operatie? Dan belt u het ziekenhuis. Tijdens kantoortijden belt u naar de polikliniek Chirurgie, telefoonnummer: (073) 553 60 05. In dringende gevallen buiten kantoortijden belt u verpleegafdeling Chirurgie, telefoonnummer (073) 553 20 23.

Bij vragen of problemen ná uw eerste controleafspraak belt u uw huisarts.

Heeft u geen controleafspraak in het ziekenhuis? Dan belt u met het ziekenhuis bij problemen in de eerste 10 dagen na de operatie. Ná 10 dagen belt u met uw huisarts.

Registratie van uw implantaat

Het JBZ registreert de gegevens van een ingebracht implantaat in uw dossier. U kunt deze gegevens zien in uw MijnJBZ onder het kopje ‘Dossier’ en vervolgens ‘Implantaten’. De informatie over uw implantaat staat ook in uw ontslagbrief. Staat een implantaat niet in uw MijnJBZ? Neem dan contact op met de polikliniek waar u onder behandeling bent.

Het JBZ levert de informatie over ingebrachte implantaten aan bij het Landelijke Implantaten Register (LIR). Dit is wettelijk verplicht. In het register staan alleen gegevens over het implantaat en niet uw patiëntgegevens. Mocht er een probleem optreden met een bepaald implantaat, dan neemt het LIR contact op met de zorgverleners die de implantaatgegevens hebben aangeleverd, zodat zij hun patiënten kunnen informeren.

Heeft u nog vragen?

Heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen, dan kunt u bellen naar de polikliniek Chirurgie, telefoonnummer: (073) 553 60 05.