Eigen weefsel
Als uw volledige borst moet worden verwijderd en u graag een reconstructie wilt, bespreken we samen de opties. Deze hangen af van uw wens, postuur en eventuele eerdere operaties. Een van de mogelijkheden is een borst te maken van eigen weefsel. Het allerbelangrijkste hierbij is dat u ook ‘extra weefsel’ heeft. Als u een buikje heeft, zouden we dat kunnen gebruiken.
Als u weinig vetweefsel heeft rond uw buik, kunnen we samen kijken of we ander eigen weefsel kunnen gebruiken. Denk aan een borst gemaakt van vet op de heupen of de binnenkant van uw bovenbenen.
Een reconstructie met eigen weefsel kan worden aangevuld met een prothese.
Inwendige prothese
Een andere mogelijkheid is de leeggehaalde borst op te vullen met een siliconen borstimplantaat. Zowel een reconstructie met eigen weefsel als een reconstructie met implantaten heeft voor- en nadelen.
Op de korte termijn is een reconstructie met implantaten makkelijker:
- de operatie is makkelijker
- het herstel is sneller
- er zijn op de korte termijn minder kans op complicaties.
Een reconstructie met eigen weefsel is een complexere operatie waarbij het herstel langer duurt en er op de korte termijn meer kans is op complicaties.
Echter op de lange termijn zal bij een reconstructie met eigen weefsel geen operatie of aandacht meer nodig zijn. Een reconstructie met implantaten zal in de loop van de jaren problemen kunnen geven die opgelost kunnen worden.
Reconstructie met een borstimplantaat
Bij een reconstructie met een borstimplantaat plaatsen we in de holte waar de borst is verwijderd een siliconen borstimplantaat. Dit implantaat bestaat uit een siliconen omhulsel gevuld met siliconen. Deze implantaten zijn er in verschillende maten. Wij werken met siliconen implantaten van Mentor.
De laatste jaren zijn in de media bezorgde geluiden te horen over siliconen borstimplantaten. Er zijn vrouwen die verschillende lichamelijke klachten wijten aan hun siliconen borstimplantaten. Verschillende internationale onderzoeken hebben geen verband kunnen aantonen tussen deze lichamelijke klachten en siliconen borstimplantaten.
Wel is een een zeldzame vorm van lymfeklierkanker geassocieerd met het hebben van een borstimplantaat: BIA-ALCL (Breast Implant Associated Anaplastic Large Cell Lymphoma). De kans hierop is echter zeer klein.
Meer informatie hierover is beschikbaar op www.nvpc.nl, onder de bijsluiter voor siliconen borstimplantaten.
Tissue Expander
Als er onvoldoende huid is of als de huiddoorbloeding na het verwijderen van de borst niet optimaal is, kan het nodig zijn de huid eerst op te rekken. We doen dit met een ballonnetje, ook wel tissue expander genoemd.
Deze wordt in de holte geplaatst. Vervolgens wordt deze als de wond genezen is op de polikliniek in meerdere etappes opgevuld met zout water. Als het gewenste volume is bereikt, plannen we na 2 tot 3 maanden de overstap naar de definitieve prothese.