Heel soms komt het voor dat er tijdens de eerste 24 uur gevaarlijke complicaties optreden. Tegenwoordig kunnen artsen goed voorspellen bij welke patiënten dit zou kunnen gebeuren.
Is uw kind volledig bij bewustzijn gebleven? Dan is er alleen sprake van hoofdletsel. Bij hoofdletsel treden er vaak minder klachten op dan bij een hersenschudding.
Geheugenverlies
Van het ongeval zelf en van enige tijd daarvóór, kan uw kind zich mogelijk niets meer herinneren. Meestal komen de herinneringen tot vlak voor het ongeval snel weer terug.
Ook is het mogelijk dat uw kind zich niets herinnert van de periode ná het ontstaan van het letsel. Dit noemen we posttraumatische amnesie (PTA). Dit kan enige tijd duren. Omdat de hersenen gedurende deze tijd geen informatie opslaan, verdwijnt de PTA achteraf meestal niet. Het heeft dan ook geen zin om te blijven zoeken naar deze herinneringen. Hoe ernstiger het traumatisch hersenletsel, hoe langer het bewustzijnsverlies en de PTA duren.
De hersenen moeten zelf herstellen van een hersenschudding. Er bestaat geen behandeling die invloed heeft op dit herstel.
Wekadvies
Is uw kind jonger dan 6 jaar? Dan krijgt u het advies om uw kind de eerste 24 uur na het ongeval om de 1 à 2 uur wakker te maken. Zowel overdag als ’s nachts. Overtuig uzelf ervan dat uw kind elke keer heel goed wakker is en nog weet waar hij of zij is. Op die manier kunt u een eventuele complicatie bij uw kind snel herkennen.
- Wordt uw kind op andere wijze dan gebruikelijk wakker? Is uw kind moeilijk te wekken? Reageert hij of zij anders, zoals verward of trager?
- Of is uw kind buiten bewustzijn geraakt?
- Of moet uw kind steeds braken?
Bel dan naar de afdeling Spoedeisende Hulp of bel 112.
Braakt uw kind, overleg dan met de afdeling Spoedeisende Hulp of u naar het ziekenhuis terug moet komen.