Headerafbeelding
Let me be your shelter, Ton van der Vleuten
Behandeling

Anticonceptie

Met anticonceptie kunt u een zwangerschap voorkomen. Anticonceptiemiddelen noemen we ook wel voorbehoedsmiddelen.

Het voorschrijven van voorbehoedsmiddelen gebeurt meestal door de huisarts. U kunt onder andere kiezen uit een condoom, anticonceptiepil, prikpil, spiraaltje of een hormoonstaafje in de arm.

Het is belangrijk dat u anticonceptie kiest die bij u past. Daarom is goede en betrouwbare informatie over anticonceptie belangrijk zodat u de juiste keuze kunt maken. Op de website: thuisarts.nl leest u ook informatie over anticonceptie na de zwangerschap en bij borstvoeding.

Soms kan er reden zijn dat u voor anticonceptie wordt verwezen naar de gynaecoloog. Dit kan als het de huisarts niet lukt het spiraal te plaatsen of implanon in te brengen. Lees de informatie goed door zodat u goed voorbereidt op het spreekuur komt.

Jongeren

Jongeren kunnen bij anticonceptievoorjou.nl testen welk anticonceptiemiddel het beste bij hen past. Of anticonceptie bij je past hangt ook af van je gezondheid, medicijngebruik, aandoeningen in de familie, leeftijd en leefstijl. De huisarts kan je soms een ander advies geven. De meeste anticonceptiemethoden beschermen niet tegen soa's. Om jezelf te beschermen tegen soa's gebruik je een condoom als je seks hebt.

Sterilisatie

Een definitieve vorm van anticonceptie is de sterilisatie. Als u zeker weet dat u geen kinderen meer wilt krijgen, kunt u een sterilisatie overwegen. De gynaecoloog voert de sterilisatie uit bij de vrouw; de uroloog doet dit bij de man.

Praktische tips

Wat neemt u mee?

Bij iedere afspraak in het ziekenhuis neemt u mee:

  • een geldig identiteitsbewijs
  • uw Actueel Medicatie Overzicht (AMO).

Hier vindt u meer informatie over wat u moet meenemen.

Afspraak op onze locatie in 's-Hertogenbosch, Boxtel, Drunen of Rosmalen? Meld u eerst digitaal aan. Lees hier hoe dit werkt.

Bekijk uw zorgverzekering

Controleer zelf vóór een afspraak in het JBZ of uw zorg wordt vergoed:

  • Bekijk hier met welke zorgverzekeraars het JBZ een contract heeft.
  • Het hangt ook af van uw polis of uw zorgverzekeraar alle zorg volledig vergoedt.
  • Onze zorg valt voor volwassenen onder het wettelijk eigen risico. Dit betekent dat u ieder jaar eerst een bedrag zelf moet betalen, voordat uw zorgverzekeraar kosten gaat vergoeden. 

Opleidingsziekenhuis

In het JBZ leiden we verpleegkundigen, coassis­tenten, artsen en andere zorgverleners op. Dit betekent dat bij uw afspraak soms meerdere zorgverleners aanwezig zijn. En het kan zijn dat u onderzocht of behan­deld wordt door een zorgverlener in opleiding. Deze zorgverlener werkt altijd onder supervisie van een gekwali­ficeerde zorgverlener.

Gegevens delen

Wilt u dat zorgverleners buiten het Jeroen Bosch Ziekenhuis uw medische gegevens kunnen inzien? Dan moet u het JBZ toestemming geven om uw gegevens beschikbaar te stellen.

MijnJBZ

Via MijnJBZ kunt u zelf een deel van uw persoonlijke en medische gegevens inzien die in het JBZ over u bekend zijn. Zie ook: Wat kan ik in MijnJBZ zien? 

Naar de dokter? 3 goede vragen!

Als u naar de arts gaat voor onderzoek of behandeling, heeft u altijd meerdere mogelijkheden waaruit u kunt kiezen. Wat het beste bij u past, hangt van een aantal zaken af. Het is belangrijk om samen met uw arts deze zaken op een rijtje te zetten. Dit kunt u doen door 3 goede vragen te stellen.

Betrokken afdelingen

Code GYN-757
Laatste revisie: 15 november 2023 - 10:17

Anticonceptie